Redactieblog

17 reacties

‘Twee cent voor Top-Zuivelmelk is te weinig’

Het bestuur van FrieslandCampina lijkt niet in staat de juiste koers te vinden, vindt Vergaderboer.

FrieslandCampina lijkt de weg wel kwijt. Dat moet ik tot mijn spijt constateren. Ik was altijd enthousiast over de opvolger van het vroegere Coberco. De afstand naar de leden was wat groter, maar de prestaties waren prima.

De hoogte van de melkprijs bepaalt de liefde van de boer voor zijn coöperatie. Die mag best een jaartje wat minder zijn, maar gemiddeld moet die top zijn. En dat was zo.

FrieslandCampina lijkt de weg kwijt, stelt Vergaderboer.
FrieslandCampina lijkt de weg kwijt, stelt Vergaderboer.

De laatste jaren wordt het wat minder. De bestaande toppers, zoals Cono en Rouveen betalen steeds hogere melkprijzen uit. En nu heeft A-Ware in een paar jaar tijd een plekje naast FrieslandCampina bemachtigd.

A-Ware zal echter nooit meer dan FrieslandCampina uitbetalen omdat de winst naar de familie Anker gaat. Als A-ware zich met de melkprijs maar met FrieslandCampina kan meten, zit het wel goed.

Als FrieslandCampina een lagere melkprijs en prestatietoeslag uitbetaalt, kost dat alle melkveehouders geld

Dat betekent dat FrieslandCampina nog steeds de prijszetter is. Als de zuivelreus het niet goed doet, lijdt de hele melkveehouderij daaronder. Ook de boeren die hun coöperatie verlieten of degenen die altijd aan andere zuivelverwerkers hebben geleverd. Kortom, als FrieslandCampina een lagere melkprijs en prestatietoeslag uitbetaalt, kost dat alle melkveehouders geld.

Maximaal 2 cent voor Top-Zuivelmelk

Dat geldt ook voor de toeslagen. A-Ware geeft voor het Albert Heijn-contract een toeslag van drie cent per kg melk. FrieslandCampina maakte vorige week bekend dat het voor Top-Zuivelmelk maximaal een toeslag van 2 cent per kg betaalt. Na een aanlooptijd van een jaar met 1 cent.

Dat is minder dan voorzitter Keurentjes in mei noemde. Maar hij zal wel weer andere opdrachten van zijn bazen, de directeuren, hebben gekregen. Dat lijkt raar, maar is het niet. Keurentjes verdedigt immers keurig alle maatregelen van de directie.

De leveranciers van Top-Zuivelmelk krijgen een cent minder dan de topleveranciers van A-ware

Toch vind ik dat FrieslandCampina hier fundamenteel de fout in gaat. Men stelt een maximum voor een speciale melkstroom in. Dat is niet meer dan een soort kostenvergoeding. Zoals altijd aan de lage kant.

De winst op deze melk gaat richting de kas van FrieslandCampina. Daar worden duurzaamheidprojecten en andere initiatieven van betaald. Blijft er nog wat over dan gaat dat naar de algemene prestatietoeslag.

Dat kunnen we natuurlijk schudden. De leveranciers van Top-Zuivelmelk krijgen een cent minder dan de topleveranciers van A-Ware. De winst op de meerprijs verdwijnt in de algemene pot van FrieslandCampina. Die betaalt daar zaken van die andere zuivelondernemingen gewoon uit het eigen budget betalen.

Meeropbrengst in de markt moet naar de boer

Daarom vind ik het maximeren van de vergoeding voor Top-Zuivelmelk onjuist. Elke melkstroom die meer opbrengt, moet niet een maximum, maar een maximale vergoeding krijgen. Wat het meer opbrengt in de markt, moet naar de boer. Dat past binnen een moderne coöperatie.

Daarom ben ik teleurgesteld in mijn coöperatie. Die is een beetje de weg kwijt. Jammer dat het bestuur niet in staat lijkt de voor de leden juiste koers te vinden.

Laatste reacties

 • .....

  Twee jaar geleden had Rouveen een lagere melkprijs dan RFC , wat bazel je weer man

 • Albert Albers

  Ze weten nog niet eens wat de extra eisen worden en ze hebben er nog niet eens afzet voor. Nou, dan vindt ik 2 cent al aardig wat.

 • Firma Vellenga

  open deur

 • deB.


