Expertblog

3 reacties

‘Brussel is dichterbij dan je denkt’

Met nog ruim een half jaar te gaan zijn de Europese verkiezingen inmiddels in zicht.

Ik vind het bizar dat het alweer 4,5 jaar geleden is dat ik mijn werk als Nederlands volksvertegenwoordiger hier in Brussel ben begonnen.

Die paar jaar in het Europarlement hebben mij doen beseffen dat in Europa enorm veel mogelijk is. Dat er kansen en oplossingen liggen die niet op nationaal niveau waar te maken zijn. Dat er geld beschikbaar is om op regionaal niveau projecten uit te rollen. En bovendien dat Brussel veel dichterbij is dan mensen denken.

Vele klappen die boeren opvangen

Ik heb me de afgelopen jaren echter ook geïrriteerd en verbaasd. Onze landbouw en visserijsector hebben het niet gemakkelijk gehad; fipronil-crisis, knelgevallen melkveehouderij, droogte en kritiek op pulsvis-techniek zijn slechts een greep uit de vele klappen die onze boeren en vissers hebben moeten opvangen.

Is bij de invoering van het fosfaatrechtenstelsel überhaupt nagedacht over een gepast transitiemodel voor onze melkveehouderij?

In de aanpak van deze crises wordt dan vaak geroepen dat van Brussel niks mag. Ik ben er echter van overtuigd dat Nederland het politieke speelveld in Europa zwaar onderbenut.

Is bijvoorbeeld bij de invoering van het fosfaatrechtenstelsel en het fosfaatreductieplan überhaupt nagedacht over een gepast transitiemodel voor onze melkveehouderij? Is hierbij in een vroeg stadium al afgestemd met de relevante Eurocommissarissen Hogan (landbouw), Vella (milieu) en Verstager (mededinging)? Nee! En dat terwijl deze commissarissen juist degenen zijn die het beleid bepalen waaraan Nederland invulling moet geven.

Zelfs nu het kwaad voor vele gepassioneerde melkveehouders inmiddels al is geschied, stelt de Europese Commissie zich openhartig op om te kijken of er nog iets te redden valt in de complete chaos die het Nederlandse wanbeleid voor onze melkveehouders heeft veroorzaakt.

Andere verhoudingen dan in Tweede Kamer

Niet alleen de deuren van de Europese Commissie, maar ook mijn eigen deur en die van mijn collega’s uit de Europese christendemocratische fractie (EVP) staan wagenwijd open voor onze nationale bewindspersonen, bedrijven en andere betrokkenen.

In Brussel liggen de politieke verhoudingen totaal anders dan in de Tweede Kamer. Met 215 zetels zijn wij als EVP de grootse Europese fractie met de meeste politieke daadkracht. Hierbij zijn bijvoorbeeld de 70 zetels van de Europese liberalen slechts een schijntje. De koffie op mijn kantoor staat dus altijd klaar.

Laatste reacties

 • Maas1

  Jammer ook dat er niet voldoende beleid was na het melkquotum dit raakt nu ook andere sectoren.

 • Het is de bedoeling Annie dat jullie samen wat klaar maken met de liberalen i.p.v. dat kinderachtige gedoe van wij zijn veel groter dan zij!

 • Alco

  Toch jammer dat veel consumenten nog steeds denken dat veehouderij milieu belastend is.
  Vorige week met een optreden vertelde ik het nog dat een koe b.v. geen methaangas maakt, maar reproduceert.
  Als voorbeeld noemde ik dat als gras verrot aan een hoop, ook door rotting methaan vrij komt.
  Produceerde de koe maar gas, dan hadden we goud in handen en konden we Slochteren wel sluiten.
  DE hele landbouw is circulair, dat moet de consument verteld worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.