Redactieblog

19 reacties

‘Tijd voor een echte boerenpartij’

Er zitten nauwelijks boeren uit de praktijk in de politiek.

Ik volg altijd boeren in de politiek. Maurits von Martels is met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer gekomen, en tettert een mooi nootje mee met Jaco Geurts. De meningen over fosfaatrechten zijn verdeeld; dat krijg je er ook van als de bedrijfsvrijheid in de landbouw wordt beknot. Dan krijg je verdeeldheid. Maar bij het CDA doen ze in ieder geval hun best om daar zo goed en zo kwaad als het gaat in te schipperen vanuit hun LTO-achtige visie.

‘De collectieve dwangbuis uitbannen en vrij ondernemerschap stimuleren, daar hebben we toch de VVD voor’

Verder zitten er geen boeren uit de praktijk in de politiek. Helma Lodders is wel boerendochter en vennoot. Ze heeft meegeholpen met de motie Aptroot om de product- en bedrijfschappen op te heffen. Van haar had je nog kunnen verwachten dat zij dan ook een groot tegenstander zou blijven van fosfaatrechten. De collectieve dwangbuis uitbannen en vrij ondernemerschap stimuleren, daar hebben we toch de VVD voor. Maar helaas, de VVD denkt meer in termen van multinationals dan mkb‘ers. ZuivelNL kreeg haar zin. De fosfaatrechten zijn in april 2018 waarschijnlijk echt definitief.

De SGP is eigenlijk nog de enige partij waar je als vrij denkende boer je belangen kunt stroomlijnen, maar als boerin gaat het mij toch te ver om dit letterlijke mannenbolwerk, hoe schattig SGP-mannen over het algemeen ook zijn, te steunen.

D66 te ambtelijk om serieus te nemen

D66 dan misschien? Daar zijn zeker ontwikkelingen, de partij heeft zelfs een draai gemaakt over de verplichting om de koe in de wei te doen. Ze hebben wat meer diepgang gevonden in de landbouwdiscussie dan puur menselijke gevoelens projecteren op dieren.

Dat komt allemaal door Tjeerd de Groot, een zuivelbestuurder en nu Kamerlid. Hij vecht tegen de verplichting om kunstmest te moeten gebruiken. Hij noemt dat kringlooplandbouw. Goed gevonden, dat snappen burgers. Maar de verdere bewoordingen die hij gebruikt, krijg ik toch weer vlekken van in mijn nek. Koeien alleen gras laten eten? Kippen insecten laten eten? Van welke planeet komt hij?

D66 is toch te ambtelijk om serieus te nemen. NZO-bestuurders passen daar prima, maar een echte boer moet toch verder kijken. Is het niet gewoon tijd voor een boerenpartij?

Laatste reacties

 • alco1

  Hoewel ik er in feite tegen ben dat er partijen in de tweede kamer zitten, die je beter kunt bestempelen als actie partijen. (PvdD, ouderen partij e.d.)
  Zal misschien ook de landbouw zich wel door een eigen partij zijn geluid moeten laten horen.

 • jfvanbruchem1

  Lijkt me geweldig, nog een partij met 1 zetel.

 • alco1

  @van Bruchem. Die partij met twee zetels was heel vaak te horen!!!!!!

 • H.Grotenhuis1

  @Irene van de Voort
  De Land- en Tuinbouw + Visserij stelt qua stemvolk echt niets meer voor.
  Een actie met voorkeurstemmen zal wel veel meer effect kunnen en moeten hebben.

 • Bennie Stevelink

  Welk standpunt neemt de “Boerenpartij” in, voor of tegen fosfaatrechten? Zo veel mogelijk vrije markt met structureel lage inkomens of meer regulering met betere inkomens?
  Hoe gaat de Boerenpartij om met het initiatief van AH, om met een selecte groep boeren een gesloten keten te vormen, waarmee alle andere boeren naar een tweede rang worden geschoven.
  Hoe groot is het electoraat? Groter of kleiner dan van de PvdD met 5 zetels in de Kamer?

 • Bolder01

  PvdD.wat voor een club is dat toch!! Ter verduidelijkking je hoort ze niet over de oostvaardeplas Wat een dierenleed.... m.k.z Je hoorde ze niet.... DIT JAAR ZOVEEL GEZOND VEE NAAR DE SLACHT!!! JE HOORT DE P.V.dD niet maar ja ze hebben wel. Een goed salaris

 • moi !

  We moeten niet vergeten dat we in een groei economie zitten. Dan loop je op een gegeven moment tegen grenzen aan. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen is het de kunst om vooruit te kijken en te handelen. En hier gaat het wel eens mis, dit omdat de belangen niet het zelfde zijn. Niet alleen in NL maar zelfs in de EU. Wat is dan een goede boerenpartij en voor wie praat hij dan.

 • alco1

  Een boerenpartij kan adequaat de fantasieën van verschillende partijen de grond in trappen.

 • .....

  Geurts en Maurits " boerenverstand" von Martels deden toch maar mooi helemaal niks voor de fibronil boeren , ronduit schandalig

 • Bolder01

  Ook zij zitten er voor hun eigen Saĺaris... veel beloven weinig geven doet een boer. In vreugde leven...

 • p.zwikker

  Irene v.d. Voort zit in de gemeenteraad lees ik.
  Voor welke partij ?

 • Peet1212

  Voor het CDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • kenmvdwind

  SGP is toch echt en al vele jaren de enige Boerenpartij en ook mijn vrouw stemt met een gerust hart SGP!!

 • alco1

  Alleen in het boerenstandpunt kan ik met de SGP meegaan.
  Maar er is veel waar ik mij aan erger in die partij.

 • H.Grotenhuis1

  Verrassende wending in haar carriere? Weg bij het CDA en opnieuw beginnen.
  https://www.edesepost.nl/nieuws/algemeen/328045/irene-van-de-voort-mensen-verklaarden-me-voor-gek-

 • alco1

  Ik wens haar veel succes!
  En dan verder in de kamer zonder het stoffige CDA, wat voor mij nog altijd de partij is waar ik op stem, maar me daar ook al lang niet thuis voel.
  Veel te veel LTO gehalte.
  Je mag mijn boerenlied wel gebruiken.

 • Broer

  Ze schrijft dat de bedrijfsvrijheid in de landbouw wordt beknot en dat dat juist leidt tot verdeeldheid . Laat ze dat ééns uitleggen. Wat wil ze zelf ?

 • Bennie Stevelink

  @Broer, wat ze wil lijkt mij toch duidelijk: dat wat haarzelf het beste uitkomt, ongeacht de gevolgen voor anderen.

 • alco1

  Waaruit blijkt dat dan @Bennie.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.