Commentaar

5 reacties

‘Hard oordeel over stikstofbeleid’

Nederland moet opnieuw de scherven rapen. Voor veehouders zijn de druiven echt zuur.

Het Europees Hof van Justitie oordeelt hard over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De aanpak is deels gestoeld op aannames en niet op feiten. Die onderbouwing van stikstofreducties moet er wel zijn. Vergunningen voor uitbreiding en/of aanpassing van veebedrijven bij kwetsbare Natura2000-gebieden kunnen nu in gevaar komen.

De feitelijke beoordeling van het arrest ligt bij de Raad van State. Dit rechtscollege legde twee zaken – uit een totaal van 200 – voor aan het EU-hof. De vraag is nu hoe het college dit arrest straks verwerkt in de uitspraak over de 200 vergunningaanvragen.

Eerlijk gezegd is er niet veel hoop voor de PAS. De Raad van State moet het hof volgen. De vraag is of de raad interpretatieruimte heeft of ziet en of zij die wil benutten.

Natuurorganisaties claimen nu de winst, zij eisen dat al verstrekte vergunningen ná 2015 worden ingetrokken.

Alhoewel de advocaat-generaal van het EU-hof al in juni al met dit advies kwam, werd toch met spanning naar dit arrest uitgekeken. Nederland moet opnieuw scherven rapen; dat is wel duidelijk. Natuurorganisaties claimen nu de winst. Zij eisen dat al verstrekte vergunningen ná 2015 worden ingetrokken.

Voor veehouders zijn de druiven echt zuur. De Europese rechters vinden zelfs dat een verandering sinds de aanwijzing van een Nature2000-gebied in beweiding of bemesting moet worden meegewogen bij de afgifte. Nou, dat is op elk bedrijf wel het geval.

Laatste reacties

 • ghsmale

  De hele regelgeving is gebaseerd op aannames
  de pas, de fosfaat rechten en ga zo maar door.
  Voor de één pakt het slechter uit,dan voor de ander.

 • deB.

  Moeten ons toch echt afvragen waar we mee bezig zijn.
  Vorige week zo'n zinloos gesprek met de minister, op basis van emotie en aannames!
  Je rijdt naar huis en denkt, wat hebben we eraan gehad, niets. Nu de PAS weer, dus weer menig bedrijf dat in de knel komt!
  Nogmaals waar zijn we mee bezig??

  We laten ons kapot maken door een stel hypocriete linkse milieuclubjes!
  Frappant is, die vreten ook nog van onze produkten ( laatst zo'n flikker gesproken, die elke dag begon met bak kwark!!!!!)

 • Trot

  .onze stikstof is allang vergeven aan verkeer en luchtvaarder ,want elk gezin produceerde co en methaan en stikstof hoor ik nooit

 • Firma Vellenga

  Wij zitten ca. 30 km van de duinen van Ameland af toch behoor je dan ook tot het Natura-2000 gebied. Zo kunnen ze van heel Nederland wel een Natura-2000 gebied maken met al hun regeltjes. Weer een goede reden om minder vee te houden

 • Klaasvaak

  Maar onze koeien hebben daadwerkelijk toch een lagere excretie.... Europees gezien

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.