Commentaar

8 reacties

‘Klem tussen regering en rechters’

Het is een moeilijke week voor de landbouw. De stroom negatief nieuws houdt maar niet op.

Deze week heeft een zwart randje voor de landbouw. Dat geldt vooral voor de veehouderij. De stroom negatief nieuws houdt maar niet op. De uitspraak van de Europese rechters over het stikstofbeleid doet het ergste vrezen voor toekomstige en mogelijk ook voor al verleende vergunningen.

De Europese Rekenkamer kraakt voorstellen voor een groener GLB. De poging van commissaris Hogan om inkomenssteun langs die route deels veilig te stellen, loopt averij op.

Dit geeft ook te denken over minister Schoutens idee dat het GLB kan helpen om het hoofd financieel boven water te houden bij invoering van de kringlooplandbouw. Tijdens het landbouwdebat van maandagavond over haar kringloopvisie was dat zo’n beetje het enige wat ze te bieden had als het ging om het ‘verdienmodel’ in de landbouw van de toekomst.

Ondernemers willen wel tegemoet komen aan maatschappelijke wensen, maar zitten klem tussen regering en rechters. Dat heet bestuurlijk onvermogen

Intussen moesten vleesveehouders een ingrijpende keuze maken over fosfaatrechten en blijkt dat 100 varkensbedrijven in de knel zitten door de wonderlijk tot stand gekomen aanscherping van normen voor luchtwassers.

De veel voorkomende factor in al deze kommer en kwel is niet een gebrek aan bereidwilligheid van ondernemers om tegemoet te komen aan maatschappelijke wensen. Dat willen ze wel, maar ze zitten klem tussen regering en rechters. Bestuurlijk onvermogen heet dat.

In dat licht is het eigenlijk een geluk bij een ongeluk dat de Brabantse staldering het gered heeft bij de de Raad van State. Tenminste één onderwerp waar duidelijkheid over is.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Wordt ik nu pas duidelijk, dat de politieke willekeur geheel voorbij gaat de wettelijke werkelijkheid? Vooruitstrevende politici komen met regelgeving, in gegeven door de waan van de dag en die haaks staat op wetgeving die ze kort geleden zelf hebben vast gesteld. Hoe kan de praktijk hier nog iets fatsoenlijks van bakken?

 • Firma Vellenga

  De politiek gaat niet alleen voorbij aan de wettelijke werkelijkheid maar vooral aan de praktische werkelijkheid

 • J.W. de Kloet

  kreeg van de week brief van rvo dat 2018 en 2019 glb met 4,48% naar beneden gaat. lekker land leven we. was al droog geen compensatie en nu dit er nog over heen.

 • buitenok

  inflatie was de afgelopen 25 j 1.67 % per jaar. reken dit is door op vlees/melk prijs wat de boer krijgt.
  De rest van de maatschappij heeft de prijzen hier wel op aangepast maar boeren moeten dit recht breien door meer uren en hogere hypotheken.
  De rek is eruit

 • kanaal

  kaalplukken gaat gewoon door

 • veldzicht

  Wanneer staat er eindelijk eens iemand op die eens zegt dat het op moet houden met alle onzin die over de landbouw en speciaal de veehouderij word t uitgestort.
  Er is werkelijk niets aan de hand,veehouderij heeft niks te maken met klimaatverandering,alles is een grote kringloop waar niets bij komt of afgaat, en het milieu word er zeker niet slechter van,behoudens soms plaatselijk en dan tijdelijk enige overlast.De milieu en dieractivisten kloppen alles op alsof de ene na de andere ramp ons te wachten staat door de veehoudeij terwijl gemakshalve maar vergeten wordt dat hier ook nog 8 miljoen auto,s rijden en de nodige vliegtuigen vliegen en schepen varen,maar leg het maar op het bordje van die boeren de rest kunnen we toch niks doen,veel politieke partijen en andere groeperingen wauwelen graag maar een beetje mee niet gehinderd door enig gebrek aan kennis en misschien levert het nog wat stemmertjes op sponsors op.

 • haj146

  Weken als deze moet je niet teveel hebben. De moed zakt je in de schoenen en je zo het bijna opgeven. Dalende melkprijs, je Nb vergunning die wankelt en rfc die je melk tien cent gaat korten. Om over al het andere negatieve nepnieuws maar niet te spreken. Maar opgeven is toegeven aan MOB e.d. En dat NOOIT
  De clubs als V focus moeten door rfc vion Rabo lto etc harder gesponsord worden. Dit is de enigste partij die nepnieuws onderuit schoffelt!

 • Alco

  Iemand noemde en herhaalde het banknummer voor sponsoring van het V-focus hier op dit forum.
  Heb nooit weer iets van @Minasblunders gehoord.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.