Commentaar

3 reacties

‘Trekkers ten prooi aan flitspalen’

Na decennia soebatten tussen organisaties en politiek lijkt de invoering van het trekkerkenteken nog slechts een formele kwestie.

Nu staan alle partijen wél positief tegenover de plannen van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat voor het invoeren van het trekkerkenteken. Voorheen was het met name de LTO die de hakken in het zand zette, waardoor telkens de broodnodige modernisering van de verkeerswetgeving voor landbouwvoertuigen stukliep.

Handhaving wordt een uitdaging

In grote lijnen komt het nieuwe voorstel erop neer dat de toegestane maximale rijsnelheid voor trekkers en getrokken materieel wordt verhoogd van 25 naar 40 kilometer per uur. De prijs hiervoor is kentekenplicht en APK-keuring. Er is een uitweg; de APK-keuring hoeft niet wanneer de rijsnelheid onder 40 kilometer per uur blijft en wanneer trekkers hoofdzakelijk worden ingezet op eigen terrein. Interessant wordt nog hoe ‘hoofdzakelijk’ in de praktijk zal worden gehandhaafd.

Evengoed is het fijn dat de stokoude wetgeving eindelijk wordt aangepast. Belangrijk voor efficiënt transport via openbare wegen tussen percelen en boerenbedrijven, dat door schaalvergroting steeds meer plaatsvindt.

Wetgeving loopt nu al achter de praktijk aan

De impact in de praktijk wordt nog wel even slikken. Zo rijden moderne trekkers met gemak 50 kilometer per uur. Die vliegen nu onder de radar door, maar worden straks dus een makkelijke prooi voor flitspalen. Feitelijk loopt de nieuwe wetgeving al weer 10 jaar achter op de huidige boerenpraktijk. Ook voor de doorstroming van het verkeer is het een gemiste kans dat de maximale rijsnelheid niet meteen op 50 kilometer per uur is gezet.

Laatste reacties

 • ghsmale

  Aan de doorstroming veranderd niks.
  Op de weg rijdt elke trekker plankgas.

 • pinkeltje

  Wat ik nog steeds niet begrijp, als ik althans goed begrijp dat een trekker straks maximaal 40 per uur mag, waarom er dan een APK keuring nodig is voor het geval je wél harder dan 40 rijdt?

 • mtseshuis

  Gewoon maximaal 80, ben je overal af... Zijn ook trekkers die 60 of 80 rijden..

Of registreer je om te kunnen reageren.