Redactieblog

13 reacties

‘Eerlijke prijs’

Zet de Mededingingsautoriteit voor de landbouwsector meteen aan de kant.

Men roept het al jaren: boeren moeten een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Ook in de nieuwe landbouwvisie van Schouten staat er weer het een en ander over. Boeren moeten een passende beloning krijgen voor wat zij bieden.

Meldpunt voor oneerlijke handelspraktijken

In Brussel heeft de commissie-Veerman er een rapport aan gewijd. Veel concreet beleid heeft dat nog niet opgeleverd. Er schijnt een meldpunt voor oneerlijke handelspraktijken te komen. Maar ja, wat is oneerlijk? Ik denk niet dat daar een te lage prijs onder valt.

Geen gek idee om voor een aantal basisproducten minimumprijzen vast te stellen

Marktordening

De kern van het probleem is natuurlijk dat er geen echte marktordening meer is, zodat ook agrarische ondernemers aan de geliberaliseerde, vrije markt moeten geloven. Nu zouden we ervoor kunnen pleiten om die oude marktordeningen weer eens af te stoffen, maar ik ben bang dat niemand dat meer wil, ook al is het helemaal niet zo’n gek idee om voor een aantal basisproducten minimumprijzen vast te stellen. Ik hoorde deze week iemand dat bepleiten voor foto’s van persfotografen. Die verdienen ook veel te weinig.

Producentenorganisatie is krachtig instrument voor samenwerking

Producentenorganisatie

Wat kennelijk niet veel mensen weten – ook Schouten niet – is dat de boeren in die vrije markt toch wel een krachtig instrument hebben om samen te werken. Dat is de producentenorganisatie. Onlangs promoveerde Maria Litjens in Groningen op een proefschrift, getiteld ‘Producentenorganisaties als erkend kartel; ruimte voor samenwerking in de landbouw’. Deze organisaties, gebaseerd op de Europese GMO-verordening, kunnen voor hun leden van alles regelen, ze kunnen afspraken maken over de productie, aanbod, prijzen enzovoort, kortom alles waarmee een eerlijke beloning binnen bereik kan komen. Andere ondernemers die zouden willen samenwerken, mogen dat niet vanwege het mededingingsrecht (het kartelverbod), voor boeren in producentenorganisaties is dat mededingingsrecht opzijgezet.

Is het ‘ieder voor zich’ in de ‘race naar de bodem’?

Onbekendheid

In Nederland hebben we nauwelijks producentenorganisaties. Dat is in andere landen, bijvoorbeeld Duitsland, wel anders. Litjens wijt de achterblijvende ontwikkeling in Nederland aan onbekendheid met de mogelijkheden en de vaagheid van de regels. Wat dat laatste betreft: daar zou Schouten heel snel iets aan kunnen doen. Zet de Mededingingsautoriteit voor de landbouwsector meteen aan de kant, zoals de Duitsers dat ook hebben gedaan. Ook in Frankrijk bloeien de producentenorganisaties behoorlijk, daarbij onlangs ondersteund door het witlofarrest van het Hof van Justitie van de EU. Hier liggen kortom geweldige kansen.

Voor de benutting daarvan is wel een zekere mate van collectief bewustzijn bij boeren nodig, om in zo’n producentenvereniging samen te werken. De grote vraag voor mij is: bestaat dat nog wel? Of is het ‘ieder voor zich’ in de ‘race naar de bodem’?

Laatste reacties

 • farmerbn

  Bij een producentenvereniging horen inderdaad vastgestelde afspraken. Producten moeten hierbij niet inwisselbaar zijn voor andere. Bv leerdammer kaas mag alleen gemaakt worden van melk rondom Leerdam. Om te voorkomen dat er teveel melk komt kun je de productie extra moeilijk maken door weidegang te verplichten of melkrobots te verbieden. En ja , dat is de grote vraag of je dat nu nog voor elkaar krijgt.

