Commentaar

11 reacties

‘Boer moet zijn bestaansrecht verdienen’

De boer moet laveren tussen publieke opinie, torenhoge eisen, idealistische wensbeelden en economische wetten. Het is de nieuwe werkelijkheid.

Blije reacties op Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander spreekt in de troonrede waardering uit voor boeren en tuinders ‘die soms onder moeilijke omstandigheden zorgen voor ons voedsel’. Eindelijk weer eens. In jaren kwam de sector niet, of slechts mondjesmaat, in de troonrede voor. Pijnlijk, zo ervaart de beroepsgroep. Want trots zit er nog steeds.

Kritiek op de sector, niet op de boer

Erkenning is een gevoel, en dan wordt het altijd ingewikkeld. In alle enquêtes zit het eigenlijk wel snor met die beoordeling. Boeren krijgen een hoge waardering. Het zijn geen praters, wel harde werkers. Niks om zorgen over te maken, zou je zeggen. Tegelijkertijd geldt die andere werkelijkheid. In kranten, op social media en in campagnes wordt de sector bont en blauw geslagen. Fraude, gesjoemel, gif, dierenleed; het zijn terugkerende hashtags op Twitter.

De kritiek lijkt gericht op de sector als geheel, niet zozeer op de individuele ondernemer. Want in de ogen van veel critici, ja zelfs van activisten, is ook hij een slachtoffer van het systeem. Het systeem van oneerlijke wereldhandel, focus op kostprijs en uitbuiting door supermarkten.

De gunfactor gaat een grotere rol spelen. Veehouders in Brabant kunnen hierover al meepraten.

Gunfactor gaat grotere rol spelen in de landbouw

Het is tegelijkertijd de nieuwe werkelijkheid waarin de boeren anno nu moeten werken. Zij moeten laveren tussen publieke opinie, torenhoge eisen, idealistische wensbeelden en economische wetten. Termen als kringlooplandbouw, ‘eerlijke’ prijs, gelijk speelveld, en het Engelse license to produce raken gewoon aan de keukentafel. De boer moet in de toekomst zijn bestaansrecht verdienen. De gunfactor gaat een grotere rol spelen. In Brabant kunnen veehouders hierover al meepraten.

Gemiddelde boer ouder dan 55 jaar

Stap nu nog maar eens in deze bedrijfstak. Ofwel, wie gaat het bedrijf overnemen? Het is een terechte zorg van veel ouders, en dit zou het ook maatschappelijk moeten zijn. Het is urgent ook, meer dan de helft van de boeren is inmiddels ouder dan 55 jaar.

Nu zegt leeftijd niets over de kwaliteit van bedrijfsvoering, maar algemeen geldt toch dat de innovatiekracht met het schrijden der jaren afneemt. Een jonge ondernemer zit nog boordevol plannen. Innovatie is nodig om alle doelen op het gebied van klimaat, bemesting, gewasbescherming, et cetera te halen. Dit kabinet heeft voor bedrijfsopvolging dan ook € 75 miljoen uitgetrokken.

Opvolgers

Geld is één, maar trots, passie en gedrevenheid zijn sterker. Boerderij zocht 9 jonge boerenzonen en -dochters op, 5 jaar nadat zij in de rubriek De Opvolger over hun plannen vertelden. Zij zijn zich terdege bewust van hun positie. De erkenning wederzijds van boer en burger gaat een belangrijke rol in hun toekomst spelen. Het is de nieuwe werkelijkheid.

Laatste reacties

 • fietskip

  De boer moet zijn bestaansrecht verdienen ? ha ha ha ha.
  Mijn kinderen mogen niet eens in mijn bedrijf instappen!
  Nee ik ga mijn bedrijf ontmantelen, dat is een veel betere keuze denk ik.
  En Jan Vullings, als je op gelet hebt is dat al lang niet meer alleen in Brabant.
  Wat een onzin. Ja het mag jouw "mening" zijn.

 • Johnny Hogenkamp

  De publieke opinie is heel wat anders dan de gepubliceerde opinie. De eerste is zeer goed blijkt uit tal van onderzoeken en dat is ook de ervaring van de meeste boeren. Dat jongeren nauwelijks meer instappen vanwege de lage rendementen ten opzichte van andere branches is een vaststaand gegeven. Elk land krijgt de voedselproductie die het verdient.

