Redactieblog

3 reacties

‘Officier van justitie maakt het beleid niet’

Uitspraken over fraude in de mestsector van een officier van justitie haalden flinke publiciteit.

De mening van coördinerend milieuofficier Rob de Rijck ging er bij GroenLinks is als Gods woord bij een ouderling. GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet pakte de beweringen van het openbaar ministerie over de omvang van de veestapel en de druk op de mestmarkt in NRC Handelsblad aan om opnieuw de inkrimping van de veestapel op de agenda te zetten.

Mestdistributie, ergens in het land. Distributeurs zijn zelf al bezig met maatregelen om de mestsector beter te laten functioneren (geanonimiseerde foto).
Mestdistributie, ergens in het land. Distributeurs zijn zelf al bezig met maatregelen om de mestsector beter te laten functioneren (geanonimiseerde foto).

Het komt niet heel vaak voor dat de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tijdens het traditionele vragenuurtje op dinsdagmiddag bij de Kamer op het matje moet komen. Ook al is er – met name bij de Partij voor de Dieren – animo genoeg om de landbouwminister desnoods elke week te bevragen over een veronderstelde misstand in de veehouderij.

Je kunt de dweil verbeteren, maar dat lost het probleem niet op als de kraan openstaat

Milieuofficier De Rijck zei dat het niet lukt om met alleen verbeterde handhaving de fraudedruk op de mestmarkt te verminderen. “Je kan de dweil verbeteren, maar dat lost het probleem niet op als de kraan openstaat.”

Minister Carola Schouten zei in de Tweede Kamer dat ze het Openbaar Ministerie niet nodig heeft om ervan doordrongen te zijn dat ze de handhaving moet gaan intensiveren en gerichter vormgeven. Het Openbaar wordt op haar wenken bediend, zei ze met zoveel woorden: we gaan aan de kraan draaien door het saneren van de intensieve veehouderij.

Het kabinet heeft daar € 200 miljoen voor uitgetrokken. Ook daar had ze het Openbaar Ministerie niet voor nodig. Het regeerakkoord was voor haar duidelijk genoeg.

Naast het geld voor de warme sanering heeft de minister dit jaar ook nog eens € 1,45 miljoen vrijgemaakt voor extra handhaving. Volgend jaar is dat € 2,4 miljoen extra. Dus ook op dat punt komt ze de wens van de coördinerend officier tegemoet.

Irritatie bij Schouten

Dat het Openbaar Ministerie niet alleen in NRC Handelsblad, maar ook nog met een zelf uitgegeven persbericht zo zwaar aanzette, vond de landbouwminister niet erg leuk. Maar de minister ging niet zover dat ze de coördinerend milieuofficier niet zijn mening gunde.

Dat de nieuwe handhavingsstrategie om mestfraude tegen te gaan nog geen vruchten had afgeworpen, sneed volgens de minister geen hout. De strategie is net anderhalve mand in werking. “Ik heb soms wat meer tijd nodig dan anderhalve maand om dingen te implementeren en om alles gelijk te veranderen, maar dat terzijde”, zei de minister in de Kamer.

Het geeft geen pas dat het Openbaar Ministerie op deze manier beleidsmatig stuurt

De politieke reacties in de Kamer lieten zich echter vooraf uittekenen: GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren schaarden zich achter de opmerkingen van de hoofdofficieren die riepen dat de veestapel moet inkrimpen.

VVD, CDA en SGP richtten hun pijlen op de officier van justitie. “Het geeft geen pas dat het OM op deze manier beleidsmatig stuurt”, zei VVD‘er Helma Lodders. CDA‘er Jaco Geurts nam het woord ‘bizar‘in de mond bij zijn oordeel over de uitspraken van het OM. “Het kan niet zo zijn dat goedwillende boeren onder de fraudeurs gaan lijden.”

Laatste reacties

  • kanaal

    om is dus niet onafhankelijk ,maar vooringenomen

  • Albert Albers

    Als er teveel snelheidsovertredingen gemaakt worden, hoeven er toch ook geen auto's weg? Meer controles, harder straffen (als er echt wat mis is).

  • Albert Albers

    OM mag zich niet bemoeien met politiek, andersom mag ook niet. Weg met die man.

Of registreer je om te kunnen reageren.