Boerenblog

3 reacties

‘Boer of jurist?’

Breng de sterke punten van het familiebedrijf beter tot zijn recht. Misschien wel door het op aandelen te zetten.

In onze appgroep van agrarische jongeren dook afgelopen week Willem Bruils column ’Iedereen houdt van jonge boeren’ op. Die titel klonk mij als jonge boer natuurlijk als muziek in de oren. De column ging echter in op de vraag waarom iedereen zo van jonge boeren houdt, en waarom ze zo gesteund worden als ze het familiebedrijf over willen nemen.

Ik word toch echt liever boer dan jurist. En dan het liefst zonder steun die anderen ook niet krijgen

Willem heeft meer bewondering voor boerenzonen en dochters die er juist voor kiezen iets heel anders te doen, bijvoorbeeld jurist worden zoals hijzelf. Ik word toch echt liever boer dan jurist. En dan het liefst zonder steun die anderen ook niet krijgen. Hoe moet dat dan?

Dure overname

In de EU hebben we al decennia een systeem waarin de prijs van voedsel zo laag mogelijk gehouden wordt. Daarbij is het aantal boeren gigantisch afgenomen en de bedrijfsgrootte fors gegroeid. Zo is ons eigen bedrijf, beginnend bij mijn opa, elke generatie verdubbeld. De enorme, groeiende hoeveelheid kapitaal onder het bedrijf is meestal bij een overname niet te betalen. Dan krijgt de afzwaaiende generatie niet de werkelijke waarde uitbetaald en heeft de ‘jonge boer’ een grote financiering en wellicht andere steun nodig om het bedrijf voort te zetten. Om deze cirkel, waarbij het pensioen in het bedrijf zit, te doorbreken zal er veel moeten gebeuren. Binnen het systeem zijn er vast mogelijkheden om dit te verbeteren.

Het rentmeesterschap van boeren, ook voor de volgende generatie, is iets waarin Nederland vrij uniek is

In het buitenland zie je vaak dat investeerders eigenaar worden van kapitaalintensieve agrarische bedrijven. Dit zou in Nederland ook een keuze kunnen zijn. Persoonlijk vind ik het familiebedrijf wel zo’n mooie manier van boeren dat ik dat niet graag zou willen. Het rentmeesterschap van boeren, ook voor de volgende generatie, is iets waarin Nederland vrij uniek is.

Familie-aandelen

Ik zou het wel interessant vinden om eens uit te zoeken of de sterke punten van dat familiebedrijf niet nog beter tot zijn recht zouden kunnen komen. Bijvoorbeeld door een soort familie-aandelen uit te geven. Aandelen met een vaste (lage) waarde die je binnen de familie vanaf een bepaalde leeftijd kunt kopen. Zodra je 67 bent, ben je verplicht ze binnen de familie weer te verkopen voor dezelfde waarde.

Je mag een periode gebruik maken van de boerderij en daarna mag de volgende generatie hetzelfde doen

Het resultaat daarvan zou zijn dat je zonder hoge financiering begint en tijdens je carrière je pensioen moet verdienen. Dit past mooi in het rentmeesterschap; je mag een periode gebruik maken van de boerderij en daarna mag de volgende generatie hetzelfde doen.

Wie weet kunnen jonge boeren dan zonder die steun. Of dat wat ik net schetste mogelijk is, weet ik niet. Er zijn vast ook nog betere manieren. Maar dat is dan weer een mooie uitdaging om samen met jonge juristen uit te zoeken.

Laatste reacties

  • Attie

    Een goed verdienmodel is het belangrijkste, komt de rest vanzelf...!!

  • farmerbn

    Een boer kan het beste een vrouw trouwen die jurist is zodat hij lekker zijn hobby kan uitvoeren terwijl zij het geld verdient. Hoeveel boeren kunnen met de vrouw thuis een mooi gezinsinkomen verdienen? Bijna geen dus lekker op de boerderij bezig zijn is een dure hobby.

  • Attie

    farmerbn, en laat ik nou menen dat in Frankrijk met zijn 0 aan grondkosten, dus super lage kostprijs, boerenvrouwen rondrijden in een Cabrio?

Of registreer je om te kunnen reageren.