Commentaar

15 reacties

‘Pleidooi eerlijke prijs voor boer vooral sympathiek’

Iedereen gunt de boer en tuinder een eerlijke prijs, maar met die stelling begint de discussie pas.

Want wat is dat nu precies, zo’n eerlijke prijs? Is dat een marge bovenop de kostprijs? En hoe bereken je dan die kostprijs? De verschillen tussen de bedrijven zijn enorm.

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur, Voedselkwaliteit, blaast in haar landbouwvisie Waardevol en verbonden dit eeuwenoude debat opnieuw leven in: ‘De economische positie van boeren, tuinders en vissers in de keten moet zo worden dat zij in de kringlooplandbouw een goed inkomen verdienen (…)’. In een discussie oppert de minister de mogelijkheid via advertenties het verschil tussen boeren- en winkelprijs te publiceren. Voor LTO Nederland reden deze week de campagne #watkrijgtdeboer te starten.

Supermarkten en consumenten

Vanzelfsprekend schieten de supermarkten op de campagne. Zij hebben veelal geen invloed op de boerenprijs, betoogt koepelorganisatie CBL. De vinger wijst richting export.

Pogingen om de consument aan te spreken, zijn lastig. Uit onderzoek van ABN Amro blijkt bovendien dat een kwart van de consumenten niet meer wil betalen voor extra milieu-eisen, een derde weet het niet. Dit zijn geen cijfers om vrolijk van te worden.

Elk pleidooi voor die eerlijke prijs strandt vooralsnog op praktische of wettelijke bezwaren

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik wil dat supermarkten Nederlandse producten gaan promoten. Als exportnatie is dit misschien niet echt slim. Elk pleidooi voor die eerlijke prijs klinkt vooral sympathiek, maar strandt vooralsnog op praktische of wettelijke bezwaren.

Laatste reacties

 • buitenok

  Supermarkten hebben toch een marge van 30 % of meer op landbouwproducten

 • ed12345

  Ik zou wel eens willen weten hoeveel % van vlees en groente en fruit er verloren gaat onder weg of door beschadiging of door niet verkocht dus op een bepaald moment niet meer vers Ik heb werkelijk geen idee
  De consument hoort het braaf aan EERLIJKE PRIJS VOOR DE BOER en knikt dan vanzelf ja maar koopt bij voorkeur toch het goedkoopst

 • ed12345

  De supermarkten geen invloed op de boerenprijs OH NEE ??
  Wie zijn dan de grote kopers op de veilingen Ik dacht toch de supermarkten hun inkoopcentrales

 • j.verstraten1

  En wat is een eerlijke prijs voor bijv de snijmais die je koopt van een collega?

 • Maas1

  De inkoop intereseert het niet waar het product vandaan komt,de laagste prijs met de beste kwaliteit voor de hoogst mogelijke marge daar gaat het om.Zo zal ook bij concepten bij magere toeslagen de race naar de bodem blijven bestaan,sterker nog deze wordt versneld als de veehouderij sector gedwongen wordt in de richting van, zal de binnelandse productie verdreven worden door de open economische structuren en markten. Zo divers als bedrijven zijn zo divers is de beurs van de consument.stimuleren ja,dwingen nee.

 • deB.

  Inkoop organisatie's zijn de grootste graaiers!! Zijn maar een aantal partijen die alles bepalen!! En dan zeggen supermarkten, het is niet aan ons, nee hun inkoop onder dezelfde vlag

  Het is doodlopend, schrikbarend de verschillen, terwijl de producent ze hard en hard nodig heeft... steekt van Eerd en consorten het is vervuilende hobby's...le mans, en tot aan de schouder erin bij verstappen ! Hypocriet volk

 • Storm

  Wordt misschien eens een keertje tijd om met zijn allen spontaan een weekje niets voor weinig te leveren aan onze afnemers....

 • a van Gerwen

  @Jos, dat geeft toch juist aan dat het niet goed zit, of wil je zeggen dat we eerst zelf het goede voorbeeld moeten geven met een eerlijjke prijs voor bv snijmais en dan maar hopen dat de afnemers volgen.

 • deB.


  We moeten gewoon een week niets leveren!!! Als ze ons kapot willen hebben en maken, dan maar iedereen erbij... stel bange wezels dat we zijn. Erop klappen, let op wat er dan ineens kan

 • Alco

  Men kan klagen wat men wil.
  Maar vraag en aanbod blijven de prijs bepalen.

 • J.W. de Kloet

  deze campagne is voor de bühne. prijs van voedsel mag van de overheid niet te duur worden. want dat kost economische groei.

 • Noordam2

  ik denk toch dat vraag en aanbod de beste manier is om te handelen. het enige wat zou moeten veranderen dat wij, de producent, ook een blok mogen vormen. Net als de super die geen strobreed in de weg worden gelegd. Maar het blijft met Carola bij mooie woorden als duurzaam, kringloop en eerlijke prijs. Geen woorden maar daden Carola!!!!!

 • Jan-Zonderland

  Het zal moeilijk worden om een algemene kostprijs voor een bepaald product vast te stellen. De verschillen zijn zo groot per bedrijf. En wat wil je allemaal in die kostprijs meenemen ? Ook de werkelijke kosten van dat stuk land van € 100.000 per ha ? Verlagen van je eigen kostprijs is op dit moment een van de weinige dingen die je zelf kunt doen om tot een beter rendement te komen.

 • Firma Vellenga

  Verlagen van eigen kostprijs???? Heeft iemand daar nog ruimte voor?

 • deB.

  Nog meer verlagen van kostprijs, ik zie al genoeg konten krabberij !! We zijn een trieste weg aan het bewandelen.
  En daar worden we naartoe gedreven, omdat het niet anders kan! Kijk er niemand op aan

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.