Expertblog

13 reacties

‘Boer is poortwachter van zijn eigen datakluis’

Een datakluis voor iedere boer is een concept dat we steeds vaker tegenkomen.

Een kluis om eigen data veilig in op te slaan. Of gestructureerd data in te zamelen die bedrijven over jou verzamelen. Door strengere regelgeving zijn technologie aanbieders namelijk verplicht om gebruikers toe te staan hun eigen data op te vragen.

Waarom krijg ik er geen betere melkprijs voor terug?

Kritiek op datahonger

Het ligt voor de hand zo’n kluis als defensieve maatregel te zien. Een kluis om anderen op afstand te houden. Want de kritiek op de datahonger van bedrijven neemt toe. Een boerin verzuchtte deze week: wat moet die melkfabriek met mijn gegevens? Wie kijkt er naar? Waarom? Waarom krijg ik er geen betere melkprijs voor terug?

Belangrijk ook is de vraag wie toetst of dataverzamelaars de juiste conclusies trekken, en wie dat überhaupt nog kan? Heb je straks als boer nog weerwoord tegenover de big data-algoritmes van verwerkers? Of tegenover de analyse van satellietdata door de overheid?

Rendement op data volgt als alleen anderen er op kunnen inhaken

Delen van data

Toch is de kluis niet geschikt als muur rond je bedrijf. Delen van data is vaak verplicht, en bovenal nuttig. Rendement op data volgt als alleen anderen er op kunnen inhaken. Het leidt tot overzicht, inzicht, slimme dienstverlening en weerwoord bij niet goed gebruik – of zelfs misbruik – door derden.

De kluis staat dus veel gebruik van je data toe, maar dan zorgvuldig, gecontroleerd en met mogelijkheden om te volgen wie je data gebruikt en waarvoor. Dus eigenlijk gaat het niet om een kluis, maar om de boer als poortwachter bij zijn eigen sluis.

Laatste reacties

 • john***

  het blijft er toch om gaan wat je er voor terug krijgt als je de data deelt?

 • farmerbn

  Hoe meer ze aandringen hoe voorzichtiger dat je moet zijn. En aandringen doen ze!

 • Maas1

  Het is wellicht niet onverstandig om bij stallen die volledig of gedeeltelijk computer gestuurd worden aangestuurd,en deze online zijn bij te sturen na te gaan wat de gevolgen kunnen zijn als je gehackt wordt in het systeem.Kijk ook eens of je überhaupt wel verzekerd bent bij dergelijke gevallen,want wat daarin de gevolgen zouden kunnen zijn kan ieder wel invullen!

 • mart

  Pas op met de melkrobot, de leveranties gebruiken deze gegeven voor dingen die je niet wenst !!!

 • el

  Er is iets te halen bij die agrariërs,ze proberen op alle mogelijke manieren data te verzamelen!

 • hollandagri

  Straks komt er een of andere industriele tak die de info net zoals de kringloopwijzer vordert. Bovendien kan vadertje staat net zoals bij kalvergate is gebeurd is, allerlei data gaan vorderen.

 • Maas1

  Ook de "concurentie" uit het buitenland zal niet aarzelen om de data te jatten,want ja info over digitale besturings systemen en data van Hollandse boeren dat is toch super! Met andere woorden wie zegt dat onze data goed beveiligd is?En ja men zal altijd roepen als boer ben je zelf verantwoordelijk, lijkt mij onmogelijk als het in de digitale wereld rondslingert.Beveiligen is toch echt een ding!

 • Achso

  Men zou de data te koop aan kunnen bieden. Voor de industrie is het veel geld waard.

 • Marco22

  Dat viel mij ook al op. Dat RFC bij invul oefeningen van focusplanet vragen staan die weinig of niets met het onderwerp te maken hebben. Ook dat er vrij gegevens van
  ons bedrijf uitgewisseld worden tussen verschillende instanties. CRV GD Qlip en dat bedoel ik niet eindverslagen maar ook inhoudelijke gegevens.
  Ik verdenk hen ervan een totaal beeld te schetsen van ons bedrijf zelfs van ons gezins samenstelling.

 • farmerbn

  @achso: stelen is toch veel goedkoper dan kopen?

 • Bennie Stevelink

  @Marco, Anne Bruinsma zegt niet dat je zo weinig mogelijk data moet delen. Sterker nog: ze zegt letterlijk dat delen van data nuttig kan zijn.
  Het gaat erom dat je zicht hebt op data die je deelt en daar grip op hebt. Dat je weet wie jouw data gebruikt en waarvoor.

 • Maas1

  Bennie en dan ook in relatie tot de huidige wet op de privacy.

 • Achso

  @farmerbn: inderdaad.. Ik denk dat de landbouw nog niet helemaal in de gaten heeft hoeveel waarde hun data hebben. Delaval heeft al een datacentrum. Kun je als aanleverende industrie straks kopen.
  Ik weet van een 7-tal grote broiler houders dat die een soort cooperatie hebben opgericht om data van hun bedrijven te vergrendelen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.