Redactieblog

29 reacties

‘Biologisch boeren vraagt vakmanschap’

Op excursie een bezoek gebracht aan een biologische boer. Niet in de buurt en dat was prettig. Dan ken je het bedrijf niet en heb je ook geen vooroordeel. Want dat hebben we als boeren nogal gauw. Ik ook. En met mij nogal wat collega’s op deze excursie.

We troffen het. Een mooi bedrijf met een dynamische boer. We kregen koffie in een soort kantine. Uit een apparaat. Hij vertelde dat hij hier altijd met zijn medewerker aan de koffie zit. Zijn vrouw heeft een volledige baan en mensen ontvangen aan de keukentafel is er dus niet bij. Hij vond het prima zo. En wij ook.

‘Teruggaan naar gangbaar lonkte’

Hij was een jaar of 10 geleden van gangbaar naar biologische gegaan. Niet omdat het moest, maar omdat hij het gevoel had dat de druk uit de maatschappij groter zou worden. Hij had een mooi, groot bedrijf, dus kon hij overschakelen vanuit kracht. Dat was maar goed ook, want het was hem vies tegengevallen.

“Toen ik gangbaar boer gebruikte ik kunstmest, antibiotica en bestrijdingsmiddelen”, vertelde hij. “Als biologisch boer mocht dat niet meer. Dat vroeg veel meer vakmanschap. In het begin ben ik vaak gestruikeld. Ook heb ik vaak getwijfeld. Teruggaan naar gangbaar lonkte en leek gemakkelijk.”

Niet het wat stabielere inkomen, maar de voldoening in werken op een andere wijze is het belangrijkste

Toch heeft hij doorgezet met als resultaat een royaal bedrijf met een vaste arbeidskracht. Het inkomen is goed, maar niet uitbundig. Het is wat stabieler dan bij gangbaar en de laatste jaren gemiddeld beter, denkt hij. Het belangrijkste is de voldoening in het werken op een andere wijze. Ook voelt hij dat de maatschappij zijn wijze van boeren waardeert. Dat ervaart hij als weldadig.
“Je kunt het ons dan aanraden?”, vroeg één van ons.

Maar als te veel boeren omschakelen, klapt de melkprijs in elkaar

Hij schudde het hoofd: “Nee, beslist niet. Het is maar voor enkelen weggelegd hier een goede boterham uit te halen. Het blijft een niche. Als te veel boeren omschakelen, dan komt er een overschot aan biologische melk. Ons marktaandeel is ruim 3%. Stel dat grote groepen boeren omschakelen, dan klapt de melkprijs in elkaar. Dat is slecht voor de bestaande biologische boeren en slecht voor de nieuwkomers.”

Als je het als gangbare boer niet kunt bolwerken, ga je als biologische boer nog eerder de vernieling in

Dan een beetje glimlachend: “Vraag je ook eens af of je geschikt zou zijn als biologische boer. Het is geen oplossing voor slechte resultaten op je bedrijf. Als je dan met biologisch zou beginnen, komt het nog meer aan op je vakmanschap. Als je het als gangbare boer niet kunt bolwerken, moet je maar rekenen dat je als biologische boer nog eerder de vernieling in gaat.”

Duurzaam boeren op allerlei manieren

We zijn er allemaal een beetje stil van. Een mooi bedrijf, waar we zo zouden willen beginnen. Kennelijk is het alleen weggelegd voor de toppers onder ons. Ik weet niet of wij dat wel zijn.

Onderweg naar huis waren we het als collega’s redelijk eens. Een prachtbedrijf, maar niet het model voor elk bedrijf in de toekomst. Duurzaam boeren door iedereen zullen we op een andere manier moeten bereiken.

Laatste reacties

 • Robijns Juul

  Dus alle gangbare boeren zijn tweederangs?
  Juul Robijns

 • Zuperboer

  @Robijns Juul; Messi en Ronaldo zijn wereldtop, maar Andres Iniesta is beslist geen tweederangs. Zonder zijn inbreng(steekpass) kan Messi zijn uitzonderlijke klasse niet tonen.

 • Alco

  Kon er nu niemand de vraag stellen hoe hij zijn nutriënten weer aanvulde die bij de consument in de wc pot belanden?

 • farmerbn

  Daar doen ze heel geheimzinnig over.

 • Buitenkamp

  Alco en farmerbn: daar is niets geheimzinnigs aan, lees bijvoorbeeld "De kracht van klaver" van het Louis Bolk Instituut. Daarin wordt berekend dat grasland met een productie van 10 ton ds en 40% witte klaver, ca 200 kg N bindt. Geen Gronings aardgas nodig om N kunstmest te maken: gewoon grasklaver inzaaien. De klaver haalt de N gratis uit de lucht.

