28 reacties

‘Regels zijn er niet voor niets’

Wanneer wordt creatief omgaan met regels fraude? Er is een grijs gebied, beaamt Roel Stevens van de NVWA. Betreden van het grijze gebied is in alle opzichten slecht voor de sector, betoogt hij. Fraude bederft de markt.

Naast directeur van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) ben ik ook een boerenzoon. Het doet mij daarom pijn om te zien dat in sommige delen van de sector fraude toeslaat. Dit gevoel had ik ook vorige week maandag tijdens de doorzoekingen in Limburg in ons onderzoek naar mestfraude. Of er daadwerkelijk is gefraudeerd, bepaalt de rechter uiteindelijk. Maar hiervoor zijn sterke aanwijzingen, anders krijgen wij geen toestemming van de rechter-commissaris om 10 panden binnen te vallen.

Johan Oppewal schreef naar aanleiding van deze actie het artikel ’Te creatief met regels’ (Boerderij Vandaag, 20 november 2018). Hierin schrijft hij dat ‘de grens tussen praktisch omgaan met regels en fraude niet altijd helder is’. En dat ‘handige jongens’ die ‘zich slim staande houden in barre tijden’ ‘nog geen fraude plegen’. Dat is waar, maar ik verwacht van een vakblad als de Boerderij een analyse die een slag dieper gaat.

Fraude kan de exportpositie van Nederland bederven

Grijs gebied misbruikt

Ik zie in mijn dagelijkse werk hoe een grijs gebied, ingewikkelde regelgeving met veel uitzonderingen ook misbruikt wordt om fraude te plegen. Exportfraude met bloemen of fruit naar Rusland lijkt onschuldig, maar gaat gepaard met witte dozen, valse certificaten, corruptie door betaling aan de grens of corruptie van tracking en tracing. De belangen zijn zeer groot in deze miljarden business en fraude kan de exportpositie van Nederland op den duur bederven.

Derogatie

Laboratoriumfraude door het niet melden van positieve (dus ongunstige) laboratoriumuitslagen ondermijnt rechtstreeks het vertrouwen in ons stelsel van voedsel- en voederveiligheid.

Fraude met de mest, zelfs als dit door een kleine minderheid gebeurt, is niet alleen slecht voor de kwaliteit van ons drinkwater, maar bederft ook de markt voor wie wel eerlijk werkt en zet de derogatie op het spel. Fraude met visquota door verhandelen van ‘zwarte’ vis is niet alleen oneerlijk ten opzichte van wie wel belasting betaalt, maar zet ook onze belangen in Brussel op het spel. Witlof die ten onrechte als biologische witlof wordt verkocht is prima te eten, maar ondermijnt op termijn het vertrouwen in ons voedselsysteem.

Financiële belangen

Het is voor boeren die in de knel zitten verleidelijk om het grijze gebied te betreden of zelfs fraude te plegen; er is sprake van grote financiële belangen. Als dit dan aan het licht komt wordt vaak gewezen op regelgeving die inderdaad vaak ingewikkeld is, op administratieve rompslomp of op te strenge normen. Ik mis in het artikel in de Boerderij dat het betreden van het grijze gebied tussen ‘praktisch omgaan met regels’ en fraude in alle opzichten slecht is voor de hele sector.

De regels zijn er niet voor niets. Het naleven ervan zorgt voor een eerlijke markt, veilige producten voor mens en dier en het beschermen van het milieu en vertrouwen van de consument. Ik gun de sector een cultuur waarin minder aandacht is voor slachtofferschap van ingewikkelde regelgeving en juist meer aandacht voor ondernemerschap als voedselproducent van een eerlijk product. Eerlijk duurt het langst en is de enige weg naar een eerlijke prijs. Dat is iets waar ik als boerenzoon in geloof.

Laatste reacties

 • Alco

  Een kind wat in zijn jeugd te maken heeft met slechte opvoeding, wordt nooit een goede vader.

