Redactieblog

1 reactie

‘Pas op voor fiscale zonnebrand bij zonneparken’

Een (eigen) zonnepark. Het lijkt op het eerste gezicht voor veel boeren een aantrekkelijke optie. Maar pas op: de fiscus kan onverwacht roet in het eten gooien, waardoor het uiteindelijke rendement veel lager kan uitvallen dan begroot.

Heel veel boeren worden op dit moment benaderd door exploitanten van zonneparken. Er wordt ze een prima rendement per hectare voorgeschoteld. En wat een prettige bijkomstigheid is, is dat voor dit rendement geen eigen arbeid nodig is. Wie wil dat nu niet: geen werk, maar toch een goed rendement. Eigenaren van geschikte locaties voor een zonnepark denken op dit moment dan ook serieus na over deze mogelijkheid. En er zijn al heel veel parken in ontwikkeling.

Vragen met grote financiële consequenties

Maar naast de grote gevolgen die de aanleg van een zonnepark voor de eigen bedrijfsvoering heeft, zijn er vaak ook onverhoedse fiscale vragen die zeer grote financiële consequenties kunnen hebben.

Zo is het bijvoorbeeld de vraag of er nog een agrarische onderneming overblijft. Is dat niet het geval, dan zal er veelal fiscaal worden gestaakt en moet er worden afgerekend met de fiscus. En dan wordt de grond gewaardeerd op ‘zonneparkwaarde’. Dat is vaak een hogere waarde dan de landbouwkundige waarde, waardoor de landbouwvrijstelling maar gedeeltelijk van toepassing is.

Wel iets om rekening mee te houden, zeker omdat de jaarlijkse opbrengsten pas na aanleg van het park komen. Er wordt als het ware belastingheffing naar voren gehaald. Nu kan een dergelijke heffing in veel gevallen wel worden voorkomen, maar dan moet je er wel op tijd bij zijn.

‘Bekijk in een vroeg stadium wat de fiscale gevolgen en mogelijkheden zijn’

Naast deze kwestie kunnen er bijvoorbeeld problemen ontstaan rondom de cultuurgrondvrijstelling in de OZB en de overdrachtsbelasting. En zelfs een eerder genoten bedrijfsopvolgingsvrijstelling in de erf- en schenkbelasting speelt in enkele gevallen een rol. Bekijk dus in een vroegtijdig stadium wat de fiscale gevolgen en mogelijkheden zijn.

Nu zie ik zeker niet alleen maar donkere wolken. Een zonnepark is voor veel ondernemers een mooie kans, die ze natuurlijk goed moeten onderzoeken. Let dan wel op de addertjes onder het gras. Voor je het weet heb je een forse fiscale zonnebrand opgelopen en helpt achteraf smeren echt niet meer.

Eén reactie

  • melkveehouder .

    Hallo Pieter. Kun je misschien aangeven wat de ‘zonneparkwaarde’ in € per hectare is?

Of registreer je om te kunnen reageren.