Redactieblog

6 reacties

‘Asbestverbod mag geen lege huls zijn’

De gevaren voor de volksgezondheid zijn te groot om de asbestproblematiek lichtvaardig te beoordelen.

Het is terecht dat het kabinet er zwaar op inzet om asbestdaken te saneren. Het bouwmateriaal, dat tot in de jaren tachtig in praktisch alle gebouwen werd toegepast, staat inmiddels in het rijtje stoffen waarvoor het verdomhoekje is vrijgemaakt.

Sluipmoordenaar

Asbest is een sluipmoordenaar. Met name in Oost-Nederland zijn er weinig agrarisch families die niet in hun omgeving te maken hebben met een geval van asbestkanker. In sommige gevallen slaat de verslindende ziekte meermaals toe binnen een gezin.

Daarmee is genoeg gezegd over de noodzaak om asbest definitief uit te bannen. Daarover mag geen discussie meer zijn

Het zijn de asbestvezels die gevaar opleveren. De verwerende asbestdaken laten na verloop van tijd zulke vezels los. Daarmee is genoeg gezegd over de noodzaak om asbest definitief uit te bannen. Daarover mag geen discussie meer zijn.

Meer stimulering vanuit overheid nodig

Maar tot het onhaalbare kan niemand worden gedwongen. Als de overheid een verbod invoert op een datum die zelfs met de beste wil van de wereld niet is te realiseren, is de regel niet meer dan een lege huls. De overheid moet knelpunten helpen oplossen. Dat kan door innovatieve saneringsmethoden te stimuleren, maar ook door extra geld uit te trekken voor sanering. De aanjaagsubsidie moet er toe bijdragen dat het verbod daadwerkelijk inhoud heeft, op het moment dat de wet ingaat.

Lees ook: Jaar uitstel asbestdakverbod

Laatste reacties

 • agratax.1

  Hoe we het ook wenden of keren, maar de overheid heeft ook verantwoordelijkheid in dezen. Was het niet de Staat die Asbest heeft goed gekeurd voor gebruik als dak bedekking, hok afscheiding etc. vermoedelijk zelfs in bouwverordeningen vastgelegd (brandveiligheid) en nu de gebruiker verplichten tot verwijderen op korte termijn terwijl er geen onvoldoende (gecertificeerde) mensen zijn om deze klus te klaren.
  hier komt bij dat de landbouw zo slecht werd / wordt betaald dat zij voor sloop geen geld hebben kunnen reserveren.

 • Jan Braakman

  @agratax.1 Het asbestdakenverbod is vier jaar geleden aangekondigd, dat is tien jaar voordat het verbod ingaat. Het gebruik van asbest is in de bouw en elders al veel langer verboden (sinds de jaren '90 van de vorige eeuw).

 • Mbmb

  Het gaat er niet om dat asbest gevaarlijk kan zijn, maar wel dat dit heel lang een volkomen legaal bouwmateriaal was en, zoals agratax terecht zegt, op aangeven van de overheid werd dit alom gebruikt. De forse rekening van sanering eenzijdig neerleggen bij vooral de landbouw is onevenredig. De asbestsaneerders vullen de zakken en de boer mag weer eens betalen.

 • bankivahoen

  Waarom is het alleen in ons land gevaarlijk? In de rest van de eu zijn er geen verplichtingen voor asbestverwijdering.

 • fietskip

  Dus als je het maar lang genoeg van te voren aankondigt hoef je niet te kijken of het nog betaalbaar is??????
  Bovendien maakt de overheid zelf het verwijderen door haar regels extra duur!!!

 • Peet1212

  Het lijkt er op dat men bedrijven kan dwingen tot asbestsanering maar dat bij particulieren, vaak met nog veel oudere daken, dit niet zo eenvoudig is.
  Dat is natuurlijk niet eerlijk!!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.