  Tel maar dat het een bak met eisen wordt...

  Kijk naar vlog... afgescheept worden met 1 cent, risico ligt bij melkveehouder. Wat een niveau van de zuivel

 • Dit artikel is gewoon overgeschreven van de visie van Harm Holman!
  Beetje mosterd na de maaltijd allemaal want de discussie is al gevoerd

 • Bennie Stevelink

  Dit keer volledig met Vergaderboer eens. Ik kan zelf nooit en te nimmer topmelk leveren, maar ik ben het eens met de stelling dat extra marktwaarde die een bepaalde melkstroom genereert volledig ten goede moet komen aan boeren die die melk leveren. Boeren die melk leveren met hogere marktwaarde afschepen met een kostenvergoeding kan niet.
  Punt van discussie, wat ook door Harm Holman is aangekaart, is wat je doet als er meer melk van een bepaalde melkstroom wordt geleverd dan in de markt kan worden afgezet. Ga je dan het aantal boeren beperken? Of de hogere marktwaarde verdelen over alle deelnemers waardoor de extra betaling per liter lager wordt? Of voor iedereen de hogere betaling op peil houden met als gevolg dat het verliesgevend wordt ten koste van andere boeren?
  Als iedereen die dat wil kan meedoen aan een bepaalde melkstroom terwijl de omvang daar maar gering van is, hoe los je dan de logistieke problemen op? En de kosten hiervan? Of een bepaalde melkstroom alleen in bepaalde regio’s met als gevolg dat niet alle leden dezelfde kansen krijgen?

 • Bennie Stevelink

  Het zou best kunnen dat A-ware incidenteel een iets hoger melkprijs betaald als RFC, vooral nu RFC in zwaar weer zit. Dit alleen om de boel nog wat op te jutten.
  Structureel, over meerdere jaren, zul je bij A-ware nooit meer beuren dan bij RFC.
  A-zware heeft niet als doel de beste melkprijs voor de boer te realiseren maar om de hoogste winst voor zichzelf binnen te halen.

 • Bolder01

  Twee cent teweinig heeeeelemaal mee eens met al die eisen hoe durft men ,,met zoveel eisen mag het wel 0,20 cent zijn,

 • J.W. de Kloet

  top zuivel is bijna biologisch dus vergoeding veel te laag

 • kleine boer

  Alle melk is TOP zuivel....

 • deB.


  Ze graven hun eigen graf met hun top zuivel!!
  Onze melk is 100% eerste klas....hou toch op met zeuren, en ga vermarkten!

 • frl

  Koeborstel in de stal verplicht, handigheidje om grupstalboeren te weren.😁

 • buitenok

  Zo denk ik er ook over. Dit is een doodlopende race. Als het zo doorgaat moet straks iedereen biologische plus leveren voor 35 a 40 cent

 • Firma Vellenga

  Tja, die kant gaan we gewoon uit. Daar was van Dam al mee bezig. De vraag is wat willen jullie dan? De melkfabriek heeft laten weten welke kant het uit gaat. Je kan er tegen in roepen maar de lijn is uitgezet. Daarbij gaat het gewoon niet goed met het vermarkten van de melk. Ik zou niet anders weten dan mee gaan in het verhaal de schouders er met zijn allen onder of je eigen fabriek opzetten uit onvrede...… Meer geld is er gewoon niet dit is wat ze kunnen bieden

 • Zuperboer

  @11.54.......de discussie is al gevoerd..... Welke discussie? Er is op dit moment sprake van een dictaat. Niet meer en niet minder. Take it or leave it is het cooperatieve credo geworden.Discussies op inhoud en feiten worden al jaren niet meer gevoerd tussen de cooperatie en haar leden/eigenaren.

 • ENDE902

  Is het niet verstandig om het bestuur van FC na de ingeslagen weg even met rust te laten, anders zitten we over twee jaar te vergaderen hoe we FC op moeten delen onder de andere zuivelverwerkers. Links Nederland zal dat toejuigen, maar ik niet.

 • RIEN65

  Bij DOC Kaas blijft de melkprijs staan op € 34,71 per 100 kilo (kale melkprijs exclusief btw, bij 800.000 kilo per jaar en na aftrek van 5 cent voor ZuivelNL.

  Je kunt ook over stappen naar DOC dat deden vele collega's enkele jaren geleden.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.