Redactieblog

14 reacties

'Wat is een echte boer?'

De waardering voor de boer is klein. Tenminste voor de boer die probeert voor een lage prijs goed en verantwoord voedsel te produceren.

Hanna mopperde vanmorgen vroeg al aan de keukentafel: “Waar is de waardering voor de boer gebleven? En wat is nu eigenlijk een echte boer? Zijn wij dat met onze grote stal en dito aantal koeien? Of is het de zorgboer, die elke dag tevreden cliënten aflevert? Ik vind het maar moeilijk.”

“Wij hebben nooit een tevreden klant. We leveren melk en vee, krijgen er geld voor en dat is het. En ondertussen krijgen we er in de kranten en voor de televisie steeds van langs. Waarom accepteren we dit? Of moeten we de inhoud van het beroep boer anders invullen? ”

‘Nu vindt de consument de lage prijs alleen maar prettig’

Waardering voor de boer

Het is niet gemakkelijk in de vroege ochtend al in te gaan op de diepere gedachten van Hanna. Maar er zit wel een grote kern van waarheid in. De waardering voor de boer is klein. Tenminste voor de boer die probeert voor een lage prijs goed en verantwoord voedsel te produceren. Voorheen was dat een verdienste. Nu vindt de consument de lage prijs alleen maar prettig in de supermarkt en koopt hij graag het goedkoopste product.

De maatschappelijke waardering staat daar haaks op en dat is wat Hanna bedoelt. Die waardering is groter voor de boeren in de multifunctionele landbouw. Arjan Monteny, de nieuwe voorzitter van het LTO platform Multifunctionele Landbouw, benadrukt dat. Hij schijnt ook een gewillig oor bij minister Schouten te hebben gevonden.

Extensief boeren

“Misschien moeten wij in ons hoofd de knop wel omzetten”, zegt Hanna. “Op onze bedrijven denken we alleen maar over het leveren van goede producten met een lage kostprijs. Daar hoort schaalvergroting bij. Misschien moeten we de koers in denken wel verleggen. Extensieve bedrijven, een breder bedrijf met een zorgtak of camping erbij, hebben misschien wel de toekomst”.

‘Ik ben boer en dat is een economisch gebeuren’

Emigreren

“Dan ben ik de eerste die weer emigreert”, laat Hans zich horen. “Denk je dat ik wc’s wil schoonmaken en mensen vermaken? Of demente bejaarden verzorgen? Ik heb grote waardering voor degenen die dat doen, maar het is niets voor mij. Ik ben boer en dat is een economisch gebeuren. Dat is mijn leven.”

Voor ons nog geen multifunctionele landbouw dus. Maar het laat me niet los.

Laatste reacties

 • Attie

  Een echte boer....??
  Moet vooral een 'brede rug' hebben....!!

 • farmerbn

  Nederland is rijp voor Max Havelaar zuivelproducten van eigen bodem. Daarnaast moeten we stoppen met naar burgers luisteren die allerlei opties willen en als consument daar niet voor willen betalen. Boeren die kiezen voor een standaardproduct horen een standaardprijs te krijgen. Wil de burger een optie dan moet daar extra voor betaald worden. Maar daar kan alleen de politiek voor zorgen. Zo moeilijk is dat niet. Dus Wageningen maakt voor elke optie een kostprijsberekening plus marge voor de boer.

 • John*

  De echte boer is wat hij of zij uitstraalt. Betrokken bij de producten die ze produceren en daar trots op. Iemand die onzeker is over zijn producten raad ik aan om hulp te gaan zoeken voordat je de kelder ingepraat wordt. Alle medelanders hebben dagelijks eten nodig en daar zorgen wij voor en mogen daar zeker trots op zijn!

 • Noordam2

  John, helemaal mee eens!!!!!!!!!!

 • alco1

  Wij boeren vinden echte boeren. "Die kijk hebben op hun bedrijf."
  Een burger ziet in een echte boer iemand die hard werkt, een beetje van de tijd is, hooguit een paar daagjes maar van het bedrijf kan en weinig betrokken zijn bij iets cultureels.
  Behalve bij carnaval dan.