 • Albert Albers

  Een eerlijke prijs, zal mij benieuwen wanneer het zover is.

 • husky

  Dat men boerenzoon is wil niks zeggen, Carola Schouten is boeren dochter.......

 • kiepel

  Beste heer Stevens,
  Creatief met regels omgaan wordt pas fraude door handhaving.
  Jarenlang wordt er minimaal gehandhaafd. Dit zie je ook in de drugsindustrie.

  Controleer, niet alleen beter en vaker, maar vooral slimmer.

 • Firma Vellenga

  Niets mis mee om de regels te volgen. Maar ze moeten wel te volgen zijn, en niet tegenstrijdig met elkaar. Dat is vaak het probleem, dan ga je je eigen ding doen....

 • hoevedako

  IEDEREEN SNAP DAT ER REGELS ZIJN, MAAR DAT REGELS ZORGEN VOOR GEEN BESTAANSRECHT VAN gezinsBEDRIJVEN
  Iedereen snapt dat er regels moeten zijn, maar dat juist die regels zich keren tegen de kleine gezinsondernemingen die niet gebaat zijn bij fraude maar wel opdraaien voor de hoge niet terug te verdienen investeringen

 • farmerbn

  Dit artikel lijkt mij een voorbode voor het feit dat dat Limburgse bedrijf niet te pakken is voor fraude. Had het OM eerst fraude in de mond , nu zegt hij dat ze in het grijze gebied zaten. Hij vindt zelfs dat het grijze gebied al verkeerd is. We zullen zien wat de rechter er van vindt maar ik vermoed dat het wéér een broodje aap wordt. De slechte naam van de sector en van Nederlandse landbouwproducten komt waarschijnlijk niet door de boeren maar door het OM zelf.

 • xw

  En let op he, het is wel een boeren zoon. Maar wel 1 die denkt als een opsporingsambtenaar. Hij staat niet naast je hoor.
  Ja, mooi praten om ons te paaien
  En de mensen die gemakkelijk te pakken zijn, die worden gepakt. De moeilijk te pakken grote slimme boeven blijven lang lopen of blijven helemaal lopen. Dat zie je ook bij de reguliere politie. Jan met de pet is de L.L

 • kuiken007

  het is pas slecht voor de export om grote groepen aan te merken als fraudeurs en gebruikers van verboden middelen wat later bijna allemaal niet waar blijkt te zijn, hij denkt ook nog dat hij sympathiek gevonden wordt als hij zegt boerenzoon te zijn ik heb er wel een andere naam voor, maar zal deze niet noemen n.........

 • koestal

  Waarom mag er niet geexporteerd worden naar Rusland? Dat komt door Nederlandse politici,die een veel te grote mond tegen de Russen hadden ,hierdoor werd de Nederlandse export naar Rusland geboycot. Nu zitten de Nederlandse boeren en tuinders met de gebakken peren . De schade hierdoor zou door de Nederlandse overheid gecompenseerd worden,dit zijn ze al weer vergeten. De Nederlandse land- en tuinbouw zijn speelbal geworden van de Nederlandse buitenlandse politiek.

 • Zuperboer

  Wat een eer voor Johan Oppewal. Hem wordt toegedicht dat wij onze oren naar zijn journalistieke uitingen laten hangen. Helaas mijnheer Stevens. Criminelen vinden we in alle sectoren. Het is aan opsporingsdiensten om de kwaadwillenden aan te pakken. Wij zijn onschuldig totdat het tegendeel bewezen is. Helaas is het binnenkort op 27 januari alweer de 1ste verjaardag van de 7700 fraudegevallen met kalveren. Ik heb er nooit veel van begrepen, maar onze boerendochter heeft naar ik aanneem met de feiten aangereikt door ONZE BOERENZOON bij de NVWA gemeend om ons te moeten slachtofferen. Dat vind ik nu crimineel.

