Redactieblog

7 reacties

‘Dieren die zelf de pijn weglikken met liksteen’

De kranten staan de laatste jaren vol berichten over dierenwelzijn. Meestal zijn het negatieve verhalen, terwijl op de achtergrond onderzoek gestaag leidt tot verbetering van de gezondheid en welzijn van de dieren in de veehouderij.

Wij als mensen zijn verantwoordelijk voor hun gezondheid en welzijn omdat het gaat om dieren die wij geboren laten worden en houden. Helaas kunnen wij na drastische ingrepen de dieren niet rechtstreeks vragen of ze pijn hebben en in welke mate. De dieren spelen zelf geen enkele rol bij hun eigen pijnbestrijding en zijn dus totaal afhankelijk van onze zorg.

Hier zou wel eens verandering in kunnen komen door een zelfmedicatie-strategie waarbij likstenen met pijnstillers worden gebruikt.

Dieren leren zelf een pijnstiller te nemen

Recent onderzoek toont aan dat kalveren kunnen leren om zelf een pijnstiller te nemen. Het idee is dat, bijvoorbeeld na castratie en onthoorning, onderzoekers de pijn verlichten door het aanbieden van pijnstillers in likstenen.

Dit heeft als voordeel dat langdurige pijnverlichting mogelijk wordt. Een herhaalde behandeling is dan niet meer nodig en tegelijkertijd vermindert de stress van de dieren.

Als de onderzoekers door vervolgonderzoek kunnen aantonen dat likstenen met pijnstillers effectief zijn, hebben zij de ambitie om dit te ontwikkelen tot een algemene strategie om het welzijn van dieren te verbeteren.

Eenvoudige maar effectieve innovaties

Dit voorbeeld toont het belang van eenvoudige maar effectieve innovaties aan op het welzijn van dieren. Het laat zien dat dieren, na soms heftige ingrepen, kunnen leren zelf een rol te spelen in hun pijnbestrijding. De dieren voelen veel minder pijn en dat is een duidelijk voordeel. Ook zijn de dieren daarin dan minder afhankelijk van mensen.

Voor- en nadeel

Vanuit het principe van integriteit is de winst dat dieren kunnen leren om zichzelf te verdoven. Ze zijn dan alleen nog afhankelijk van mensen die de likstenen klaar leggen. Een nadeel is dat mensen makkelijker kunnen kiezen voor drastische ingrepen. De dieren voelen achteraf toch geen pijn meer.

Laatste reacties

 • 8911077012

  of ze worden verslaaft en hebben het na het ont nemen van de lik steen met verdoven de middelen (PIJNSTILLER)
  vergelijk het maar met drugs bij de mens ze raken helemaal verdooft
  maar als ze er van af willen nog veel zieker dan dat ze eerst verdooft waren

 • Bennie Stevelink

  Moet ik dit nu serieus nemen?
  Dieren zien geen verband tussen het toedienen van een medicijn en het effect van een medicijn. Daarnaast suggereerd het artikel dat dieren continu, of in ieder geval vaak, pijn hebben.

  Voor behandeling van na-pijn na operatieve ingrepen, zoals onthoornen, is het tegenwoordig verplicht om een langwerkende pijnstilling te geven zoals Carporal, wat drie dagen werkt.
  Het standpunt dat men na toediening van een pijnstiller “drastischer ingrepen” zou kunnen doen “omdat dieren toch geen pijn meer voelen” is onjuist.
  Ook bij mensen geven pijnstillers onvoldoende verdoving tijdens een operatie. Het helpt alleen voor behandeling van na-pijn.

 • Flepke

  Pfff. De volgende Hoogleraar in rij met een leuk onzin verhaal. Krijg hoofdpijn van al die prietpraat en ben tegenwoordig verslaafd geraakt aan de liksteen. We zullen het wel weer met een korrel zout nemen dit verhaal.

 • farmerbn

  Ik vind het wel een geweldig idee en hoop dat die likstenen er komen. Ik ben veeboer en wil graag dat mijn dieren zo min mogelijk pijn lijden. Als dat dus kan met deze methode dan is dat zeker winst.

 • Bolder01

  Ook liksteen voor mij en velen met mij voor pijn in de rug😀

 • Vhouder

  van het weekend twee feestjes doe mij maandag ook maar een liksteen

 • 8911077012

  v houder
  moet je bart even bellen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.