Commentaar

2 reacties

‘Houdverbod zorgvuldig toepassen’

De overheid krijgt meer mogelijkheden om dierverwaarlozing aan te pakken.

Er ligt nu een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om mensen een houdverbod op te leggen van 10 jaar. Ook kan een bedrijf straks eerder stilgelegd worden als er sprake is van dierverwaarlozing.

Weinig tegenin te brengen

Het is een voorstel waar in principe weinig tegenin te brengen is. Wie overduidelijk niet in staat is om dieren goed te verzorgen, moet daar ook niet aan beginnen. Doet diegene dat wel, dan is het goed dat de samenleving hem of haar tegenhoudt. Daarmee wordt onnodig leed voorkomen.

Denk ook aan de mens

In de veehouderij is dierverwaarlozing vaak gekoppeld aan menselijk leed. De boer die het niet meer ziet zitten en de staldeur dichttrekt, de kop in het zand steekt. Of de oudere die het eigenlijk niet meer aan kan maar uit angst of trots te lang doorgaat, ten koste van de dieren. Iedereen kent de schrijnende verhalen. De behoefte om hier effectief in te grijpen is begrijpelijk en verdedigbaar.

Zorgvuldigheid is nodig, het gaat niet alleen om dieren, ook om mensen

Maar er zit ook een gevaarlijke kant aan. Hoe bepaal je de grens tussen een eenmalige misstap en blijvend onvermogen met als gevolg een beroepsverbod? En hoe is te voorkomen dat actiegroepen de wet misbruiken? Zorgvuldigheid is nodig, het gaat niet alleen om dieren, ook om mensen.

Lees ook: ‘Dierverwaarlozing is persoonlijk drama’

Laatste reacties

  • kanaal

    Staatsbosbeheer is nu ook aan de beurt

  • farmerbn

    Meteen OVP maar sluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.