 • bankivahoen

  Zo is het J. Hoogenkamp@ , Nederland is binnen de kortste tijd van exporterend een importerend land op voedsel gebied. Nee , dat had niemand aan zien komen? De boeren wel die lijden al jaren onder dit beleid. Vogelvrij verklaard , letterlijk en figuurlijk zometeen. Ik mag nog meemaken dat er een voedselgebrek komt maar zal een lach niet onderdrukken!

 • kanaal

  geld zeker niet voor ambtenaren

 • Bennie Stevelink

  “Want in de ogen van veel critici, ja zelfs van activisten, is ook hij een slachtoffer van het systeem. Het systeem van oneerlijke wereldhandel, focus op kostprijs en uitbuiting door supermarkten”.

  Deze activisten en hun medestanders in de politiek draaien er om heen. Wat niemand van deze mensen wil uitspreken of zelfs maar wil weten is dat er een onlosmakelijk verband bestaat tussen het welvaartsniveau van de samenleving en de schaalgrootte van de landbouw. Hun idealistische beelden van een kleinschalige landbouw zijn alleen mogelijk bij een forse reductie van het welvaartsniveau.

  In Frankrijk wordt door Greenpeace actie gevoerd tegen “fermes-usines”, vrij vertaald : industriële landbouw/megastallen. Tegelijk gaan Gele Hesjes de straat op omdat ze maandelijks de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen omdat ze, vanwege de kleinschaliger landbouw in Frankrijk, veel meer voor hetzelfde voedsel moeten betalen dan in Nederland.
  Het zou mij niet verbazen dat sommige van die Gele Hesjes Greenpeace steunen en daarbij niet in de gaten hebben dat dat haaks staat op hun eis voor meer koopkracht.

  Daarmee komen wij bij het probleem dat veel mensen geen enkel benul hebben hoe verschillende zaken met elkaar samenhangen. Hier zouden wij wat aan kunnen doen door hier veel meer uitleg over te geven.

 • farmerbn

  Ik denk ook al langer dat er een tekort komt aan boeren als onze generatie van 50plussers met pensioen gaat. Ook een land moet zijn boeren verdienen maar dat is nu juist niet het geval.

 • varken23

  Boeren en hun boerenbedrijven worden vaak gebruikt als een soort "plof-BV." Niet alleen financieel maar ook emotioneel. Niet alleen op het vlak van imago maar ook op dat van milieu. Het verlies/negatieve aspecten worden vaak gedumpt bij de boer, en de winst, de positieve aspecten daar gaan andere mee vandoor.

  Dat Nederland voedsel zal moeten importeren dat geloof ik niet zo snel. Veel bedrijven worden ook weer overgenomen, niet door boeren maar door bijvoorbeeld toeleveranciers. Die kunnen de beoogde overnames financieren, door de kosten ervan door te rekenen in de verkoopprijs van hun producten. Verder zitten ze vaak dicht bij het vuur, ze kennen de bedrijven vaak al voor een eventuele overname en kunnen zo het perfecte overname moment bepalen. Hierdoor krijgen ze de bedrijven vaak goedkoop.

  Het uitblijven van rendement is niet de enige reden waarom veel bedrijven geen opvolgers hebben.
  Er is nog een belangrijke reden; niemand wordt graag voor de gek gehouden. • cornelis 22

  Zolang grond en rechten zo duur zijn zijn er blijkbaar nog te veel opvolgers.

 • Alco

  Och @farmerbn.
  Toen ik jong was zei men dat er geen enkele jongere meer middenstander wilde worden.
  Het is opgelost door grote supers.
  Zo zal het ook gaan in de landbouw.
  Je bent gek als je je eigen kapitaal erin laat zitten.
  Het worden allemaal NV's met een boer in de titel als dik betaalde directeur.

 • 0064376

  Burger moet blij zijn met boeren die er nog zijn...

 • agratax.1

  @Alco. Als jouw vergelijk met de Middenstand opgaat, dan is het de vraag of boeren op de wijze die groot investeerders voorstaan wel de oplossing is voor een voedselzekerheid. Laat ik de advocaat van de duivel zijn, dan zie ik
  GiGa investeringen vanuit China in onze voedselproductie. Sorry ik vergis me Hun voedsel productie. De voorbeelden zijn overal op de wereld te vinden, Australie, Oekraine, Afrika, USA en vermoedelijk is ook Zuid Amerika niet vrij van het Chinese gelden. China produceert in eerste instantie net als de Arabieren (ook zeer grote investeerders in landbouw) voor eigen mensen. Deze benadering heeft tot nu toe niet geleid tot grotere voedselzekerheid en / of indammen van vluchtelingenstromen uit Afrika en Zuid en Midden Amerika.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.