Redactieblog

19 reacties

‘Politicoloog baas bij FrieslandCampina’

De nieuwe topman van FrieslandCampina weet wat zijn voorganger fout heeft gedaan.

Zo, Joosten is weg bij Royal FrieslandCampina (RFC) en Hein Schumacher is begonnen als eerste man. CEO noem je dat tegenwoordig. Hij moet beginnen met de brokken van Joosten te lijmen en daar schijnt hij erg geschikt voor te zijn.

Politicoloog

Want hij is van oorsprong politicoloog. “Het woord ‘poli’ betekent dat je meerdere belangen met elkaar kunt verenigen”, zei hij eerder eens. Hij voegde daar aan toe dat dit van bijzonder belang kan zijn bij de coöperatie FrieslandCampina. Er spelen tegengestelde belangen, zoals de leden die de beste melkprijs willen hebben en het bedrijf dat voor winst gaat.

Verwerkingscapaciteit

“Ik ben echt benieuwd hoe hij het er vanaf brengt”, zegt Hanna. ”Toen hij twee jaar geleden bij RFC kwam antwoordde hij op een vraag wat hem het meest verbaasde bij zijn nieuwe werkgever: ‘Dat er maar onbeperkt melk wordt aangevoerd en dat iedereen er maar van uitgaat dat het verwerkt en verkocht wordt. Dat was bij Heinz en Unilever (zijn vorige werkgevers) compleet anders. Daar werd eerst verkocht, dan de verwerkingscapaciteit er op afgestemd en daarna kwam de grondstof pas.’ Hij moet nu leven met de omgekeerde volgorde.”

‘Ledenraadsleden worden net als een koe voor het melken eerst voorbehandeld’

Zeggenschap leveranciers

Een ander punt is de zeggenschap van de leverancier van de grondstof melk. Die kan strijdig zijn met de visie van de leiding. Daarvoor denkt Schumacher zijn politieke kennis bij te kunnen gebruiken. Als uitgangspunt noemt hij: “Eerst de voorwas doen en dan de hoofdwas”. Dat betekent in boerentaal: de ledenraadsleden worden net als een koe voor het melken eerst voorbehandeld, dan laten ze de melk schieten en kan er gemolken worden. Ze mogen wel opletten, die ledenraadsleden.

‘En wat minder arrogantie uitstralen’

Ervaring

Hans is positief over de nieuwe man: “Gelukkig een jong iemand met ervaring in andere bedrijven. Die kijkt met een frisse blik naar FrieslandCampina. Hij weet wat zijn voorganger fout heeft gedaan en daar trapt hij niet in. Joosten was al jaren bij RFC. Dat werd een last. Schumacher heeft die niet. Die kan de boel mooi en geruisloos opschudden. Daar heeft RFC wel behoefte aan.”

“En wat minder arrogantie uitstralen”, voegt Hanna er aan toe.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Leden voorbehandelen doe je met een zachte doek, niet met een ruwe. Snijden met een scherp mes en niet met een botte.

 • Mfb

  Gaat vast goed komen met Schumacher.
  Maar ik vindt wel dat wij als leden moeten kunnen leveren wat wij willen/kunnen. Daarvoor hebben onze voorouders ooit de cooperatie opgericht.
  Wanneer ik bij elke uitbreidingsinvestering ook nog weer toestemming van de cooperatie moet krijgen gaat het wel heeel ver.
  De seizoensinvloeden nog daar gelaten. Het ene jaar melkt ook beter dan het andere.

 • buitenok

  ledenraadsleden moeten niet voorbehandeld worden . maar doorspelen naar directie wat er onder de boeren eigenaren speeld.

 • hansvanbergen

  Ceo van Campina is net als kapitein zijn van een cruise schip met 10.000 opvarenden. Als 1 van de passagiers voorstelt om eens te aan te leggen bij dat leuke eiland of eens andere kaas of yoghurt in te kopen luister je daar vriendelijk naar maar je kunt niet meegaan met de mening van alle mede opvarenden ook al hebben die betaald. Immers een koers verlegging betekend misschien teveel brandstof verbruik en misschien kom je tekort.