 • agratax.1

  Een systeem als voorgesteld zal voor bepaalde producten kunnen werken. Helaas voor de producten die ook van elders op de wereld kunnen komen zal het niet werken zolang er geen import beperkingen voor deze producten zijn. Willen we opbrengst prijzen hebben die kosten dekkend zijn voor Nederland dan is het einde vrije wereld handel. Willen we dit, dan moet de politiek besluiten terug te gaan naar de tijd van voor de Vrije Wereld Handel voor voedselproducten dit zal voor de boeren goed zijn en de voedselzekerheid ten goede komen. Voor de consument kan het een kosten verhoging betekenen voor zijn voedselpakket.

 • wmeulemanjr1

  Bij een eerlijk systeem(in Europa) horen ook geen invoering fosfaatrechten alleen in Nederland, daardoor heb je feitelijk al 'een hogere prijs' nodig, vooral extensieve boeren die hun latente ruimte op hun grond moeten aanvullen met extra aangekochte rechten..

 • farmerbn

  Zie het als een kans en breng 'fosfaatquotummelk' op de markt.

 • Maas1

  De schil van bescherming in de vorm van fosfaat en dierrechten is een afscherming voor het behoud van.Aan de ene kant is men voor het vrije markt denken aan de andere kant beschermt men dit.Dit staat niet in verhouding tot het leid tot kwetsbaarheid en een dermate hoge kost prijs die niet of nauwelijks in de markt terug zijn te verdienen.Want daar hebben wij als indivuele bedrijven uiteindelijk wel mee te maken de vrije markt.

 • mtseshuis

  Ach Willem, wij willen hier maar 1 ding: Vergelijkbare wetgeving als in de hele EU , regel dit en je hoort hier geen boer meer over opbrengsten! De opbrengstprijzen zijn niet het échte probleem voor de boer hier, maar het oerwoud aan beperkingen en regelgeving, die ons op grote achterstand zetten in de rest van de EU en de wereld.
  Dit geldt voor alle veehouderijtakken en akkerbouw, tuinbouw en visserij!
  Want voor al die extra regels en beperkingen (nu ook weer het fosfaatdebacle) krijgen we nul komma niks terug!

 • koestal

  Dus geen Iers vlees !

 • Maas1

 • Haarlemmermeer

  Mtseshuis, alleen veehouderij heeft met zwaardere regelgeving te maken. voor wat betreft akkerbouw en tuinbouw is de regelgeving net zo zwaar soms zwaarder en soms weer iets soepeler, maar is Nederland gewoon een middenmoter.

  FarmerBN jij hebt het over vereniging in combinatie met streekproduct, producentenorganisatie is een coöperatie achtige vorm waarin je in bv poolvorm grote hoeveelheden product in brengt. Zoals bijvoorbeeld de Cosun doet. Dat Nederlandse landbouw ongeveer de uitvinder van producentenorganisaties is en daarmee altijd heeft gebotst met de kartelwetgeving daargelaten.

  LTO moet een voedselveiligheid, sociaal en milieu wetgeving eisen binnen Europa, en alle producten van buiten de EU dienen volgens certificering hieraan te voldoen. Basta alles klaar, past binnen WTO

 • piethermus1

  Prima omschreven Haarlemmermeer. Een man met Horizon. Zal wel aan de Haarlemmermeer liggen dat deze man zowel letterlijk als ook in zijn hoofd horizon heeft.

 • Maas1

  Ja niet alleen een opdracht voor de LTO maar ook voor de Politiek.Zoals nu komen de batterij eieren uit de Oekraïnen gewoon Europa binnen,welke producten volgen waarvan we de afspraak hebben gemaakt dat deze hier niet meer mogen worden geproduceerd onder welke omstandigheden dan ook!
  Als men het de mond beleid doe het dan ook met de pen in de hand.

 • Alco

  Het is zooooo gemakkelijk gezegd: "Kunnen voor hun leden alles regelen".
  Gelijke rechten en plichten is het enigste waar ik naar uit kijk.
  Voor al het andere komen er toch weer juridische trucjes.

 • farmer135

  Een cooperatie is toch ook een soort van producentenorganisatie.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.