 • Bennie Stevelink

  @Zuperboer, die I&R fraude kun je beter niet te veel over zeggen. Ik heb steeds meer de indruk dat het beter is dat daar de waarheid nooit over gezegd wordt.

 • Alco

  Wat insinueer je nu weer ?

 • Zuperboer

  @Bennie Stevelink. ????????????????

 • a van Gerwen

  @Bennie, ik weet niet wat jij allemaal weet, maar de schoonheidsprijs heeft die kalverenfraude niet gehaald zoals het is aangepakt.

 • Dirk,

  Regels zijn er niet voor niets zegt Roel ,maar regels die tijdens het spel , met terugwerkende kracht ,worden veranderd, is het moeilijk spelen , zie het fosfaatrechten debakel , als het van beginafaan duidelijk was voor iedereen ,zou de rechter zich daar niet over hoeven buigen , het is duidelijk dat veehoudend Nederland ,moet buigen voor schiphol en verkeer waar de regels tot in het oneindige worden opgerekt

 • kleine boer

  simpel boerke de opmerkingen die bennie er toen over had verdienden ook niet de schoonheidsprijs ....

 • Bennie Stevelink

  @Zuperboer, als je de balans opmaakt mbt de I&R affaire zie je dat er heel veel open vragen zijn waar wij het antwoord niet op weten.
  Open vragen, waardoor wij niet weten hoe groot de fraude werkelijk geweest is. We weten hoeveel er zijn gevonden, niet hoeveel er waren.

  De minister heeft bij herhaling gezegd dat ze “de I&R weer op orde wilde brengen”. Ze heeft nooit gezegd dat ze zoveel mogelijk fraudeurs in de kraag wilde vatten. Als je kijkt hoe het onderzoek is uitgevoerd was het inderdaad erop gericht de I&R weer op orde te brengen. Het onderzoek is uitgevoerd op een manier dat ze eigenlijk geen fraudeurs kónden vinden.

 • farmer135

  Dat de goeden onder de kwaden te lijden hebben heeft ie wel een punt. Zonder kwaadwillenden zouden regels en controles veel minder zijn.

 • Klaasvaak

  Staat wel wat nuttigs in dit artikel

   "Dat is waar, maar ik verwacht van een vakblad als de Boerderij een analyse die een slag dieper gaat."

 • cornelis 22

  Mijnheer is inlichtingen en opsporingsdirecteur. Bestaat deze functie ook voor de maffia, drugshandel en terroristenbestrijding of is deze functie voorbehouden aan de zwaarste categorie zijnde de veehouders ?

 • rene.devries1

  "Ik gun de sector een cultuur waarin minder aandacht is voor slachtofferschap van ingewikkelde regelgeving en juist meer aandacht voor ondernemerschap als voedselproducent van een eerlijk product."

 • Firma Vellenga

  Zo is het heer de Vries, laten we dat voor ogen houden

 • xw

  Moralistisch gezever van een hoge, elitaire en arrogante pseudo politiebaas, die kans ziet om "onze" Boerdeij Vandaag als platform te gebruiken om, vooruitlopend op het a.s traject van handhaving - fosfaatwetgeving, zijn pr-verhaal af te steken.
  Dat kan hij allemaal gemakkelijk zeggen en doen vanuit zijn hoge ivoren toren met daarbij behorende beschermde ambtelijke status met een jaarinkomen van zeg maar een ton. Die zal het ons, boerkes met vaak een inkomen onder het minimum, eens even zeggen hoe het zit.

 • Almagro

  <>

  Waar lullen we met z’n allen nou over?
  Wie houd nou wie voor de gek?

 • RIEN65

  En het NRC is op de hoogte als er iets gaat gebeuren.

  <>

 • farmerbn

  Ik denk dat Stevens weet dat hij niet veel heeft en al aan het terugkrabbelen is. Zou een mooie overwinning zijn voor dat buro en wellicht meer klanten.

 • Ctgb-Ede

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.