Expertblog

‘Doorpakken tegen keerzijde data-oplossingen’

Het is op de kop af 5 jaar geleden dat we onze eerste hackathon organiseerden.

We stopten er data in en kregen handige, interessante en verrassende app-concepten terug. Het smaakte naar meer. Hackathons volgden bij bedrijven en boeren thuis. We doken in mest, trekkerdata, satellieten en visserij. Keer op keer zagen we de kracht van openheid en het mobiliseren van externe creativiteit om dingen in beweging te krijgen.

Keerzijde landbouw-IT

Als ik de balans opmaak, dan is onmiskenbaar dat landbouw-IT een enorme vlucht heeft genomen. Er lopen veel meer initiatieven rond datagedreven oplossingen. De keerzijde wordt ook gevoeld. Gehocuspocus met cijfers kan leiden tot gekleurde regels, adviezen of zelfs kortingen en boetes. Het risico dat de verzamelde data in handen komen van partijen met verkeerde bedoelingen komt vaak terug in gesprekken. Ik merk dat boeren dan vooral denken aan de overheid, maatschappelijke partijen en de media, die de landbouw terug zouden willen dwingen naar het tijdperk van Ot en Sien.

Het water loopt haaien in de mond

Grote vissen eten kleine vissen

Zelf maak ik me meer zorgen over concentratie en marktmacht. Grote vissen eten kleine vissen. Wie weet straks nog welke hocuspocus daar plaatsvindt? We verkijken ons misschien nu nog omdat de menselijke maat nog zichtbaar is. Nederlandse bedrijven werken hard aan data-integratie, analyse en advies. Ze stellen zich dienstbaar op aan de boer. Maar rond dataconcentraties worden kleine vissen groot. Het water loopt de haaien in de mond.

Wapenen tegen machtsmisbruik

Het waren 5 mooie jaren. Maar het is tijd om door te pakken. Als FarmHack zijn we in gesprek met voorvechters die nadenken over hoe boeren zich kunnen wapenen tegen mogelijk machtsmisbruik. Een terugkerend thema is de datacoöperatie. Private equity-fondsen organiseren zich bijvoorbeeld soms in de vorm van een coöperatie om zich te wapenen tegen een mogelijk vijandige overname. Ook belangen als privacy en data-eigendom kunnen in een coöperatie actief behartigd worden. Onze goede voornemens voor 2019 krijgen vorm!

Of registreer je om te kunnen reageren.