Redactieblog

6 reacties

‘Houdbaarheid kabinet Rutte III wordt minder’

Hoewel het zwaarste middel van de politieke arena zijn kracht lijkt te verliezen, maakt de overstap van PvdA naar het ‘nee‘-kamp de positie van Rutte III wel fragieler.

Deze week diende zich er weer een aan: een motie van wantrouwen. PVV-leider Geert Wilders diende bij het debat over het niet afschaffen van de dividendbelasting een motie van wantrouwen in tegen premier Mark Rutte. Ook deze keer kreeg de motie geen meerderheid.

Een motie van wantrouwen is het zwaarste middel dat in de politieke arena ingezet kan worden. Met een dergelijke motie zegt een politicus het vertrouwen in een minister of staatssecretaris op, waarmee eigenlijk wordt gevraagd te vertrekken. De zwaarte van dit middel is echter aan het afnemen. Premier Rutte sprak tijdens het debat over een kras die hij opgelopen had.

Gevolgen motie van wantrouwen

Vroeger was een motie van wantrouwen gevoelsmatig een stuk zwaarder. Als er een dergelijke motie dreigde, was de spanning voelbaar in de wandelgangen van het Binnenhof, ondanks dat een motie van wantrouwen maar 1 keer werkelijk gevolgen had voor een kabinet. Alleen in 1939 werd een motie van wantrouwen aangenomen, wat het einde betekende van het kabinet Colijn V. Vervolgens duurder het tot 1982 tot er opnieuw een motie van wantrouwen werd ingediend.

Als er een motie dreigt heerst er meer een sfeer van ‘daar is er weer een’

De laatste jaren is het aantal moties van wantrouwen exponentieel gegroeid. Sinds 2008 zijn er in totaal 57 ingediend, waarvan 18 door PVV-leider Wilders. Dit jaar staat de teller op vijf, vorig jaar was het er een, in 2016 zeven en in 2015 acht.

Het politieke signaal van de motie van wantrouwen verliest dus aan kracht, simpelweg omdat het te vaak voorkomt. Als er een motie dreigt heerst er meer een sfeer van ‘daar is er weer een’, in plaats van de grote onrust die het in het verleden veroorzaakte.

Mocht het kabinet vallen, zou dat geen goed nieuws zijn voor de landbouwvisie

Bekoeling politieke huwelijk

De motie van Wilders kreeg deze week 49 stemmen, een derde van de Kamer. Toch is de impact van deze motie groter dan die van de voorgaande en ook groter dan de ‘light-versie’, de motie van afkeuring die eerder dit jaar door bijna de voltallige oppositie werd gesteund. Deze week stemde naast PVV, PvdD, Denk en Forum voor Democratie ook de PvdA voor de motie van wantrouwen. En daarmee is het politieke huwelijk tussen voormalig vice-premier Lodewijk Asscher en Rutte definitief bekoeld.

Landbouwvisie

Deze stemming kan wel eens gevolgen hebben voor het behoud van het kabinet. Het is geen geheim dat de 4 partijen VVD, CDA, D66 en CU grote meningsverschillen hebben. In maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten, waarna de coalitie in de Eerste Kamer mogelijk haar meerderheid zal verliezen. Met het vertrek van Alexander Pechtold bij D66 en de vele kritiek op het kabinetsbeleid, wordt het kabinet Rutte III brozer en brozer.

Mocht het kabinet vallen, zou dat geen goed nieuws zijn voor de landbouwvisie van Schouten. Het idee ligt er, maar de uitvoering moet nog beginnen. Mogelijk krijgt Schouten veel minder tijd om een goed uitgewerkte toekomstvisie te maken, dan aanvankelijk gedacht.

Laatste reacties

 • koestal

  Rutte doet weinig voor boeren,alleen goedkope praatjes vertellen,hij laat de Groninger gedupeerden van aardbevingen door aardgaswinning ook jaren wachten,Schandalig alsof het derde rangs burgers zijn . Als er een overstroming in Indonesie is ,is er binnen 2 weken zo 20 miljoen Euro ingezameld,maar de Groningers moeten jaren tegen de onwillige advocaten van de NAM vechten om schadevergoeding te krijgen. Schande Rutte !

 • A1967

  Onder Rutte en minister van defensie uit VVD kamp wordt het defensie personeel al jaren blootgesteld aan het giftige chroom 6, de mariniers moeten zelf de kleding kopen die ze nodig hebben voor de pool training, militairen worden uitgezonden met kapot en ondeugdelijk materiaal. Rutte doet niks maar blijft wel lachen. Als je zo met je eigen personeel om gaat, wat mag een ander er dan van verwachten.

 • Alco

  Ach A1967. Als men kijkt naar de dividendbelasting mag men zich wel helemaal zorgen maken.
  De partijen zijn de twee miljard al aan het verdelen.
  Nou weet ik er te weinig van maar verdelen betekend geen enkel begrip waarvoor de afschaffing staat.

 • A1967

  De afschaffing gaat niet door omdat aangetoond werd dat het niet werkt zoals door Rutte voorgesteld.

 • Alco

  Ik zei al: Ik weet er te weinig van.
  Maar partijen die de twee miljard al verdelen hebben in mijn optie geen enkel begrip dat er verdiend moet worden om sociaal te kunnen zijn.

 • koestal

  Rutte was de weg kwijt

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.