 • Jan-Zonderland

  Een boer is een stakker die in het duister tast. Hij heeft iedere dag te maken met zoveel onzekerheden waar hij zelf weinig invloed op heeft maar wel om moet gaan met de consequenties. Grootste onzekerheid is het weer: elke dag afwachten of het weer het toelaat om de geplande werkzaamheden voor die dag te doen met een goed reaultaat. Onzekerheid of die zieke koe weer geneest of dat de laatste bespuiting van een gewas goed geholpen heeft. Onzekerheid of alle machines blijven draaien zonder mankememten, onzekerheid over de prijs die hij uiteindelijk voor zijn producten zal ontvangen, onzekerheid over misschien niet weer een schandaal wat ergens breeduit in de media verschijnt en waartegen hij zich weer moet verdedigen, inzekerheid of er niet weer meer regels aan hem opgelegd worden door de overheid of zijn afnemers. Onzekerheid of hij het zelf allemaal psychisch nog wel aan kan op de lange duur. Wordt vervolgd

 • Jan-Zonderland

  Maar boer zijn is ook een van de mooiste beroepen die je kunt bedenken:
  Elke dag weer nieuwe uitdagingen: we gaan het gras in de kuil krijgen, de aardappels gerooid en die machine gerepareerd. We gaan het onkruid er weer onder krijgen en die koe komt er weer bovenop en gaat weer veel melk produceren. Hij reageert nuchter op alle sensatieverhalen over allerlei "schandalen" omdat hij weet dat het allemaal wel een beetje meevalt. Hij weet dat de prijs die hij voor zijn producten krijgt soms tegenvalt maar dat die prijs ook wel weer omhoog zal gaan. En hij kan elke ochtend zelf beslissen of hij aan het werk gaat of dat hij een dagje vrij neemt om wat anders te gaan doen.
  Het is een prachtig vak!

 • cor vroege

  De aardigheid begint er aardig af te gaan in nederland,er gaan te veel mensen op de stoel van de boer zitten en een beetje priet praat lopen verkopen en het ergste van het hele geval is dat we ze nog betalen ook ,dat is nog het ergste ,vind je het gek dat er zo weinig opvolgers zijn ,die geven de pijp ook aan maarten.,de gene die het bedrijf nog opvolgen veel succes en sterkte

 • kleine boer

  Uh een glas cola leeg drinken krijg je een echte boer..... deze site staat meer onzin vandaar....

 • Jan-Zonderland

  @Cor Vroege, inderdaad gaat de aardigheid er in Nederland aardig vanaf door allerlei randzaken en regelneverij. Daarom. En ik blij dat ik wat dat aangaat in Canada zit ( heeft ook wel nadelen hoor) waar je elek dag gewoon kunt doen waar je zin in hebt zonder dat er een heel leger je op je vingers zit te kijken.

 • veelust

  Net aan wie je het vraagt. Mensen die dichtbij de sector staan zullen in het algemeen een positieve mening hebben maar de groep die er ver bij vandaan staat en dat is de grootste groep die mening wil je niet horen. Voedsel koop je in de winkel en boeren vervuilen alleen maar, zijn slecht voor de dieren, frauderen, geeft stank en op de weg heb je ook alleen last van. • Mbmb

  Ik help mijn zoon met economie (HAVO 5), en zie een beroepenladder van 'maatschappelijke status en waardering'. Bovenaan staat uiteraard de chirurg, de advocaat, de projectontwikkelaar. Helemaal onderaan, net boven vuilnisman, staat veehouder. De status is minimaal. Dit is hoe de maatschappij tegen ons aan kijkt. Wij als voedselproducenten die de halve wereld voeden voor bodemprijzen en fantastische kwaliteit, met de minste CO2 uitstoot, krijgen een heel lage status. Dank aan de ongetwijfeld linkse schrijver, waarschijnlijk lid van de partij van de Dieren, die dit full color en prominent in het boek schrijft. Zo wordt het hoofd van jongeren in ons land gemanipuleerd; die boer is gewoon niets. Vreemd hé, dat de hele Nederlandse maatschappij wél wil profiteren van lekker goedkoop en veilig voedsel, maar geen waardering toekent. Treurig,,

 • Hindrik66

  En toch had Hanna een punt;
  http://www.boerderij.nl/Home/Blogs/2018/1/Zet-natuurinclusieve-landbouw-nu-eens-echt-op-de-kaart-240977E/?cmpid=NLC|boerderij_vandaag|2018-01-27|'Zet_natuurinclusieve_landbouw_op_de_kaart'

 • Noordam2

  HHWM, wil je bovenstaande niet als ingezonden stuk in diverse dagbladen plaatsen?

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.