Boerenblog

2 reacties

‘Rokjesweer in Hongarije’

Het is hier in Hongarije ongewoon warm. Dat geeft onrust, zelfs angst, bij fruittelers en akkerbouwers.

De feestdagen zitten er weer op. De weegschaal geeft opeens hogere waarden... Oeps. Schaaltje even verzetten en opnieuw een weging. Non-de-ju, het getal is nog steeds hoger dan de week ervoor. Gelukkig niet zoveel als de wekelijkse gewichtstoename van een vleesvarken, maar het gewicht van een vleeskuiken is er wel bij.

We hebben de kerstmarkten in Boedapest bezocht en met Sylvester een paar dagen in Zagreb (Kroatië) mogen vertoeven. Een lekkere braadworst met warme wijn gaat er dan wel in. En twee ook. Kortom, de oorzaak van de afwijking op de weegschaal is snel gevonden.

Terrasjesweer in plaats van kou

Opvallend was dat de kerstmarkten zich leenden om lekker op het terras te zitten. Terwijl dit normaliter zo moet zijn dat je de koude neus bijna in de Glühwein moet stoppen om er weer gevoel in te krijgen! En het kan nog warmer: in Hongarije wordt het van 6 tot 9 januari 11 tot 16 graden... Boven nul! Dat is lenteweer, kortom: korterokjesweer.

Foto: Ronald Scholten
Foto: Ronald Scholten

Toen ik in 2003 in Hongarije ging wonen, wachtte er een koude verrassing. In december scoorden we -24 graden en 50 centimeter sneeuw. Op zich is het huidige weer goed voor de portemonnee: minder kosten voor hout en gas. In Centraal-Europa is dat veel besparing als je een maandinkomen van € 500 mee naar huis neemt.

Koning Winter komt nog

De boerenfamilies zijn zeer angstig, want de natuur loopt uit. En Koning Winter met zijn knecht Vorst komt nog, dat is zeker. Als de fruitbomen en de gewassen dan te ver ontwikkeld zijn, geeft dat onherstelbare schade voor de komende oogst. De natuur wordt grilliger. In grote delen van Noord-Duitsland viel zoveel regen dat extra noodopslagen voor mest noodzakelijk zijn. Niet alle gewassen zijn in de grond gekomen.

Groter financieel risico

Het boerenleven is sterk afhankelijk van de natuur (klimaat, ziekten). We werken met levend materiaal: planten, bomen, dieren. We worden met hoge kostprijsverhogende regels opgezadeld en ‘beloond’ met minimale opbrengst prijzen. De agrarische families zijn miljoenen-ondernemingen geworden. Ze lopen een steeds groter (financieel) risico.

Als alle mensen, al dan niet in een rokje, die op het terras genieten van allerlei lekker drinken en eten daar eens goed bij na denken, dan zijn we als agrarische sector al een klein stapje verder. De hardwerkende boer staat immers aan de basis van alles wat wij eten en drinken! Respect en trots voor deze families.

Laatste reacties

  • magele

    Alle vliegtuigen naar de schroot inclusief kruis en lange afstand raketten, geen opwarming van de aarde meer en geen oorlog meer mogelijk op grote schaal, twee vliegen in 1 klap . De steeds maar toenemende luchtvaart is een ramp voor onze aarde.

  • Bolder01

    Ik denk ook en velen met. U WIJ. (De gewone)mens die het moet verdienen met de handen die vliegen hoegenaamd niet..Die zijn daar niet ver antwoordelijk voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.