Redactieblog

10 reacties

‘Brex-shit’

Hoe dichter de Britten bij vertrek uit de EU komen, hoe groter de politieke chaos in Londen.

Een paar maanden geleden heb ik geschreven over de brexit: de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Mijn conclusie was toen dat het bij onze overburen een politieke chaos was, en dat is het nog steeds. Inmiddels heeft premier May een overeenkomst gesloten met de EU over hoe de uittreding eruit moet zien. Dat is mooi, want dan hebben we in elk geval een ordelijk vertrek.

Goedkeuring nationale parlementen

Probleem is echter dat er in haar parlement geen meerderheid lijkt te zijn voor die overeenkomst, en het parlement heeft het laatste woord. Aan ‘onze’ kant moet het Europees parlement de zaak nog goedkeuren; dat lijkt zonder moeite te gaan gebeuren. Ook moeten de 27 afzonderlijke nationale parlementen goedkeuring geven. Dat lijkt ook te gaan gebeuren, ook al weet je het pas zeker als ook nummer 27 akkoord is.

Lees ook: EU steunt unaniem brexit-deal met Britten

Emotie

Nee, het probleem zit bij hullie, bij het Verenigd Koninkrijk. Binnen de regerende Conservatieve partij zijn er allerlei stromingen. Zo is er een groep die helemaal niet uit de Europese Unie wil. Dat is niet zo gek, want economisch is blijven verreweg het aantrekkelijkst. Er is ook een groep die uit de Unie wil en er nooit meer iets mee te maken wil hebben. Dat zijn de harde brexiters, die zijn feitelijk tegen elke overeenkomst met de Unie. Waarom ze dat willen is niet zo helder, want economisch is dat rampzalig. Hun opstelling heeft vooral met emotie te maken en met dromen van een ex-wereldmacht. En dan is er een groep die wel willen uittreden, maar op een ordelijke manier, en die deels mevrouw May steunen.

Nieuwe verkiezingen

Aan de andere kant is er de oppositie, Labour, waarvan leider Corbyn eigenlijk ook voor de brexit is. Labour is tegen de overeenkomst die May met de Unie gesloten heeft. Kortom, er is geen meerderheid voor de overeenkomst van May. Wat er gebeurt als het parlement de zaak afwijst, is volstrekt onduidelijk. Alle tegenstemmers hebben daar hun eigen ideeën over, variërend van terug in de Unie, een tweede referendum, nieuwe verkiezingen, tot vertrek zonder afspraken. En misschien is zelfs nergens een meerderheid voor.

Importheffingen

Dat laatste zou een ramp voor de Britse economie zijn, maar ook voor de Nederlandse agrofood-sector. Onze export naar de overkant van de Noordzee krijgt dan plotseling te maken met een instortende Britse economie, en met importheffingen en douanegedoe, iets waar veel bedrijven helemaal geen ervaring mee hebben. Niet voor niets dat LTO heel actief probeert dat te voorkomen. Het lastige is, dat er nog steeds niets duidelijk is, terwijl de uittreding al op 29 maart volgend jaar plaatsvindt, dus over ruim 3 maanden!

Europa kan nu echter weinig doen, het ligt allemaal in de handen van het Britse parlement. Dat lijkt vooral uit malloten te bestaan, en die hebben ze zelf gekozen.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Als onze export naar GB moeilijker wordt of geld gaat kosten, maakt het versneld de weg vrij voor Nederland om marginale gronden om te zetten in Duurzame Energie productie. Bij duurzaam wordt door veel leiders niet gevraagd "Wat het kost, maar hoe snel het kan". Bij de huidige pacht voor landerijen voor zonnepanelen is het snel duidelijk dat voedselexport niet interessant is voor de grondeigenaar.

