Redactieblog

4 reacties

‘Wolf versus ruimtelijke ontwikkeling buitengebied’

De herintroductie van de wolf dreigt een geldverslindende hobby te worden van een kleine groep natuurfanatici.

Vorige week was de film The grey op televisie. Deze gaat over een groep overlevenden van een vliegtuigongeluk, die tijdens hun tocht naar de bewoonde wereld één voor één door een roedel wolven worden aangevallen. Luchtig vermaak dat een beroep doet op diep gewortelde angstgevoelens voor wolven. Want de wolf heeft al eeuwenlang in de Europese folklore de rol vertolkt van het kwaad. Denk aan roodkapje, de wolf en de zeven geitjes, weerwolven et cetera.

Ondanks de slechte naam van de wolf begrijp ik ook wel dat we er zuinig mee om moeten gaan. Waar ze nog voorkomen in Midden- en Oost-Europa, met name Polen, moeten we vanzelfsprekend niet op grote schaal allerlei oerbossen gaan kappen. Wat ik echter niet snap, is dat dit dier door sommigen in Nederland met open armen wordt verwelkomd alsof het de mythologische eenhoorn is. Er zijn mensen die er de rode loper voor zouden uitrollen van Nordhorn tot hartje Veluwe. Ik begrijp dat niet goed. Het is een roofdier dat hier niet voor niets is uitgestorven.

‘De wolf is een roofdier dat hier niet voor niets is uitgestorven’

Bovendien kun je je afvragen wat dat dier ons gaat kosten. Natuurlijk, niet alles is met euro’s te beredeneren, maar het is niet reëel om er helemaal aan voorbij te gaan. Zo las ik dat het fokken van die andere wolf, de korenwolf (u weet wel dat knaagdier wiens aanwezigheid sinds 2000 in de weg staat aan allerlei infrastructurele projecten in Limburg, zoals vliegveld Beek, woonwijken en het grensoverschrijdend bedrijventerrein Heerlen-Aken), € 900 per dier kost.

De korenwolf heeft na terugkeer miljoenen gekost. De uitgezette dieren zijn ook nog eens opgevreten door vossen. - Foto: Marcel van Hoorn
De korenwolf heeft na terugkeer miljoenen gekost. De uitgezette dieren zijn ook nog eens opgevreten door vossen. - Foto: Marcel van Hoorn

Dus deze in feite onbekende dieren houden op forse schaal allerlei ruimtelijke ontwikkelingen tegen, ook in de veehouderij aangezien ze met name in het buitengebied vertoeven. Bovendien kosten korenwolven bakken met geld om via allerlei programma’s in leven te worden gehouden. Met beperkt resultaat.

‘De korenwolven houden op forse schaal allerlei ruimtelijke ontwikkelingen tegen, ook in de veehouderij’

Zo hebben de eerste vijf jaren van de herintroductie van de korenwolf € 10 miljoen gekost, doch dit is met name opgegaan aan grondverwerving. Er zijn slechts 224 hamsters uitgezet, waarna er bovendien geen grote natuurlijke populaties zijn ontstaan; de beestjes werden namelijk opgevreten door vossen (!). Toch werd nog in 2011 door de rechter bepaald dat de Staat omwille van de korenwolf allerlei ecologische verbindingszones moest herstellen, dit uiteraard met alle beperkingen voor veehouderijen.

‘De Staat heeft allerlei ecologische verbindingszones hersteld, uiteraard met alle beperkingen voor veehouderijen’

Ik zie het ervan komen dat we na de korenwolf, de das, de knoflookpad en de geelgestipte levendbarende hagedis straks ook de wolf hebben als geldverslindende hobby van een kleine groep natuurfanatici uit een zekere politieke hoek. Van voornoemde dieren is het tot op zekere hoogte nog te volgen, omdat ze hier nu nog zijn. De wolf is dat niet meer, al bijna anderhalve eeuw niet meer, en niet voor niets. Toch lijkt de herintrede van de wolf onvermijdelijk. Zo is er in december vorig jaar in Luttenberg nog een aantal schapen doodgebeten, vrijwel zeker door een wolf. Ik zou het wel weten als ik daar schapenboer was. Ik kocht een geweer en zou hem verjagen. Naar het zuiden, naar Limburg. Daar zitten nog wat dieren die op zijn rantsoen staan. Padden, hamsters en dergelijke. Hij staat niet voor niets bovenaan de voedselketen. Dan kan er daar straks misschien tóch gebouwd worden.

Laatste reacties

 • wvb

  Wolven horen hier niet meer thuis afschieten is de goedkoopste oplossing

 • Bloemestein

  Er werd in ons land een verdwaalde wolf gesignaleerd, en de "deskundigen" rolden juichend over elkaar heen. DE wolf was niet voor niets uitgeroeid in west Europa, er is geen plaats voor.
  Zie wat er in Limburg gebeurd is, een stel gesubsidieerde natuurknutselaars heeft bevers uitgezet , het waterschap is een vermogen kwijt om de schade te herstellen, en de jager mag de beesten weer opruimen. Overigens werden roodkapje en de zevengeitjes niet gered door een lid van de "natuurtaliban" maar door een jager.

 • lammetje

  En wat denk je van de dassen, worden zwaar gesubsidieerd en dure tunnels voor aangelegd. neem maar van mij aan dat dit over 5 jaar een grote plaag is

 • rub2

  En als de wolf dan komt is er wellicht nog 1 dure korhoen over op de Veluwe als die al niet opgevreten was. Maar natuurlijk we hebben alles over voor natuurlijke vijanden want zo hoort dat nou eenmaal. Kijk maar naar de oostvaarders plassen, ook al zo'n groot succes. Ga daar rond deze tijd van het jaar ook niet kijken, dan springen je als dierenliefhebber de tranen in de ogen!

Of registreer je om te kunnen reageren.