Commentaar

‘Varkenspest: schietreflex biedt geen oplossing’

Duitse varkenshouders zijn als de dood voor de Afrikaanse varkenspest (AVP). Terecht. Het is een gevaarlijke, besmettelijke ziekte die de hele sector plat kan leggen.

Langzaam maar zeker rukt de ziekte op vanuit het Oosten. Verspreiding kan gaan via wilde zwijnen. Dus, zeggen de Duitse boeren: schiet die zwijnen af.

Wild wordt gezien als gevaarlijk en moet dus dood. Daar zit iets in. Hoe cleaner de veehouderij wordt, hoe kwetsbaarder ze wordt voor kiemen uit de natuur. Niet alleen worden de dieren vatbaarder, bedrijven worden vooral economisch kwetsbaarder. De geringste afwijking in productie leidt tot financieel verlies.

De schietreflex is al zo oud als de tegenstelling natuur-landbouw. Volgens deze logica moeten ook alle wilde eenden en zwanen geruimd worden om de vogelgriep in te dammen. Ook zouden alle reeën dan dood moeten, omdat ze vlooien met Lyme bij zich hebben.

Maar schieten is geen oplossing, want:

  • Je krijgt alle zwijnen (eenden, ganzen, reeën) niet te pakken;
  • Ziektes verspreiden zich ook via andere kanalen. Zo reist de AVP vooral via besmette vleeswaren in broodtrommels;
  • Het publiek pikt het niet.

Hygiëne optimaliseren

Enige optie is, net als bij vogelgriep: de hygiëne op de bedrijven en binnen de sector optimaliseren.

Het eigenlijke probleem in Duitsland is de sterke groei van de zwijnenstand. Misschien is populatiebeheer nodig. Maar verpak dat niet als ziektebestrijding.

Of registreer je om te kunnen reageren.