Redactieblog

10 reacties

‘Eén grote geldoverheveling’

Alle asbest laten liggen kost 5 doden en bespaart € 1,5 miljard.

Ik ben tijdelijk aan huis gekluisterd, want ik heb een nieuwe knie. Het leuke van mijn werk is dat ik al revaliderend gewoon door kan werken. Dat zou voor een boer of een stratenmaker met een nieuwe knie een heel ander verhaal zijn. Toch heb ik dezer dagen wat meer tijd voor andere dingen en dat betekent dat ik extra kranten lees. In het weekend laat ik nu de Volkskrant komen. Vooral vanwege hun heerlijke dubbele sudoku, maar er staan ook nuttige dingen in.

Zijn conclusie: we worden in het pak genaaid

Zo zag ik afgelopen zaterdag een mooi verhaal van journalist Martin Sommer. Hij ging uitgebreid in op de asbestproblematiek. De aanleiding was dat de Tweede Kamer heeft besloten een jaar extra uit te trekken voor het verwijderen van alle asbestdaken. Hij had allerlei gegevens bij elkaar gezocht en gesproken met een professor die er verstand van heeft. Zijn conclusie: we worden in het pak genaaid. Ik ben het daar helemaal mee eens, ik ben er in deze rubriek ook al eens op los gegaan.

Asbest is nauwelijks gevaarlijk, als je het laat liggen

Sommer stelt vast dat asbest een buitengewoon gevaarlijk goedje is. Als je er dagelijks in zaagt, slijpt of schuurt, of in de asbestfabriek werkt, is er een goede kans dat je er kanker van krijgt en er dood aan gaat. Daarom is productie en gebruik ook al een kwart eeuw verboden. De 100 miljoen vierkante meter die er nu nog ligt, is nauwelijks gevaarlijk zolang het blijft liggen. Pas als je ermee in de weer gaat, wordt het opnieuw gevaarlijk.

Met € 1,5 miljard kunnen ook alle ziekenhuizen bij mij in de buurt en in de IJsselmeerpolders opengehouden en gerenoveerd worden

€ 1,5 miljard: wel goed besteed?

De geraadpleegde professor heeft voor het ministerie uitgerekend dat de daken die er nu nog liggen 5 extra doden opleveren als we ze laten liggen. Dat is natuurlijk 5 te veel, maar ik vermoed dat er door complicaties bij knieoperaties wel 5 doden per jaar vallen. Die 5 doden moet je afzetten tegen de kosten van verwijdering van al dat asbest, € 1,5 miljard. Daarom vraagt Sommer zich af, en ik ook, of het wel zo goed besteed geld is. Met € 1,5 miljard kunnen ook alle ziekenhuizen bij mij in de buurt en in de IJsselmeerpolders opengehouden en gerenoveerd worden. Dat scheelt echt veel meer dan 5 doden! We kunnen ook alle auto’s voorzien van een extra neus van 3 meter schuimplastic, scheelt ook vast veel meer dan 5 doden. Eén nadeel, het geld is helemaal niet beschikbaar, want niet het Rijk betaalt, maar de eigenaar, u dus.

Grote geldoverheveling

Sommer concludeert dat het asbestgebeuren één grote geldoverheveling is van de landbouw van Marc Calon naar de aannemerij van Elco Brinkman. Dat jaar uitstel is dus helemaal niks, afstel is het enige dat zou tellen. Al schrijvend zit ik me plots af te vragen waar mijn nieuwe knie eigenlijk van gemaakt is. Misschien zit er wel asbest in. Wat mij betreft kan hij dan gewoon blijven zitten, maar het zou wel slecht nieuws zijn voor mijn bottendokter, die er dagelijks mee werkt.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ja, de tijden veranderen. Toen ik als kleine jongen viel zei mijn moeder altijd: Dat de knie kapot is is niet erg als de broek maar heel gebleven is. Tegenwoordig vragen ze aan iemand die een auto-ongeluk heeft gehad of ze geblesserd is want de auto total loss is geen probleem. Dus liever een auto met 30.000 euro schade dan een kapotte knie (die na een poosje weer in orde is). De tijden veranderen inderdaad.

 • Piet Piraat

  Weet je ook dat het grote deel van het drinkwaternetwerk in Nederland van asbestleiding is gemaakt?

  dat is dan wel onder de grond te doen, maar wat je niet ziet ben je snel vergeten.

 • Alco

  Strijker schrijft dat asbest pas gevaarlijk is als je er mee werkt is de waarheid als een koe.
  Zelfs de berekende doden is suggestief.
  Wat jammer van Dirk is dat hij niet reageert op de reacties op zijn vorige blog.
  Dat noem ik welhaast een elitair gedrag.

 • Bennie Stevelink

  Hoe kunnen we dit stoppen of in ieder geval bijsturen?

 • de-boer-

  Goed stuk

 • Firma Vellenga

  Waarschijnlijk is de knie gemaakt van iets wat over 10 jaar verboden is, kan het er weer uit gehaald worden. Succes...

 • piet p

  In Amerika, Rusland en nog veel meer landen wordt het nog volop gebruikt.

 • egbert

  Als al dat asbest er af is zijn er vast nog een veelvoud van blessures en misschien ook wel 5 doden te betreuren.
  Maar dat is anders geen longkanker

 • agratax.1

  Onze gezondheid goeroes praten vaak over "De echte oudjes" op deze wereld leven in Midden Azie en dan komt daar steevast achteraan "Zij worden zo oud vanwege het gezonde (leef) klimaat, goede natuur voeding". Nooit zeggen ze "Ze zouden nog ouder worden als ze niet onder een asbest dak woonden". De asbest hype is niet meer dan een ondoordachte actie van onze politiek om de risico's des levens tot NUL te reduceren. Dat het risico van asbest fabricage levensgroot is, ontkend niemand, maar om dat door te trekken naar de aanwezigheid van asbest op dak of onder de grond is absurd.

 • hylkema.l

  Slecht artikel van Strijker. Asbest dat 40 of 50 jaar oud is word bros, kan makkelijk scheuren of breken. Bovendien zijn de opruimingskosten na brand of een ongeluk hoog en over een paar jaar niet meer te verzekeren. Wel moet de overheid doorgaan met de subsidie regeling en met de actie asbest eraf zonnepanelen erop.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.