Boerenblog

16 reacties

‘Boerenstress’

Veel boeren lossen hun stressprobleem niet op, zegt Mat Smeets.

Er moet een meldpunt komen voor boeren die spelen met de gedachten om een eind te maken aan hun leven. Dit wil de minister van Landbouw. Het blijkt dat de helft van de boeren wel eens een tijd neerslachtig is geweest en het niet meer goed zag zitten dit vanwege het bedrijf. Mede hierom wil het ministerie van Landbouw betere opvang van boeren die in psychische nood zitten.

Helaas zijn er geen cijfers over zelfdoding onder boeren. Dit hebben ze in Nederland nooit per beroepsgroep bijgehouden. Wel waren er in 2017 1.917 zelfdodingen, waarvan 1.304 mannen en 613 vrouwen. In België gaat het bij zelfdoding in iets minder dan 1 op de 4 gevallen om een boer. Ook daar, zo blijkt uit onderzoek, heerst onder de landbouwers vaak langdurige stress. Veroorzaakt wellicht door het slechte inkomen, steeds veranderde (strenge) regelgeving en imagoproblemen in de maatschappij vaak door milieuactivisten aangewakkerd en door de media opgehitst.

Veel boeren lossen hun stressprobleem niet op

Nu is zo’n meldpunt natuurlijk wel mooi en hopelijk kunnen ze alle boeren helpen hun neerslachtigheid te overwinnen. Maar waarom zitten al deze boeren in de problemen en wat moet er gedaan worden?

Ik heb al vaker geschreven dat de rendabiliteit bij veel boerenbedrijven veel te laag is. Ongeveer 60% van de boeren leeft structureel onder de armoedegrens. Dit is als je als gezin minder dan € 23.000 bruto verdient.

Strenge regels

Ook de vele (strenge) regels en wetjes en de snelle verandering daarvan worden een steeds groter probleem voor vele boeren. Vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Alles zelf doen, gaat vaak al niet meer. Vaak is hulp nodig van van een of meerdere dure adviseurs. Tenminste als je dit kunt betalen.

De media maken er dan ook weer een heel circus van

Wordt er een keer een overtreding begaan, dan wordt de boer met veel overmacht aan de schandpaal genageld en als de grootste crimineel neergezet. En ja, de media maken er dan ook weer een heel circus van. De boetes of de intrekking van de GLB-subsidie staan vaak niet in verhouding tot de overtreding die begaan is.

Problemen in kaart brengen

De weg die wij boeren moeten volgen, wordt steeds smaller en ingewikkelder en de kans op een fout of misstap steeds groter. Iedereen bemoeit zich met ons. Ze zeggen wat we verkeerd doen en dat we het anders moeten doen. Ze denken allemaal het beter te weten ook al hebben ze er praktisch geen verstand van.

Alles bij elkaar vind ik het nog niet zo gek dat zoveel boeren neerslachtig zijn

Wij boeren laten het vaak maar over ons heen komen en gaan niet in verweer. Men laat ons letterlijk aan ons lot over. Alsof ze ons liever kwijt dan rijk zijn! Alles bij elkaar vind ik het nog niet zo gek dat zoveel boeren neerslachtig zijn. Misschien moeten we allemaal naar eens Den Haag bellen om ze daar wakker te maken. Dan hebben ze onze problemen in kaart en kunnen ze er echt wat aan doen.

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl.

Laatste reacties

 • kanaal

  neem de oorzaak maar weg

 • boerkebrabant

  toen op 1 jan 2002 de euro in ging zijn alle prijzen gedeeld door 2.2.
  nu we bijna 16 jaar verder zijn zijn de prijzen voor veel producten en diensten weer bijna gelijk aan euro,s als toen aan guldens.
  behalve voor de land en tuinbouw producten die de boer en tuinder produceert, die zijn nog gewoon gedeeld door 2.2
  voor een gedeelte hebben we dit kunnen opvangen door schaalvergroting. maar dit is al een tijdje een doodlopende weg, onze producten moeten gewoon meer gaan opbrengen,
  ik denk dan dat de gemoedstoestand van vele boeren en tuinders er dan stukken vriendelijker uit zal gaan zien

 • deB.

  juist boerke brabant!

  Het is doodlopend, dat ziet ieder nuchter mens aankomen...sommige waren verblind in grote aantallen koeienstaarten omdat te ondervangen! MIS
  Het enige wat veranderd is de aftakeling van je eigen lichaam, veel gezondheid problemen.

 • massy

  Stoppen met produkten leveren dat is de enigste manier om ze wakker te krijgen.maar wel alle sectoren anders werkt het niet.