 • Bennie Stevelink

  @Buitenkamp, waar haalt biologisch grasland de fosfaat en kali vandaan? Er verdwijnt via melk en verkoop vee toch fosfaat en kali van het bedrijf.
  Dat komt via biologisch krachtvoer van biologische akkerbouwers?
  Maar waar halen die de fosfaat en kali vandaan?

 • Tuig

  Bio kippenmest Bennie.

 • Alco

  @ Buitenkamp.
  Je denkt misschien waarom gaan boeren elkaar de vlooien afvangen.
  Ik vindt het ook niet fijn.
  Als jullie je grond willen verschralen, moet je zelf weten.
  Maar in de media en ook in de visie wordt bio gepresenteerd als de toekomst en daar zijn wij van overtuigd dat dat niet kan.
  Zolang er nutriënten in de wc pot belanden en onbruikbaar worden door allerlei chemische middelen en medicijnresten zet die verarming door.
  @Tuig bewijst dat hij niet begrijpt wat zijn vriendje Bennie schrijft.

 • Tuig

  Leg eens uit wat ik niet begrijp, hij stelt een vraag ik geef antwoord.

 • veldzicht

  Er is maar ruimte voor 3 % biologisch (wat niks beter is als gangbaar) maar volgens links Nederland moeten alle boeren die kant op, met uiteraard een forse reductie van de veestapel.

 • Alco

  Ik wacht tot @Bennie uitleg geeft.
  Lijkt me wel geinig.

 • Alco

  Bennie. De oplossing is bio kippenmest volgens @Tuig.

 • Tuig

  Alco, wat is het probleem met jou? Ik zeg dat er bio kippenmest op bio akkerland komt. Wat zou hier niet aan kloppen?

 • farmerbn

  Kom bennie, laat tuig niet zo lang onwetend.

 • Alco

  @farmerbn. Ik denk dat Bennie denkt:
  "Dat kan ik nu wel gaan doen, maar zal die bekende Nederlander dat wel goed vinden? "

 • Tuig

  Je zou het ook zelf even kunnen uitleggen Alco.

 • Alco

  Ik heb mijn gedachte erover uitgelegd uit aan@Buitenkamp.
  Dat werd aangevuld door Bennie.
  Je snapt mij niet!
  Misschien kan Bennie het jou wel duidelijker maken wat onze gedachte daarover is.

 • Tuig

  Nee ik snap het zeker niet. Laat ook maar. Ik heb antwoord gegeven op Bennie zijn vraag. Lijkt mij voldoende .

 • Jan-Zonderland

  @Tuig,
  Ok, biologische kippenmest van biologiche kippen die biologisch voer krijgen wat geteeld is op biologische bedrijven die hun gewassen bemesten met biologische kippenmest van bio.......................... Oh nee wacht eens even, die biologische kippenmest was al weg naar die andere biologische boer. Hmmm, hoe komt die teler van het biologische kippenvoer dan aan fosfaat en kali wat toch echt nodig is om dat voer te verbouwen want alleen met de stikstof van Buitenkamp redt je het op langere termijn echt niet. Dus de vraag is: waar komt die fosfaat en kali vandaan ?

 • Alco

  Dat Bennie niet reageert zegt genoeg.
  Als hij mij kon terechtwijzen had ie dat wel gedaan.
  Debat aangaan met gelijkgestemden is moeilijker.
  Ojee Jan. Bio mestfraude?

 • Tuig

  Jan, bio kippen mest dus.je geeft het zelf aan. Hoezo die mest is al weg? Enig idee hoeveel bio kippen er zijn in ned erland?

 • Alco

  @tuig. Je wordt een lachertje.
  En Bennie: "Vreemde move".

 • Tuig

  Dat zal Alco, bio mest moet naar bio land. Als ik mestbonnen zie waar als leverancier en afnemer een bio bedrijf staat dan klopt dat niet?

 • Jan-Zonderland

  @Tuig, die bio mest ligt al op het grasland van die bio koeienboer.
  Snap het nou eens je krijgt die bio kringloop niet rond zolang er mineralen via menselijke consumptie verdwijnen uit die kringloop.

 • onderwater

  @tuig die bio kippenboeren voeren ook fosfaat en kali af naar de consument dus die ben je ook kwijt .

 • kleine boer

  Er zijn veel ganzen die voeren weer mest aan buiten de boeken om....

 • onderwater

  @Kleine boer en voeren weer gras af

 • kleine boer

  @onderwater en ook buiten de boeken om....

 • fpklessens

  als bioboer mag je gewoon bepaalde natuurlijke input strooien hoor. zoals patentkali

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.