Commentaar

13 reacties

‘Zoveelste signaal’

Minister Carola Schouten van landbouw is kort en duidelijk: ‘Ik heb het Openbaar Ministerie niet nodig om handhaving te intensiveren of strakker vorm te geven.’

Zij reageert op de uitspraken van Rob de Rijck, landelijk coördinerend officier van justitie voor milieuzaken in NRC Handelsblad. Hij stelt dat inkrimping van de veestapel onontkoombaar is: “Er is meer mestproductie dan het land aankan. Gedacht vanuit het strafrecht is de enige manier om mestfraude werkelijk tegen te gaan een verminderde productie van mest. De veestapel zal kleiner moeten.”

Nederlandse aanpak mestfraude

Zijn stellingname komt op een uiterst vervelend moment. De Europese Commissie heeft net ingestemd met de Nederlandse aanpak van mestfraude. Dit plan behelst onder meer registratie in Keurmest, waarin boeren en distributeurs aangeven volgens de regels te werken, én elkaar daar ook op aanspreken. Er komen bandbreedtes voor gehaltes in mest. NVWA, RVO.nl, politie, waterschappen gaan intensiever samenwerken. De focus ligt op de risicogebieden Peel, Gelderse Vallei en Twente. En de straffen voor fraude gaan omhoog, met mogelijkheid om extra te korten op GLB-subsidies.

Deze plannen zijn onvoldoende. Zij zullen niet werken, zegt de milieuofficier. Hij meldt na de aanscherping geen verschil te merken. De financiële prikkel om de frauderen is in zijn optiek te lucratief.

Ongepast om politiek stelling te nemen

De Rijck neemt politiek stelling. Dit is ongepast. Het Openbaar Ministerie moet handhaven. De vraag is waarom de milieuofficier zich zo uitlaat. Heeft hij te weinig manschappen? Of speelt hier frustratie over het mislukken van de landelijke taskforce een rol? Het OM zou hier een centrale rol krijgen. Het initiatief is naar de regio verplaatst.

Het voelt als een belediging aan alle boeren die zich wel aan de regels houden. Niemand toont begrip voor de uiterst ingewikkelde, in de praktijk soms onuitvoerbare regels

Positie dreigt onhoudbaar te worden

De politieke verontwaardiging over De Rijcks handelswijze is er. Terecht. En toch rest het gevoel van onbehagen. Wéér negatieve publiciteit. Wéér gaat het over mestfraude. Het voelt als een belediging aan alle boeren die zich wel aan de regels houden. Niemand toont begrip voor de uiterst ingewikkelde, in de praktijk soms onuitvoerbare regels. Wel sluit wéér iemand aan bij het rijtje dat inkrimping als enige oplossing voor alle kwaad ziet. Het is het zoveelste signaal dat de maatschappij het zat is. De positie van de veehouderij dreigt onhoudbaar te worden.

Wie neemt initiatief?

Eén tegenactie blijft onderbelicht, ook al stuit deze op intern verzet: uitsluiten! ZLTO-voorzitter Hans Huijbers riep vorig jaar op tot deze harde aanpak. Voorzitter Marc Calon van LTO Nederland dreigde met rode kaarten. De kern is een leveringsverbod. Van notoire fraudeurs neem je geen varkens of melk af. Dit gaat verder dan het voorgestelde certificeringssysteem. Boeren en de ketenpartijen zouden dáárover harde afspraken moeten maken. In het belang van de hele sector. Wie neemt het initiatief?

Laatste reacties

 • Trot

  Naast de regels lopen is net zo oud als de regels ,veel of weinig mest ook te hard rijden mag niet gebeurd ook

 • Alco

  Mij blijft de vraag:
  Hoe ziet die fraude eruit, wat gebeurt er?
  Ik ken alleen zgn. mestfraude dat er bv. twaalf vrachten gebracht worden en maar tien afgetekend worden.
  Hierbij knijpt de ontvanger een oogje dicht omdat zijn mestboekhouding niet meer toelaat, maar zijn grond om meer schreeuwt.
  Kortom een hongerend mens steelt ook eerder.

