Commentaar

1 reactie

‘Strengere straffen dierverwaarlozing helpen niet’

Het OM heeft een interessante maatregel gevonden om sneller in te kunnen ingrijpen bij verwaarlozing.

Voor het eerst heeft het Openbaar Ministerie (OM) artikel 28 van de Wet Economische Delicten toegepast tegen verwaarlozing van vee. Langs deze weg kan een veehouder die zijn vee ernstig verwaarloost per direct worden verboden om nog vee te houden.

Half jaar geen vee houden

Een veehouder in Bellingwolde mag het komende half jaar in ieder geval geen dieren meer houden. Want meteen na het weghalen van zijn verwaarloosde dieren heeft de Officier van Justitie een Voorlopige Maatregel opgelegd om hem te beletten nog langer vee te houden. Hiermee heeft het OM een interessante maatregel gevonden om voortaan sneller in te kunnen grijpen bij dierverwaarlozing, tot er een rechterlijke uitspraak is.

Dierverwaarlozing is slecht voor het imago van de veehouderij. De verhalen halen altijd de pers en dat straalt weer af op de rest van de sector. En door schaalvergroting gaat het om steeds grotere aantallen dieren.

‘Boeren die hun vee verwaarlozen zitten al langer niet goed in hun vel’

Het direct verbieden om ooit nog vee te houden, zal helaas niet werken. Dat helpt alleen bij opzet, maar daar is bij dierverwaarlozing geen sprake van. Er is dus geen afschrikmiddel nodig. Want boeren die hun vee verwaarlozen zitten al langer niet goed in hun vel, raken vertwijfeld en zijn hun perspectief en contact met de buitenwereld kwijt. Maar het Openbaar Ministerie heeft hiermee mogelijk wel een nieuw wapen gevonden om te voorkomen dat daders van veeverwaarlozing in herhaling vallen.

Eén reactie

  • boerke brabant

    hoe gaan ze dat toepassen op de oostvaardersplassen ?

Of registreer je om te kunnen reageren.