Redactieblog

‘Voertuigeisenwet: iedereen heeft zitten slapen’

Over nieuwe eisen aan landbouwvoertuigen is volgens Boerderij paniek ontstaan, omdat ze volgens de fabrikanten per 1 januari onverwacht zijn ingevoerd.

Het commentaar van Johan Oppewal is terecht: iemand (Fedecom) heeft zitten slapen. Het is nog erger: de desbetreffende verordening is al op 22 maart 2013 in werking getreden en was vanaf dat moment ook rechtstreeks toepasbaar. Iedereen heeft dus zitten slapen, ook de overheid. Ik wist het eerlijk gezegd ook niet, maar de techniek van een dubbelleiding-remsysteem zegt mij ook heel weinig. Ik heb er verder ook niets mee te maken, want ik beschik niet over een getrokken machine van meer dan 8 ton. Maar je zou inderdaad denken dat mensen die daar hele dagen mee bezig zijn, wel een beetje opletten of er iets verandert.

‘En dan is er altijd wel iemand, bijvoorbeeld een advocaat in een procedure, die de achterstallige implementatie ontdekt en daar een punt van maakt, waardoor weer paniek uitbreekt’

Neerdalen verordeningen duurt wel vaker lang

Nou komt dat op zich wel meer voor: het neerdalen van Europese richtlijnen en verordeningen in Nederland duurt soms wel erg lang. De Habitatrichtlijn bijvoorbeeld is vastgesteld in 1992 en werd pas in 2009 door Nederland voldoende in wetgeving omgezet. Dat was ook paniek. En trouwens nog steeds als het PAS niet zal blijken te kunnen. Kaderrichtlijn water: zelfde verhaal, luchtkwaliteit noem maar op. En dan is er altijd wel iemand, bijvoorbeeld een advocaat in een procedure, die de achterstallige implementatie ontdekt en daar een punt van maakt, waardoor weer paniek uitbreekt.

Wat mankeert die rechtbanken eigenlijk?

Enige paniek is er ook rond het Achterhoekse varkensbedrijf dat beschikte over alle vergunningen maar toch door de civiele rechter aansprakelijk werd geacht voor de geuroverlast die hij veroorzaakte bij omwonenden. Dat was nog maar de rechtbank Gelderland en er zal ongetwijfeld hoger beroep volgen, maar als die omwonenden uiteindelijk gelijk krijgen, kunnen de veehouders in Nederland wel ophouden en kan de wetgever ook wel iets anders gaan doen. Af en toe denk ik wel eens: wat mankeert die rechtbanken eigenlijk? Ik lees vaak uitspraken waarvan ik denk: wat heeft dat met rechtvaardigheid te maken? Denk maar eens aan de uitspraak van het Hof Den Haag over het fosfaatreductieplan. Een aanfluiting. Maar ja, aan paniek heeft niemand wat.

Of registreer je om te kunnen reageren.