 • Tuig

  Inval in Limburg lees ik net . Verdacht van mestfraude, vandaar de Rijck zijn uitspraak waarschijnlijk.

 • farmerbn

  Zeg Alco woon jij op een andere planeet? Zelfs hier weten we hoe je kunt frauderen in Nederland maar ik zal het niet verklappen. Ik dacht dat alle boeren wel wisten hoe dat gaat. Denk dat Hans Huijbers het ook wel weet.

 • kalkar

  Zeer slecht stuk, vooral de opmerking: het is het zoveelste signaal dat de maatschappij het zat is. Dus omdat één ......ik zeg het heel netjes ( vul zelf de juiste term maar in) leek, zoiets roept is gelijk de hele maatschappij erbij betrokken???? Ook de heer Vullings zit hier (waarschijnlijk ongewild ) stemming te maken. Het is net als met zwarte piet: 1000 man is er tegen en de andere 17 miljoen wordt niet gehoord.

 • Zuperboer

  Als het OM zo goed weet hoe het moet, dan moeten ze de rotte plekken aanpakken. Nederland is al tot Narcostaat verworden (in sommige regio's) en de stront is ook al 30 jaar een sudderend probleem. De goedwillenden van de kwaadwillenden scheiden en opjagen. 99% Van de sector wordt voortdurend weggezet en in hun verdienmodel bedreigd doordat NVWA en OM die ene % niet wegsnijden kunnen. Je zou haast denken dat het Den Haag mooi uitkomt dat het zo doorzeurt. Mooie reden om de landbouw om te ruilen voor asfalt en landingsbanen.

 • fietskip

  Juist @kalkar. Je laat een paar linkse organisaties regelmatig zoiets in de media strooien en het is ineens ook allemaal waar. Dat is namelijk de tactiek van die organisaties. (Je hebt daar een mooi woord voor.) Diezelfde media wordt ook beheerst door linkse gedachte dus is dat ook helemaal niet moeilijk. Het is alleen moeilijk om de werkelijkheid in de media te krijgen!!! Dat interesseert ze namelijk helemaal niets. Je zou verwachten dat een blad als boerderij dat wel zou kunnen!

 • Bennie Stevelink

  Ik lees net op de NOS-site dat een mestfraude is ontdekt in Limburg. Een adviesbureau blijkt hier een centrale organiserende rol te spelen. Dit past in een beeld wat ik vaker zie: adviesbureau’s of mestintermediairs in de leidende, organiserende rol.
  Dit kan toch veel effectiever aangepakt worden door adviesbureau’s die betrapt zijn bij fraude definitief uit te sluiten. De personen die daar werken moeten persoonlijk definitief uitgesloten worden zodat ze niet een nieuw bureau kunnen oprichten. Daarbij moet ook de mestboekhouding van alle boeren die bij dat bureau zijn aangesloten ongeldig verklaart worden. Dat zal er toe leiden dat boeren die niet willen frauderen hun mestboekhouding uitsluitend laten verzorgen door een bureau wat degelijk en betrouwbaar is. Hierdoor wordt het kaf van het koren gescheiden.

 • kleine boer

  Bennie zou je niet eerst even wachten wat de uitkomst is voor je een conclusie trekt.

 • Firma Vellenga

  Als je het ene sluit staat er ergens anders wel weer wat op. Kwaad is alweer geschied. We staan weer "mooi" in het nieuws.

 • fietskip

  Ja Bennie het is nog een onderzoek!

 • jeannettedekker1

  De maatschappij word bestookt met onzin,,,,,,,,,,!!!!, het zoveelste signaal dat de maatschappij het zat is,,, is nog veel grotere onzin.

 • kraats

  Volgens OM moeten we ook aantal banken verminderen dan zullen er ook minder bankovervallen zijn, Haven Rotterdam sluiten; geeft minder drugsinvoer, aantal auto's in Nederland halveren; geeft minder verkeersovertredingen; aantal medewerkers bij het OM halveren; geeft minder ambtenaren en dus minder werk(druk)....

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.