Redactieblog

10 reacties

‘Bodemproject met alleen winnaars’

Is deze columnist nu ook al van het padje af? Dat hoor ik een aantal zeggen, wanneer wordt gelezen dat een delegatie van 17 personen van diverse pluimage waaronder Wetterskip en LTO, met de provincie Friesland een vliegreis heeft gemaakt naar Oostenrijk, waar ze 5 ton CO2 heeft afgekocht.

Ja, het is op vrijwillige basis en er wordt op deze manier al flink wat in de aflaat geïnvesteerd. Zoveel zelfs dat er een wachtrij is.

Beloftevol project

Reden van dit bezoek was kennis te nemen van een succesvol bodemproject in Oostenrijk, waar sinds 2007, na enige scepsis, flink succes wordt geboekt. Een bodemproject waar alleen maar winnaars zijn, is daar voor ons ook wat te halen? Niet dat alle vragen allemaal en/of helemaal zijn beantwoord, beloftevol is het wel.

Natuurlijk, er waren ook zaken die we al weten: zoals de waarde van blijvend grasland voor het milieu, grondbewerkingen minimaliseren daar waar het kan en gewasresten op het land achterlaten of biomassa toevoegen.

Goede bodemanalyse

Het project in Oostenrijk verlangt van deelnemers allereerst een goede bodemanalyse. Vervolgens 100 kuub compost per hectare als kickstart voor humusaanmaak. Doordat de compost als organische stof wordt omgezet met bodemleven tot humus is het mogelijk bij een goede bodem(be)werking 3,5% humusverrijking te krijgen in 5 jaar.

Ter vergelijking: in ons land gaan we ervan uit dat 0,3% toename in organische stof al veel is. Humus wordt niet een-op-een gelijkgezet als organische stof, humus is het stabiele deel van organische stof, dus zonder zichtbare plantresten.

Meer humus, groter watervasthoudend vermogen

De humustoename is afhankelijk van veel zaken: de grond begroeid houden, wisselbouw en gemengde gewassen waar het kan is een pre. De verkregen rijkere grond krijgt zo meer humus, bindt op deze manier koolstof, voorkomt erosie, verhoogt de weerstand van planten tegen ziekten. En wat ook interessant is: wanneer de humus een C/N-verhouding heeft van boven 7, liefst boven 10, dan is er minimale stikstofuitspoeling.

Ook belangrijk: met een hoger humusgehalte is er een groter watervasthoudend vermogen. Elke procent humus meer kan 400 kuub water per hectare vasthouden. Wel handig wanneer er nog zo’n zomer komt.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Precies, echt van het padje. En waar haal je die extra duizende tonnen compost vandaan? Met de boot uit Brazilie want de Nederlandse compost gaat nu al op het land? Nee, waterschappen en rioolzuiveringsbedrijven zitten in hun maag met vuil rioolslib en willen dat lekker goedkoop kwijt. Aanlengen met plantaardig materiaal en hup dumpen bij de boer.

 • Bennie Stevelink

  Enige tijd terug was bij Foodlog een discussie over de mogelijkheid het organischstofgehalte in de grond te verhogen. Iemand van Wageningen, die thuis een hobby boerderij heeft, vertelde dat hij op zijn grond het organischstofgehalte had verhoogt met AANVOER VAN ELDERS. Dat betekent dat ergens anders organisch matriaal is weggenomen wat daar dus voor verarming zorgt. Dat is een zinloze bezigheid. Je moet het benodigde organisch matriaal (compost) produceren op de grond waar het wordt toegepast. De ene grond verrijken door de ander te verarmen lost niets op.
  Een oplossing is dat je gewassen teelt die veel organisch matriaal op het land achterlaten: bv geen snijmais maar korrelmaïs, waarbij blad en stengel op het land achterblijven.
  Belangrijk schijnt ook te zijn dat je niet ploegt. De aanvoer van organisch matriaal verhogen is moeilijk, de afbraak van organisch matriaal verlagen is beter uitvoerbaar door niet kerende grondbewerking toe te passen.

 • Zandboertje

  AANVOER VAN ELDERS is toch niet heel vreemd. Met verkoop van je product voer je veel af. Dat het na bijv een groene container en bewerking weer terug komt, lijkt me kringloopsluiting. Het hoeft niet ergens te zijn weggenomen. De meeste consumenten produceren geen organisch materiaal, maar consumeren wel met een restproduct op het einde. Dat kan prima terugkomen zonder verliezen

 • Bennie Stevelink

  @Zandboertje, als je niet meer hebt dan de compost van restproducten wat consumenten weggooien dan heb je een verloosbare hoeveelheid als je dat over alle akkers gaat verdelen.

 • farmerbn

  Nee, er zal toch wel die vervuilde rioolslib bedoeld zijn. Een directeur wil iets bereiken maar vreest dat het niet lukt. Met het hele bestuur lekker met het vliegtuig ergens naar toe en op een late vergadermiddag is alles voor mekaar.

 • husky

  Volgens mij is er best wel veel org. stof beschikbaar, bermgras, slootmaaisel, blad snoeiafval, wordt toch bewerkt op groenrecyclingsbedrijven

 • farmerbn

  Maar husky dat is er dus al. Van Weperen wil 100 kuub materiaal per ha extra.

 • Zandboertje

  Van Weperen heeft een project bekeken waar ze dat doen.
  En nergens staat dat het over alle akkers hoeft.
  Dat het nauwelijks haalbaar is snapt iedereen wel. Alleen zelf zien of en hoe het werkt kan niet zoveel kwaad lijkt me. Over de schutting zijn soms ook nuttige dingen te zien.

 • wadevries

  Graag zou ik willen weten hoe deze boeren aan zulke hoeveelheden compost komen. Bovendien : hoe is deze compost geproduceerd en welke grondstoffen zijn gebruikt. Jammer dat in dit artikel hier niet op wordt ingegaan.

 • mtseshuis

  Denk dat farmerbn de spijker op de kop slaat in deze..

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.