 • hansvanbergen

  Kapitein van Campina beoordeel je eerst en vooral naar de uitbetaalde melkprijs. Daar is hij voor. En daarin is hij geslaagd. Het zal heel moeilijk zijn voor een opvolger om hem te evenaren of te verslaan. Let wel hij tilde net als zijn voorganger 10 miljard kg melk naar een hoog niveau in de markt. door de garantieprijs is men verplicht lang en goed na te denken hoe al die melk verwerkt wordt. Dat is heel anders dan voorheen toen men wel zag hoe het ging lopen. Daarnaast is er nog winst. Leden die geraakt zijn door alle regels kunnen zonnepanelen leggen en nog wat verdienen. Slim.
  Of Joosten arrogant kijkt of doet is geheel niet terzake doende. Joosten had meer moeten (laten) reageren op de ophef aangaande Gommer en de grupstallen. Sommige agrarische media hebben een spelletje gespeeld met deze mensen en Campina had er meteen opaf moeten gaan met de brandweer wagen. Hoewel ze dat deels ook gedaan hebben stonden sommige bladen met de benzine spuit klaar om het vuur meteen weer op te laten laaien. Triest

 • leo,s vriend

  Maar ik vindt wel dat wij als leden moeten kunnen leveren wat wij willen/kunnen. Daarvoor hebben onze voorouders ooit de cooperatie opgericht

  Onzin MFB, de coöperatie is opgericht om marktmacht te kunnen maken om de melk te verwaarden.

 • frl

  Ik ben toch blij dat de RFC kapitein niet de grupstal boeren over boord heeft gegooid, het is bij kielhalen gebleven maar dat droogt wel weer.

 • Bennie Stevelink

  Als je wilt leveren zoveel je wilt is een A en B-prijs onvermijdelijk.

 • farmerbn

  Eens met Bennie.

 • Attie

  farmerbn, zou ik ook zeggen als ik net als jij in Frankrijk boerde, maar hier is een fosfaat begrenzing. Onzin dus !!

 • farmerbn

  Met een B-prijs had Nederland misschien geen fosfaatbegrenzing gekregen. Je ziet hier dat boeren hun bestaande stal volzetten en genoegen nemen met een (lage) B-prijs. Er worden geen stallen gebouwd om voor die B-prijs te melken. Daarnaast heb je ook geen overaanbod van melk want als die dreigt gaat de B-prijs gewoon onder de 20 cent. Nederland gaat het niet toegeven maar het is het beste systeem.

 • alco1

  Maar hoe begin je met A en B melk?
  De veroorzakers van de plafond doorbraak ook het meest belonen met A melk quotum?

 • frl

  A quotum 15000 liter per HA daarboven B quotum
  Burger wil weidegang en geen mega

 • farmerbn

  Als FC dat durft , laten ze zien dat ze ballen hebben. Zijn ze ook in één keer klaar met alle problemen die ze in Nederland hebbn.

 • Peet1212

  @frl dat is niet waar. Hier in Brabant waar Groenlinks, SP en VVD de baas spelen heeft Annemarie Spierings gezegd dat alleen bedrijven die de minste uitstoot realiseren TOEKOMST hebben, en dat alle andere wat de provinciale staten betreft moeten stoppen. Men kiest hier dus voor de meest intensieve bedrijven!!!!!
  Over enkele jaren zie je hier geen koe meer in de wei en dus ook geen bijna geen grasland, met alle gevolgen van dien!!! Sommige andere provincies plus de tweede kamer kijken rustig af en gaan dit nadoen als gebieden "te vol raken "
  Daarbij wil de provincie ook nog dat je de stallen iedere 20 jaar aan de nieuwste emissie-technieken aanpast!!!
  Dat is de doodsteek voor de melkveehouderij in Brabant

 • Noordam2

  toen ik jaren geleden de veehouderij voorstelde dat misschien A en B melk een optie zou zijn om onbelemmerde groei te voorkomen met alle problemen van dien werd dat weggehoond. waar bemoeide ik me mee. Was misschien toch niet zo gek niet geweest en Campina had het voorbeeld moeten geven en kunnen geven. gemiste kans met heel veel schade

 • frl

  Peet1212# als ze de koeien om het milieu liever binnen hebben dan buiten stop ik met boeren, dan is alle leuk weg.

 • Peet1212

  @frl daarom gaan veel bedrijven dan ook stoppen.
  De burger snapt helemaal niet waar het over gaat, en denkt als het mijn deur maar voorbij gaat...........

 • frl

  Ja wat de burger niet wil gebeurd toch, steeds grotere bedrijven.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.