Redactieblog

14 reacties

‘Weinig handtekeningen van boeren voor glyfosaatbehoud’

Phil Hogan vindt dat de landbouwsector zichzelf beter moet verkopen, en hij heeft gelijk, vindt Dirk Strijker.

Ik zag vorige week in Boerderij Vandaag een stuk over landbouwcommissaris Phil Hogan. Het ging er vooral over dat de landbouwsector zich te weinig roert in het publieke debat. Hij heeft steun nodig om het landbouwbudget voor na 2020 enigszins in stand te houden.

Er is veel druk om dat budget sterk te korten: er is minder geld beschikbaar vanwege Brexit en Europa heeft nog wel meer wensen dan alleen landbouw. De grenzen moeten beter beveiligd, er is geld nodig voor innovatie, het Europese satellietprogramma kost geld, en de jeugdwerkloosheid in Zuid- en Oost-Europa moet worden aangepakt.

Weinig actie van boeren voor behoud glyfosaat

Als voorbeeld noemde Hogan de discussie over glyfosaat. De milieuorganisaties in Europa leverden een miljoen handtekeningen in tegen verlenging van de toelating, deels op basis van nepfeiten, de landbouw deed niets zichtbaars. En inderdaad, op bijna elke beurs waar ik kwam, stonden mooie juffrouwen handtekeningen te verzamelen tegen. Ik heb ze een paar keer aangesproken met wat nadere vragen, maar antwoorden kwamen er niet. Ze waren ingehuurd via een uitzendbureau voor pitspoezen en pitskaters om mooi te zijn, folders uit te delen en handtekeningen op te halen. De volgende dag stonden ze misschien een abonnement op de NRC te verkopen, of donaties voor Cliniclowns los te praten.

Phil Hogan. - Foto: Roel Dijkstra
Phil Hogan. - Foto: Roel Dijkstra

Mag allemaal, maar dan was het goed geweest als er een paar miljoen handtekeningen van boeren tegenover waren gezet. Ik mag toch aannemen dat de Europese boerenorganisatie COPA een professionele communicatieafdeling heeft. Kortom, werk aan de winkel, want niet alleen het budget voor na 2020, maar ook onpraktische regelgeving, mineralenconcentraat als kunstmestvervanger, en nog veel meer moet worden bevochten.

Halve waarheden

Wat dat laatste betreft, Jan Huitema in het Europees Parlement kan het echt niet alleen. Hij probeert al een paar jaar het gebruik van mineralenconcentraat geaccepteerd te krijgen als kunstmestvervanger. Als nu eens 40 miljoen boeren allemaal een brief naar de Europese Commissie schreven, met afschrift aan Jan Huitema, waarin ze in eigen woorden uitleggen waarom zij dat ook vinden, dan was het volgens mij vlot geregeld. Met inzet van een paar ingehuurde juffrouwen tekent ook nog een hele horde stedelingen mee. Of beter, zet welgevormde boerendochters in, die kunnen bij doorvragen nog verstandige antwoorden geven ook.

Phil Hogan meehelpen om het landbouwbudget in stand te houden is nog niet zo eenvoudig, want zo effectief wordt het geld niet uitgegeven. Ik denk dat we net als de milieu- en dierenorganisaties ons moeten verlagen tot halve waarheden. Iets met voedselvoorziening en een bewoonbaar platteland bijvoorbeeld. Laat anderen deze keer die halve waarheden maar proberen te nuanceren. Zo eenvoudig is dat nog niet.

Laatste reacties

 • John*

  Een groot landbouwbudget is van belang voor de burgers, niet voor de boeren! afschaffen die hap en op t randje van vraag en aanbod gaan produceren en eerlijke prijzen krijgen dat willen boeren. Het GLB leidt met de hectarepremies alleen maar tot een aanbodgedreven productiekolom en daar moeten we vanaf!. Ik snap dan ook niet dat de burgers zich meer roeren.. voor elke euro in het landbouwbudget krijgen ze er 4 terug.

 • farmerbn

  Glyfosaat en hectarepremie hebben zo'n slecht imago gekregen dat je als boer je gaat schamen om er voor te pleiten.

 • alco1

  Dirk. Het artikel van Hogan nogmaals lezen. `Hij zweeg over.....
  Mensen die werken kun je commentaar geven. De nietsnuttende neusvreter blijft buiten schot.
  Trouwens ben ik het wel eens dat we de publiciteit moeten zoeken.
  Maar andere reageerders noemen dit ontkennen!!!!!!!!

 • .....

  Het komt er dus op neer hoe harder je blèrt des te meer invloed je krijgt. Is dat de samenleving die we willen?

 • boer drenth

  waar is LTO om voor onze belangen op te komen'.

 • el

  Kunnen we niet zonder glyfosaat?

 • Noordam2

  als Glyfosaat alleen in de benen kan blijven door hard te schreeuwen zoals de tegenstanders en niet op basis van bestaande feiten, schaf het dan maar af. Het tekent wel het failliet van de EU, maar dat is allang aan de gang.

 • arink

  Het bewijst dat glyfosaat ed alleen door multinationals in de benen gehouden wil worden .
  Rot op met die troep en geef de boeren weer een schoon imago zodat wel de burger recht in de ogen kunnen kijken.

 • Bennie Stevelink

  Ben het met Noordam eens. Wanneer we alleen met hard schreeuwen gelijk kunnen krijgen en niet met feiten dan is de politiek failliet.

 • cornelis 22

  Welgevormde boerendochters inzetten?

 • melkveehouder .

  Dirk heeft wel een punt. Maar ook met John ben ik het helemaal eens.

  Schaf per direct de hectarepremie af. Deze komt toch geheel terecht bij de verpachter en drijft de grondprijzen alleen maar op. De actieve boer heeft er niets aan.

  De opmerking over Jan Huitema is een terechte. @bennie, jij bent altijd bezig met je mestafzetprobleem. Over het hoofd gezien?

  Ook LTO verzuimt in haar plicht om de leden de mobiliseren en Jan Huitema te steunen in zijn strijd om de mineralenconcentraten. De politieke voorkeur van het bestuur van LTO mag geen rol spelen.

  Ik mag van LTO verwachten dat ze na haar geblunder in het fosfaatechtendossier hier serieus mee aan de slag gaat om de gevolgen enigzins te verzachten. We houden ‘Nieuwe Oogst’ goed in de gaten.

  Dirk, goed aandachtpunt en advies!

 • melkveehouder .

  “@cornelis. Het doel heiligt de middelen.

 • ENDE902

  Als de EU besluiten neemt op basis van het aantal handtekeningen dat actiegroepen/belangenvertegenwoordigers weten te vergaren, is het beleid van de EU zeker niet meer serieus te nemen. Stiekem hoop ik nog dat ze wijzer zijn.

 • Broer

  Eens met iedereen. Wij kunnen best met minder landbouwbudget toe.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.