 • frl

  Ja steeds maar groter is een doodlopende weg , overal zit een grens aan.
  Anders kon ik ook wel een koe tillen, als kalf lukt het nog wel, maar er komt een dag dan lukt het niet meer.

 • Flepke

  Over het algemeen laten de Nederlandse boeren alles gewoon gebeuren. Er word eens gevloekt richting LTO, Afnemers of noem maar op en dan is de kous af. In omringende landen gooit men de hele infrastructuur plat als het moet zijn en is men (politiek) een heel stuk voorzichtiger om wilde plannen te lanceren. Hier in Nederland word eerst het antwoord bedacht en daarna een probleem gezocht in omringende landen ziet men eerst het probleem en zoekt men een oplossing.

 • boerkebrabant

  massy, ik ben varkenshouder, stoppen met leveren is geen optie, er komen wekelijks nieuwe biggen bij, ook onze rekeningen moeten we blijven betalen.
  soms is er ruimte. soms ook niet. zo zal het bij andere sectoren ook wel zijn.
  ik denk dat het belangrijk is om ons punt constant onder de aandacht te brengen, herhalen is onthouden. zo doe onze tegenstanders dat ook, alleen jammer dat die de zaken verdraaien, en ons zo in het verkeerde daglicht zetten.
  ook daar moeten we geld aan uit gaan geven, fake nieuws moeten we met juiste getallen weerleggen, zoals bevoorbeeld jan cees vogelaar dat doet,
  uiteindelijk komt de waarheid boven water, we moeten er wel met zijn alle elke dag hard aan werken

 • farmer135

  Het hele verhaal klopt als een bus ! Juiste analyse

 • deB.


  Daarom stopt het ook! oude bedrijven, nieuwe bedrijven door uiteenlopende redenen stoppen. geloof me, opvolgers kunnen de bedrijven niet rondzetten met 35 cent melk! never. Ja lekker heel je leven onder de armoedegrens zitten stakkeren.

 • Noordam2

  goeie analise, maar wat doen we er mee. De (wereld) markt beinvloeden voor een hogere prijs is heel lastig. Enige tijd stoppen met leveren is geen optie. De regelgeving is wel een ding. We hebben te maken met een onbetrouwbare overheid wat regelgeving betreft , daarnaast zijn wij als sector net een kruiwagen kikkers. Moeilijk om een eenheid van te maken> Meer aan PR doen?
  Ook lastig om een grotere vuist te maken dan de grachtengordel met zijn netwerk bij de door u betaalde omroepen. Wat dan? Kostprijs kunt u zelf wat aan doen en STOPPEN kunt u ook zelf beslissen. Ik verbaas me er over dat er zoveel geklaagd wordt op dit forum terwijl ik niemand hoor roepen ik stop er mee. Er wordt wel gezegd dat er geen toekomst is voor opvolgers. Neem van mij aan dat er echt geen weilanden of akkers ongebruikt blijven liggen, er blijven liefhebbers voor die er blijkbaar nog lol in hebben!

 • el

  Vraag en aanbod bepalen de opbrengst prijs, zolang we de productie niet kunnen beheersen trekken we als producent aan het kortste eind!

 • Bennie Stevelink

  Het probleem is niet de lage prijzen voor producten maar de hoge prijzen voor grond en productierechten. Dit wordt veroorzaakt doordat bij de huidige product-prijzen nog steeds veel te veel jonge mensen boer willen worden en nog steeds veel te veel bestaande boeren willen uitbreiden. Ze bieden tegen elkaar op in de strijd om grond en productierechten.
  De oplossing is dat we veel strengere milieu-eisen moeten hebben, waardoor meer jongeren afzien van boer worden en meer ouderen stoppen. Dan worden grond en productierechten goedkoper en heeft de blijvende boer een beter bestaan.

 • Limburger

  Misschien moeten we ook gele hesjes aan doen. De boodschap komt bij Rutten en Schouten nog steeds niet aan.

 • Alco

  Als er gesteld wordt dat we strengere milieu eisen moeten hebben voor een beter bestaan, dan ben je toch echt de weg kwijt.
  Daarmee gaan ook de gezonde boeren, de concurrentie met het buitenland verliezen.

 • Limburger

 • farmerbn

  Niet het beste verhaal van Bennie. Ja, grond en productierechten zijn erg duur in Nederland en jaagt de kostprijs naar boven. En het is de kostprijs die bepaald of een productie blijft of vertrekt in een land. 40 jaar geleden is de textielproductie vertrokken uit Nederland en binnenkort gebeurt dat ook bij de varkens en melk. Naast hoge grond- en productierechtenprijzen heb je in Nederland ook nog andere kostprijsverhogende bemoeienissen. Raar dat Bennie er nog meer wil.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.