Commentaar

4 reacties

‘Te creatief met regels’

De grens tussen praktisch omgaan met regels rondom mest en frauderen is niet altijd glashelder is.

En weer gaat het f-woord rond. Het OM is binnengevallen bij een Limburgse adviseur die boeren zou hebben geholpen bij mestfraude. Saillant detail is dat deze adviseur vorig jaar na publicatie van het geruchtmakende NRC-artikel over mestfraude zichzelf nog aanbood om te helpen bij de oplossing van de problemen met mestfraude.

Brutaliteit of naïviteit?

Was dat schaamteloze brutaliteit of naïviteit? Feit is dat de grens tussen praktisch omgaan met regels en frauderen niet altijd glashelder is. Soms zijn de regels voor meerderlei uitleg vatbaar. Regels creëren ook hun eigen, nieuwe werkelijkheid. We zien dat bij de fosfaatrechten.

Is dat eerlijk? Nee. Is het fraude? Ook niet

Zelfzuivelaars mogen rekenen met een vaste lage fosfaatnorm per koe. Handige jongens buiten dat uit door te gaan zelfzuivelen met hoogproductieve koeien. Ander voorbeeld: de fosfaattabel houdt op bij een bepaalde productie. Wie meer melk uit zijn dieren trekt dan de hoogste trede van de tabel, gaat niet omhoog in fosfaatproductie. Topmelkers geven dus nog net wat extra gas. Is dat eerlijk? Nee. Is het fraude? Ook niet.

Verschillende uitslagen

Grondmonsters geven verschillende uitslagen. Is het fraude als je meerdere monsters laat nemen en de meest geschikte uitslag gebruikt? En als Nederlandse fruittelers de Russische boycot omzeilen door te exporteren via een ander land, zijn ze dan aan het frauderen of houden ze zich slim staande in barre tijden? Wie het weet, mag het zeggen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  We zullen zien of de overheid dat Limburgse bedrijf kan pakken op fraude. Zelf denk ik dat het niet zal meevallen want die adviseurs zijn slim genoeg. Zie hierboven de voorbeelden. Allemaal truuks maar allemaal volgens de regels. Als het weer een storm in een glas water wordt dan hoop ik echt dat de veeboeren met de mesttransporteurs met gele jasjes de straat opgaan.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Eerst afwachten wat er aan de hand is misschien is het weer geschreeuw in de oneindige ruimte we weten het niet!

 • Peerke1

  Simpel simpel, de Fiscalisten doen niet anders dan creatief omgaan met de regels. Kijk naar Ing de Rabo Fokker en tal van grote bedrijven die op grote schaal dank zij de beste Fiscalisten zeer goed wegkomen met de belastingen. We hebben het dan wel over honderden miljoenen Euros.

 • Koen Franken

  Is anders afgelopen jaar ook al veroordeeld , heeft zijn lesje dus nog niet geleerd .

Of registreer je om te kunnen reageren.