Boerenblog

5 reacties

‘Hashtag #geenhittestress’

Een kuil is een bult, koeienmais kan niet op de barbecue en een melkrobot rijdt niet zelfstandig door een stal op zoek naar koeien.

Wij doen allemaal ons best om te laten zien wat we doen, hoe we het doen en waarom. We posten van alles op Facebook, Twitter en Insta’, maar spreken we eigenlijk wel de taal van de burger en, nog belangrijker, die van de consument? Burgers kiezen immers met hun stempas, maar consumenten uiteindelijk met de pinpas. Ik vraag me vaak af of we hem en haar wel genoeg raken en daardoor ook daadwerkelijk iets kunnen veranderen aan het aankoopgedrag. Aan de andere kant ben ik ervan overtuigd dat het delen van kennis de enige manier is om consumenten bewust te laten kiezen voor onze mooie hoogwaardige Nederlandse producten.

Pertinente leugens in de media

Enige tijd geleden plaatste Telegraaf een ingezonden brief met de titel ’De overheid laat dieren weer stikken’. Daarin beweert een medewerkster van Comité Dierennoodhulp dat dieren vol angst, stress en veelal met kneuzingen en botbreuken in veewagens opeengepakt zitten. Ook schrijft ze dat de NVWA-persvoorlichter haar desgevraagd heeft verteld dat deze autoriteit weigert de voorwaarden van het hitteprotocol te handhaven.

Zonder tegengeluid wordt een onjuist artikel deel van de waarheid

Wij weten allemaal dat dit pertinent onjuist is en dat de Nederlandse chauffeurs met enorm veel kennis en toewijding ons vee vervoeren. En dat er gigantische boetes worden opgelegd aan transporteurs die zich niet aan de regels houden. Maar weet de consument dat ook? En krijgt hij of zij daardoor meer vertrouwen in ons Nederlandse voedsel, omdat hier meer dan waar ook ter wereld streng gecontroleerd en gehandhaafd wordt?

Zonder een krachtig tegengeluid wordt een dergelijk artikel in de media een deel van de waarheid. Als pertinente leugens niet worden tegengesproken of, nog beter, via de rechter worden rechtgezet, zal een aantal mensen deze waarheid toevoegen aan zijn of haar beeldvorming over, in dit geval de keten rondom, de veehouderij. Dit voorbeeld staat immers niet op zichzelf. Er worden tal van leugens verspreid via allerlei kanalen, waarvan we gelukkig niet allemaal op de hoogte zijn.

Laat het recht zegevieren

Ik ben tot de conclusie gekomen dat we het een moeten doen, maar het ander niet moeten laten. Het RECHTzetten van aantoonbare leugens kan wat mij betreft niet achterwege blijven en belangenorganisaties moeten daar de regie in nemen. Ondertussen moeten wij vanaf de erven op een positieve manier blijven uitdragen wat we doen, hoe we het doen en waarom. Als we daarbij ook nog eens de beleefdheid kunnen opbrengen om een collega die op een andere manier Nederlands voedsel produceert in zijn waarde te laten, zijn we als Nederlandse agrarische sector Samen Sterk!

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Ik wens je veel succes bij de rechter.
  De advocaat van de dieractivisten kan eenvoudig aantonen dat het voorkomt dat kippen met botbreuken bij de slachterij aankomen. De rechter zal oordelen dat de uitspraak niet pertinent onwaar is waardoor de beschuldiging bekrachtigd wordt en veel media aandacht krijgt.

  Dieractivisten blijken juridisch en communicatief deskundig: ze weten precies wát ze kunnen zeggen en hóe ze iets moeten zeggen om niet veroordeeld te worden. Rechtszaken lopen vrijwel altijd teleurstellend af.

  Beter is het om je eigen verhaal te vertellen en niet te veel defensief te reageren op beschuldigingen van dieractivisten. Dan kom je positief over bij de consument waardoor het verhaal van dieractivisten aan geloofwaardigheid inboet.

 • Anita Heijdra beschuldigt onze organisatie ervan dat ik pertinente leugens heb verspreid in de media. Ik hoor graag van haar wat deze pertinente leugens dan zijn. Wij staan nog steeds achter de tekst die woord voor waard waar is. Misschien moet ze zelf eens tussen de dieren in de veewagen gaan zitten in de volgende hittegolf om te ervaren hoe dat is. Ze mag ons ook gerust aanklagen. Wij hebben niets te verbergen. Ook omroep Brabant liet zien dat er wel degelijk dieren veel last hadden van de hitte tijdens het vervoer naar de slachthuizen, zie https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2818307/Erbarmelijke-omstandigheden-tijdens-veetransporten-hijgende-varkens-in-bloedhete-vrachtwagens en https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2822899/Kalkoenen-overleden-door-hitte-tijdens-transport-chauffeur-op-de-bon-geslingerd-bij-Hazeldonk Sandra van de Werd Comité Dierennoodhulp

 • Bennie Stevelink

  Zie je nu Anita, dat rechtszaken voeren geen zin heeft. En dan is Sandra van Werd van Comité Dierennoodhulp nog maar een amateur, naar ik de indruk heb. WakkerDier en de PvdD zijn veel proffesioneler en gehaaider.
  Veel beter is het om pro-actief te zijn. Bijvoorbeeld tijdens warme dagen journalisten van Omroep Brabant uitnodigen om mee te gaan met veetransporten zodat ze zelf kunnen zien dat dit hoofdzakelijk ‘s nachts plaatsvind.

  Tijdens de warme dagen werden bij mij ’s morgens heel vroeg nuchtere kalveren opgehaald omdat alle veewagens voor 12 uur ‘s middags van de weg moesten zijn. Hier over schrijven op social media is veel nuttiger.

  Een voordeel van pro-actief reageren is dat hiermee bij het publiek een algemeen beeld van de sector ontstaat. Als ze dan geconfronteerd worden met beschuldigingen zoals die van Sandra van Werd is het voor hun veel duidelijker dat dit een incident is en niet typerend voor de sector.

 • Bas Spruijt

  Goede reactie van Bennie hier, vooral die laatste zin!

 • kleine boer

  Anita heeft gewoon gelijk in haar stukje kijk maar naar het zwarte pieten verhaal bij de rechter de aan dacht is super nu. Boeren doen alles verkeerd in de ogen van anti boeren er zal een keer ergens een rem op gezet moeten worden. Kijk hier op de site over couperen van de varkensstaarten enz enz. Er word steeds meer uit gelegd door boeren en laten zien maar er word steeds minder begrepen zo lijkt het. De anti's laten het wel gewoon op een rechtzaak aankomen als er ergens wat mis is in hun ogen dus dit kan dan ook keer andersom

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.