Commentaar

11 reacties

‘Maak haast met alternatieven glyfosaat’

Het onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat kreeg weer een gevoelige tik.

Een Amerikaanse rechter bepaalde in hoger beroep dat het mogelijke verband tussen het gebruik van glyfosaat en lymfeklierkanker overeind blijft. Geen goed nieuws voor Bayer en ook niet voor boeren.

De rechter in San Francisco Suzanne Ramos Bolanos verwierp afgelopen maandag de argumenten van Bayer dat glyfosaat niet de oorzaak kon zijn van de kanker bij de voormalige schoolconciërge Dewayne Lee Johnson. Bayer moet nu 78,6 miljoen dollar aan schadevergoeding ophoesten.

Tekst gaat verder onder foto

Rechter Suzanne Ramos Bolanos, hier tijdens de zitting over de zaak tegen Bayer, verwierp de argumenten van Bayer. - Foto: ANP
Rechter Suzanne Ramos Bolanos, hier tijdens de zitting over de zaak tegen Bayer, verwierp de argumenten van Bayer. - Foto: ANP

Het besluit is nog geen juridisch precedent voor zo’n 8.000 gerelateerde rechtszaken in de VS, het zal de eisers wel aanmoedigen om hun claims voort te zetten.

Forse tegenvaller voor Bayer

De grotere kans op mogelijke miljarden dollars aan schadevergoeding die daar uit kunnen voortvloeien, zijn een forse tegenvaller voor de kersverse Monsanto-moeder Bayer. Het draagvlak om het middel koste wat kost in de benen te houden zal binnen het concern een gevoelige tik krijgen. Bayer schrapte de naam Monsanto nog omdat deze ‘besmet’ was bij een groot publiek als de fabrikant van glyfosaat en gmo-gewassen.

De overheid moet haast maken met de intensivering van praktijkonderzoek voor geïntegreerde gewasbescherming

Na veel discussie kreeg glyfosaat eind 2017 van Brussel nog toelating voor 5 jaar, maar de weg naar de uitgang lijkt ingezet. Minister Schouten beloofde eind 2017 nog dat de komende 5 jaar gebruikt moeten worden om hard te werken aan alternatieven voor glyfosaat. Een jaar later is hiervan is nog maar weinig concreet.

De overheid moet dan ook haast maken met de intensivering van praktijkonderzoek voor geïntegreerde gewasbescherming. Hiervoor is nog maximaal 3 jaar de tijd. En die tijd is hard nodig voor de ontwikkeling van goedwerkende alternatieven in de praktijk.

Lees ook: Monsanto moet kankerpatiënt miljoenen betalen

Laatste reacties

 • Alco

  Wordt het nieuwe middel peperduur van.
  Maar goed, tussen eis en moeten uitbetalen zit een wereld van verschil.

 • farmerbn

  Komt allemaal goed. Bayer heeft miljarden betaald voor Monsanto en is niet gek. Natuurlijk heeft Bayer nagedacht en in de keuken van Monsanto gekeken en waarschijnlijk iets leuks gevonden. Een ander molecuul of gewoon een ietsiepietsie ander glyfosaatje. Gaat de glyfosaat in de ban , gaan ze die iets versleutelde glyfosaat verkopen (voor een erg dikke prijs). Lacht Bayer zich een breuk en denkt "dank je wel allemaal".

 • Zandboertje

  Met 10 euro per liter gaat het gebruik ook fors omlaag. En daarmee de toelating veel langer in de benen. We gebruiken het nu ook wel heel makkelijk.

 • agratax.1

  Glyfosaat gebruik in Europa is niets vergeleken met het gebruik binnen de GMO teelt, hier worden vele malen meer gespoten per jaar en met zware doseringen om ook succes te hebben bij opkomende resistentie. om de resistente onkruiden aan te pakken heeft Monsanto oude vertrouwde (in veel landen verboden) middelen toegevoegd aan de cocktail. Hiervan worden door de grootgebruikers in de grootschalige landen op grote schaal gebruik gemaakt en met voor ons ondenkbare methoden. Dus er blijft maar oplossen willen we de risico's minimaliseren "Verbieden" hoe lullig ook. De goedwillende moet het dankzij de slecht willende ontgelden.

 • Corargentinie

  In argentinie is atrasin wn 24de nog altijd in dagelijks gebruik. In nederland al rond de 40 jaar verboden

 • Jacadv1

  Beste Corargentinie, atrazin is in Nederland iets meer dan 20 jaar verboden.

 • mtseshuis

  Niks mis met glyfosaat, goed voor het milieu en CO2 uitstoot beperking.

 • farmerbn

  Het is te goedkoop en het zal me niet verbazen als Monsanto zelf de tegenstanders financieel steunt om de huidige glyfosaat af te schaffen zodat ze een 'nieuw' middel op de markt kunnen brengen die veel meer oplevert.

 • eltjo.huizenga1

  Buiten Europa zal glyfosaat gewoon op de markt blijven en binnen de EU27 gaan we wortelonkruiden zoals kweekgras weer ouderwets bestrijden... oh nee, dat kan dan niet meer omdat de middelen die we voor de komst van Roundup gebruikten (zoals bijv. TCA of Dalapon) zijn niet meer op de markt en omdat mechanische bestrijding van wortelonkruiden eigenlijk - om meerdere redenen - onmogelijk is! Feitelijk heeft mtseshuis helemaal gelijk: niks mis met glyfosaat!!

 • Wiann

  Een vooruit ziende boer die de artikelen leest van de maatregelen in Frankrijk,Duitsland en wat Monsanto moet betalen aan slachtoffers. Staat niet direct met de hakken in de grond,maar maakt een plan voor de toekomst van zijn bedrijf.

 • farmerbn

  Wat voor een toekomstplan maakt Wiann voor zijn bedrijf? Dat zouden wij wel willen weten? Wat, hij heeft helemaal geen landbouwbedrijf zodat hij zelf geen problemen heeft met de vele onkruiden? Komt hij bij ons schoffelen dan? Ook niet. Makkelijk praten dus.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.