 • themmen

  Denk dat het voor europa nog slechter is dan voor het vk we laten het vk vertrekken uit europa en we blijven met Arme en socilistiche oost en zuid europese landen zitten vk kan zonder Problemen handelsverdragen sluiten met de belangrijkste Eu landen want die willen graag handel drijven vk zonder de burocratie van de eu

 • Peerke1

  Juist agratax.1. Als BV Holland van het gas af moet en de boeren aan steeds meer onwerkbare regels moeten voldoen, dan is de weg vrij voor landbouwgronden om deze om te zetten naar energie produktie en natuur. Laat vervolgens de burgers maar vreten van goedkope buitenlandse etenswaren die aan geen enkele toetsing hoeven te voldoen en vol hormonen en antibiotica kunnen zitten. Bijkomend voordeel is dat de boer dan ook met goedkope[25 euro} vakantievluchten mee kan.

 • bankivahoen

  Britten zijn goed af zonder bemoeienis van Brussel, media verspreid hel en verdoemenis, maar uiteindelijk zijn ze goed af. Nepnieuws wordt volop verspreid om andere landen bang te maken maar de geest is eenmaal uit de fles en zal meer landen doen besluiten af te haken. Heel interessante tijden in het verschiet!

 • Bennie Stevelink

  @Bankivahoen, stel dat er helemaal geen EU meer zou zijn: ieder land heeft zijn eigen marktbeleid.
  Nu is Trump bereid om Duitsland toe te staan auto’s te exporteren naar de VS onder de voorwaarde dat ze een forse heffing zetten op Nederlandse zuivel. Dit met de bedoeling dat zuivel uit de VS voor Duitse consumenten voordeliger wordt dan die uit Nederland.
  Er zijn tal van dit soort handelscontracten mogelijk.
  Wordt het daar beter van?

 • Bennie Stevelink

  De wens tot een Brexit is niet gebaseerd op rationele argumenten maar op bestaansonzekerheid. Een deel van de Britten voelt zich bedreigt in zijn materiële en culturele bestaan. Daarom is een afweging op rationele gronden niet mogelijk.
  Ze worden gedreven door dezelfde emoties als mensen in de VS die op Trump gestemd hebben of mensen in Nederland die achter Wilders of Baudet aanlopen.

  Deze mensen proberen zich op twee manieren zekerheid te verschaffen.
  Op de eerste plaats controle: dit uit zich in een wens tot referendum (zelfbeslissing) en terugtrekken op zichzelf (geen deel uitmaken van een groter verband).
  Op de tweede plaats uit het zich in een verlangen naar sterke leiders: iemand die met ontblootte borst op het paard zit en de draken verslaat waar de burger bang voor is.
  Zo ontstaat het paradoxale verschijnsel dat dezelfde mensen die een referendum eisen, omdat ze niet genoeg democratie zouden hebben, tegelijk een bewondering hebben voor dictators als Poetin of Orban die dezelfde democratie minimaliseren.

 • Jan-Zonderland

  Nou Bennie, je slaat weer lekker om je heen. Ik denk dat er in Rusland onderhand meer democratie is als in Nederland.
  En dat een deel van de Engelsen zich bedreigd voelt in zijn materiele en culturele bestaan is geen wonder. Hoeveel Nederlanders zouden dit gevoel ook al niet hebben ? Het wordt toch met de dag een grotere puinhoop. En nu wil de Ned regering dat pact van Marakesh ook nog ondertekenen. De bevolking (lees de gewone man) wordt het zat. De opstand in Parijs is nog maar het begin.
  Ik hoop dat mevr. May het redt met de Brexit. De handel zal er echt wel om door gaan.

 • Bennie Stevelink

  Ik denk dat sommigen "democratie" verstaan als "veiligheid in zijn bestaan".
  Zo komt men tot het standpunt dat in Rusland met een sterke, autoritaire leider meer "democratie" zou zijn.

 • Alco

  De EU zal nooit goed werken zolang we één munt hebben en allemaal een eigen boekhouding.
  De Britten hebben hun eigen munt nog, die daarmee gemakkelijker kunnen uitstappen.
  Verder denk ik dat net zoals @bankivahoen.
  De geest is in de fles en de EU zal enorm zijn best doen om de Brexit te laten mislukken.

 • faeane

  Verdeel en heers

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.