Redactieblog

1 reactie

‘Sfeer in de landbouwcommissie bekoelt’

De sfeer in de Tweede Kamer tijdens landbouwdebatten was altijd goed, maar lijkt wat te bekoelen.

Verandering van spijs doet eten. Een mooi spreekwoord dat prima past bij de behandeling van de begroting van het ministerie van landbouw in de Tweede Kamer. Hoewel de rollen van de partijen onveranderd zijn, zorgen de betrokken politici voor een andere sfeer.

Doorgaans is de bijdrage van de Partij voor de Dieren een lange monoloog. De standpunten van de PvdD zijn bekend en de idealen van de partij zijn zo stellig dat het smeden van politieke akkoorden niet aan de orde is.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer.
Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer.

Maar met Esther Ouwehand aan het roer – nu fractievoorzitter Marianne Thieme met ziekteverlof is – probeerde D66-Kamerlid Tjeerd de Groot toch wat beweging in de PvdD te krijgen. Hij vroeg of de partij mee wilde doen met de omslag van landbouw naar kringlooplandbouw.

Het antwoord van Ouwehand was duidelijk: PvdD is voor kringlooplandbouw, maar het moet wel met veel minder dieren. Daarmee is de gewenste samenwerking uitgesloten. ‘Wij delen de droom van een duurzamere en betere wereld en meer dierenwelzijn. Maar er is één verschil: u droomt alleen door en D66 realiseert dromen”, concludeerde De Groot.

CDA, SGP en VVD probeerden het ook eens, met een levendig debat tot gevolg. ‘Het is een enerverende avond”, sprak Ouwehand enthousiast na alle interrupties.

Onvoldoende verdieping bij PVV

Barry Madlener sprak namens de PVV tijdens de landbouwbegroting. Eerder werd het dossier door Dion Graus behandeld. De uitingen van Madlener wekten de irritatie van zowel Kamerleden als de minister.

Zijn standpunten wijken op sommige punten af van het stemgedrag van afgelopen jaren en aan de moties die hij indiende, was merkbaar dat hij zich nog niet op alle punten in de ingewikkelde materie heeft verdiept. Schouten was zichtbaar geïrriteerd dat Madlener een oplossing eiste voor knelgevallen in het fosfaatdossier, terwijl ze al meermaals heeft uitgelegd dat ze dit zou willen, maar hier geen mogelijkheid voor ziet.

Dion Graus, die zich nog wel op dierenwelzijn richt, liep zelfs boos weg tijdens het debat. ‘Ik wacht wel op een volgende regering”, riep hij nadat Schouten de zoveelse motie van hem ontraadde.

Meer aanvaringen

Een stevige aanvaring was er ook tussen PvdA-Kamerlid William Moorlag en CDA-er Jaco Geurts. Moorlag wil de export van varkensvlees verkleinen door varkenshouders te ondersteunen bij bedrijfsbeëindiging. Geurts schoot stevig uit zijn slof en vond de opmerkingen van Moorlag zwaar discriminerend in de richting van de veehouderij. De Kamervoorzitter greep in en ontname Geurts het woord, omdat hij niet aan de beurt was.

De zorgcommissie stond altijd bekend als de commissie ‘kijvende wijven, in de landbouwcommissie was de stemming tot nu toe heel anders

De zorgcommissie van de Tweede Kamer stond in de wandelgangen bekend als de commissie ‘kijvende wijven’. In de landbouwcommissie was de stemming doorgaans heel anders.

Hoewel politici inhoudelijk lijnrecht tegenover elkaar staan, was er wel altijd sprake van een professionele collegialiteit: in de arena werd hard gestreden, daarbuiten kon iedereen samen een kop koffie drinken.

Met de aanvaringen tijdens de begroting is het maar de vraag of deze koffie nog even lekker smaakt. De goede sfeer lijkt toch wat bekoeld.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.