Redactieblog

3 reacties

‘Trots op exportrecord is voor visser en boer niet genoeg’

Een fraai, nieuw exportrecord presenteerde minister Carola Schouten van LNV op de grootste voedselbeurs in Europa: de Grüne Woche in Berlijn. Niet toevallig in de hoofdstad van de grootste afnemer van Nederlandse producten uit de land- en tuinbouw.

Schouten maakte traditioneel een rondgang over de beurs, met de Duitse minister van Landbouw en EU-Landbouwcommissaris Phil Hogan. Het is nu maar te hopen dat er goede contacten zijn gelegd in Berlijn. Er staat de komende tijd veel op het spel voor Nederlandse boeren, zoals het nieuwe landbouwbeleid dat in de steigers wordt gezet voor na 2020.

Maar de eerste grote horde die Schouten moet nemen, is de nieuwe derogatie. De wetenschappelijke onderbouwing is er, en die ondersteunt een nieuwe derogatie. Maar een politiek besluit over dit onderwerp vereist hogere diplomatieke gaven. Zeker in een Europa waar niet iedereen blij wordt van de productie en export van de Nederlandse land- en tuinbouw. Sterker nog, er zijn zat landen waar de boeren graag zelf die kaas, het vlees, de eieren of groente willen produceren die nu uit Nederland komen.

Pulsvisserij verboden

Een parallel dringt zich op met de visserij. De Nederlandse pulsvisserij die veruit de meeste platvis vangt en exporteert werd in het Europees parlement (EP) de nek omgedraaid. Het EP stemde voor een verbod op het vissen op platvis met netten die de vis opjagen met stroomstoten. Innovatief, beter voor het milieu en wetenschappelijk onderbouwd. Het werd door een meerderheid van tafel geveegd na een felle, voornamelijk Franse, anti-pulsvissencampagne. Politiek spel en inspelen op emoties won het van argumenten.

Glyfosaatdiscussie

Dat gebeurt vaker, bijvoorbeeld in de discussie over glyfosaat. Goede, Nederlandse argumenten zijn er ook voor een verlenging van derogatie. Om dat ook te doen slagen is in ieder geval een meerderheid nodig in het Nitraatcomité waarin alle lidstaten een stem hebben. Dat betekent behendig manoeuvreren op de wal. En een betere inschatting van Brusselse krachten dan bij de invoering van fosfaatrechten. Een exportrecord is dan niet genoeg, eerder een factor die het lastiger maakt.

Lees ook de blog van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik: 'Verbod pulsvisserij voorbode Europees zwaar weer?'

Laatste reacties

 • mtseshuis

  Klopt, wat kopen wij er nou helemaal voor? Zoveel betere prijzen en minder geneuzel?

 • alco1

  Derogatie is toch gekocht met de fosfaatrechten?
  Of komen we er nu toch eindelijk achter dat we door onze eigen overheid er ingetuind zijn.

 • koestal

  We kunnen niet alleen van trots leven,het moet ook goed en netjes betaald worden

Of registreer je om te kunnen reageren.