Expertblog

9 reactieslaatste update:29 okt 2018

‘Aanpak oneerlijke handelspraktijken in stroomversnelling’

Ondernemers klagen soms dat het lang duurt voordat de overheid iets beslist. Ze hebben vaak gelijk. Als je een vergunning of subsidie aanvraagt, wil je snel antwoord en niet te veel voorwaarden of regels.

Daar moest ik aan denken, toen het Europees Parlement donderdag 25 oktober stemde over de oneerlijke handelspraktijken in de landbouw. We werken al zo lang aan oplossingen voor de boeren en tuinders. Donderdag dreigde opnieuw vertraging!

Supermarkten spelen boeren en tuinders tegen elkaar uit

U weet wel dat veel boeren zwak staan in de onderhandelingen met afnemers, uiteindelijk een handjevol grote supermarkten. Veel boeren en tuinders worden tegen elkaar uitgespeeld: we zien soms dat supermarkten de contracten eenzijdig en met terugwerkende kracht verslechteren voor de boer. Ook worden bestellingen kort van tevoren geannuleerd of te laat betaald.

Met zulke oneerlijke praktijken jaag je boeren de bijstand in en Europa uit. En dat willen we niet, althans dat wil het CDA niet. We moeten de 520 miljoen EU-inwoners altijd voldoende voeding garanderen en daarom mag de overheid soms ingrijpen.

Lees ook: EU-parlement wil meer bescherming voor boer

Boer en tuinder op tijd betalen

Samen met mijn Ierse collega Mairead McGuinness werk ik aan oplossingen. Eén daarvan is dat boeren altijd op tijd betaald krijgen. Ook verbeterde samenwerkingsmogelijkheden voor boeren en tuinders bij verkoop is een van onze speerpunten.

Dat er tegenwind zou komen van supermarkten was te voorzien. In het parlement draaien supermarktlobbyisten overuren om te proberen onze voorstellen af te zwakken. Nogmaals is me duidelijk geworden hoe groot de belangen zijn en hoe machtig de retail is. Hoe meer ik besef hoe belangrijk het is om hierbij als politicus op te komen voor onze boeren, des te meer kracht me dit geeft hier vol mee door te gaan.

Danst de VVD naar de pijpen van de supermarkten?

Wat me wel verbaasde, is dat ook de VVD donderdag onze voorstellen weer opnieuw in stemming wilde brengen. Dit is precies wat de supermarkten willen, omdat op deze manier onze voorstellen afgezwakt, uitgesteld en eventueel zelfs afgesteld kunnen worden. Danst de VVD hiermee naar de pijpen van de supermarkten? Met deze aanpak houdt de VVD zich in ieder geval niet aan de afspraken onder het regeerakkoord van hun eigen premier Rutte, dat juist een versterking van de positie van de boer in de keten ten doel stelt.

Gauw verder met besluitvorming

Omdat de VVD en buitenlandse verwante partijen maar een kleine fractie in het Europees Parlement vormen, konden ze gelukkig niet genoeg stemmen halen om deze wetgeving te vertragen. Nu kunnen we tenminste gauw verder met de besluitvorming. Namens alle EU-landen is de zaak nu in handen van de Oostenrijkse landbouwminister Elisabeth Köstinger. Ik weet dat zij veel gevoel heeft voor landbouw, als voormalig Europarlementariër in mijn Christendemocratische fractie (EVP).

Ik schrik ervan hoeveel tijd nodig is voor een besluit; boeren en tuinders wachten al zo lang op maatregelen tegen oneerlijke praktijken

Regeren is vooruitzien. Het klinkt allemaal erg logisch. Maar in de praktijk schrik ik er van hoeveel tijd er nodig is voor een besluit. Boeren en tuinders wachten al zo lang op maatregelen tegen de oneerlijke praktijken. Ik hoop dat we nu snel woorden kunnen omzetten in daden, zonder verder tegenstribbelen. We moeten de toekomstige vitaliteit van onze boeren en tuinders waarborgen met wetgeving die up-to-date en geschikt is om de uitdagingen van de toekomst aan te pakken.

Lees ook: Loket oneerlijke handelspraktijken start in 2019

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  De positie van boeren zou aanzienlijk versterkt kunnen worden door een verbod op huismerken en een verbod op verkoop van producten zonder duidelijke vermelding van wie de producent is. Dat biedt producenten ook meer mogelijkheid om zich te onderscheiden en daar zelf de meerprijs van te incasseren.

 • Maas1

  Bennie op welke gronden rechtvaardigd het om een verbod in te stellen op de verkoop van huismerken?
  Wie is bij jou de producent, de boer of de melkfabriek?

 • gerben5

  De oneerlijke handelspraktijken van overheid is een groter probleem

 • Jan Huitema

  Haha Annie, mooie suggestieve vraag! ‘Danst de VVD naar de pijpen van de supermarkten?’ Zeker niet, juist het tegenovergestelde is waar! Ik zie je zo en dan hebben we het er wel even over, want je was vorige week niet bij de stemmingen aanwezig. Maar voor de lezers hier, ik wil niet dat we nu een onduidelijke en complexe wetgeving maken wat leidt tot een tandeloze tijger. Nu is de kans om oneerlijke handelspraktijken voor de boer definitief aan te pakken. Zie ook de vlog op mijn facebookpagina: https://www.facebook.com/718050364946893/posts/1940985772653340/

 • Tenenkrommend dat eeuwige gehak van Annie op de VVD! Verzin eens wat nieuws i.p.v. goedkope verkiezingspraat

 • fietskip

  Zolang je de achterdeur open laat staan voor producten van buiten Europa die niet aan dezelfde eisen hoeven te voldoen kun je blijven doorpraten over een eerlijke prijs maar zal er niets veranderen. Als de prijs dan voor supermarkten te hoog word halen ze gewoon een deel buiten Europa en de prijs word al weer gedrukt.
  Eerst dat oplossen!

 • farmerbn

  Helemaal eens met fietskip. En dat eigenlijk nationaal regelen. Wat Nederland verbiedt dus ook niet elders in Europa mogen kopen door Nederlandse supermarkten.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, jij wilt afschaffing van de gezamelijke Europese markt? Terug naar nationaal protectionisme? Maar je wilt in Frankrijk wel Europese steungelden blijven ontvangen die door Nederland betaalt worden?

 • farmerbn

  Nee, bennie. Als een land als Nederland hogere eisen gaat stellen dan de Brusselse dan gaat de concurrentiepositie van de Nederlandse boeren achteruit. Je moet dat compenseren met de eis dat Nederlandse verwerkers en supermarkten dan ook in Nederland hun producten moeten kopen omdat die anders uit andere Europese landen gaan komen zodat de nederlandse boeren uitgeknepen worden. Als men hier niet voor kiest en dat is begrijpelijk dan moeten ze ook ophouden met die extra eisen bovenop de eisen uit Brussel.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.