Redactieblog

9 reacties

‘Dom gedoe in de varkenshouderij’

Het is goed dat Ingrid Jansen en Eric Douma hun hart hebben gelucht. Gewoon zeggen dat kleine groepen varkenshouders op achterbakse wijze probeerden één geluid in de Varkenshouderij te verstoren. Het was al bekend in brede kringen, maar nu hebben ze het heel open laten opschrijven in Boerderij Vandaag.

Het is eigenlijk nog geniepiger dan ik dacht. Stil zijn op de vergaderingen en verder in mails en op sociale media onrust stoken. Daar kun je – ook als sterk duo – nooit tegenop. Je zag het nu ook weer in de reacties op het interview met Ingrid en Eric. Varkenshouders, die hun opstappen betreuren, reageren. Het zwijgende verzet zwijgt. Geen mening of oplossing wordt door hun gegeven.

Eén geluid wordt alleen maar belangrijker

Zwak, uiterst zwak. Kom dan met argumenten en zeg open en bloot wat je niet zint. Dan heb je – om in de sfeer van Ingrid te blijven – ballen. Dat hebben de mensen, die zich in stilte verzetten, niet. Hanna noemt het slapjanussen, waar ze niet graag mee getrouwd zou zijn. Ik denk trouwens dat ze het ook niet lang bij Hanna zouden uithouden, maar dat terzijde.

Je macht wordt al kleiner en met meerdere geluiden is die helemaal weg

Laat het helder zijn, ik geef Ingrid en Eric groot gelijk dat ze het bijltje erbij neergooiden. Misschien dat in de starre hoofden van de varkenshouders, die zich lijdelijk verzetten, toch iets gaat gloren van het belang van één geluid. Straks zijn er nog 1.000 varkenshouders over. Dan kun je niet anders dan één geluid laten horen. Je macht wordt al kleiner en met meerdere geluiden is die helemaal weg. Zonder dat ze het doorhebben kost deze groep tegenstribbelaars de varkenshouderij handen vol geld. Mijn moeder zei altijd: “Dat je iets niet begrijpt, is niet erg. Als je te dom bent om het te begrijpen, dan is het pas erg.” En mijn moeder was een wijze vrouw.

Dat ene geluid kon, en kan nog steeds, echt geld opleveren

De gevolgen van dit alles zijn niet te overzien. De Varkenshouderij gaat misschien wel door op de ingeslagen weg, maar het tempo zal eruit zijn. Het wordt weer pappen en nathouden en weinig bereiken. Evenals in de andere sectoren.

Ik had de hoop, en dat heb ik een aantal maanden geleden ook geschreven, dat de Varkenshouderij een voorbeeld zou zijn voor andere sectoren. Bijvoorbeeld de melkveehouderij. Daar zie je ook allemaal groepen en groepjes het gezag van de gezamenlijkheid ondermijnen. Wat zou het goed zijn geweest als NMV, DDB, Netwerk Grondig en nog een paar groeperingen samen met de LTO één geluid konden laten horen. Dat zou pas echt geld kunnen opleveren.

Nu met dit leidersdebacle in de Varkenshouderij is dat doel verder weg dan ooit. Dat neem ik deze stille zwijgers achter de revolte kwalijk.

Laatste reacties

 • vanlimpt

  Potje leeg einde verhaal.

 • Attie

  Prima om ook in de melkveehouderij samen te werken met NMV waar het kan, maar kom dan ook met actuele ledenaantallen, en zo nodig een herschikking op belangrijke posten!

 • farmerbn

  Nee , je moet niet één belangenbehartiger hebben maar meerdere. De ene zoals LTO zit te dicht bij de overheid en laat zijn tanden niet genoeg zien. Prima maar niet voor alle dossiers geschikt.Je moet ook een zeer militante groep hebben en een juridische groep die met advocaten strijdt. Die drie groepen moeten in de top nauwe banden hebben maar ook weer niet zo erg dat ze gebonden zijn.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, we leven hier niet in Frankrijk. In de Franse cultuur kan zoiets misschien werken maar hier in Nederland niet.

 • GerritLozeman

  farmerbn denk toch eens goed na Punt 1harde acties werken niet hiermee krijg je de publieke nog meer tegen Punt 2 we zijn al met zo weinigen en dan nog verdeeld ook de overheid lacht zich rot we moeten als landbouw naar een sterk geluid

 • mtseshuis

  Niet graag een sterk geluid dat 1 op 1 met de overheid bepaald wordt, bij de fosfaatrechten hebben we genoeg ellende gezien die daar een gevolg van is! Als het aan de allemaal dezelfde kant opkijkende hoge heren ligt, kan agrarisch NL wel inpakken... Baantjesschuivers dat zijn het, hebben we er al teveel van. Een sterk en kritisch geluid is nu harder nodig dan ooit!

 • farmerbn

  Hoe kan je vandaag op tafel slaan en morgen bij dezelfde mensen een subsidie aannemen of een projectje opstarten? Nee, één belangenbehartiger slijmt met de overheid en de ander slaat op tafel en weer een ander daagt de overheid voor de rechter. Dat kan echt niet in één organisatie. Kijk naar onze tegenstanders. Die doen het ook op mijn manier. Heb je een overeenkomst met natuurmonumenten, krijg je het weer aan de stok met wakker dier enz. De tegenstanders zijn ook niet in één groep gaan zitten.

 • Bennie Stevelink

  @Eshuis en @Farmerbn, met 1000 varkenshouders meerdere organisaties met verschillende geluiden in de been houden?

 • farmerbn

  Hoeveel mensen werken er bij wakker dier? En die genoemde organisaties hoeven echt niet groot en duur te zijn. 1.000 varkenshouders met samen 10 miljoen varkens kunnen best 7 advocaten betalen, Zeker als ze vrij zijn om zaken op te pakken die nu not done zijn omdat ze nog aan het slijmen zijn met een overheid of een ngo.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.