Expertblog

27 reacties

‘Meer biodiversiteit en mooier landschap nodig’

Nederland is een klein en dichtbevolkt land. De druk op het landschap is groot, ook als gebied om te ontspannen. Vraag alleen is of de burger voor zijn ommetje altijd op hoogwaardige natuur zit te wachten.

Er staan de landbouw pittige uitdagingen te wachten. Om de waterkwaliteit te verbeteren moet de uit- en afspoeling van nutriënten worden verminderd, om de klimaatdoelen te halen moet de emissie naar de lucht van met name CO2 worden gereduceerd, het welzijn van dieren moet worden vergroot en hetzelfde geldt voor de biodiversiteit. Zomaar een paar zaken waar een agrarische ondernemer mee te maken krijgt.

Er heerst rondom de sector het gevoel dat het anders moet. Geen intensieve bedrijven meer, met grote kans op dierziektes; geen groene woestijnen meer, zonder insecten. Er worden tal van initiatieven bedacht om het tij te keren. Maar hoe gaan we het echt doen?

‘Nederland is het voorbeeld van moderne stadslandbouw’

Nederland is een klein en dichtbevolkt land. Het is ongelooflijk dat we het presteren om de op een na grootste exporteur van agrarische goederen te zijn. Dit hebben we natuurlijk te danken aan onze zeehavens, Schiphol, onze fantastische infrastructuur en last but not least:onze hoogwaardige landbouw. Nederland is het voorbeeld van moderne stadslandbouw. Midden in de metropool Randstad, het groene hart, de glazen stad, wordt veel voedsel verbouwd, direct afgezet aan de consumenten in de stad en geëxporteerd.

Een van de problemen in ons land is dat we veel produceren, maar dat we ook veel moeten invoeren. Met name voedingsstoffen komen in de vorm van veevoer van overal in de wereld naar ons land. Dit betekent dat in sommige delen van de wereld nutriënten aan de lokale kringloop worden onttrokken, die er bij ons weer worden ingestopt. Die voedingsstoffen hebben zich in onze bodem ondertussen zodanig opgehoopt, dat ze milieuproblemen veroorzaken.

Behoefte aan groen

De mens in de stad heeft behoefte aan groen. Op tweede kerstdag kon je in de natuurgebieden over de koppen lopen. Mensen trokken er massaal op uit om in de natuur tot rust te komen. In de eerste week van dit jaar liepen de uiterwaarden onder water. Opnieuw topdrukte: nu op de dijken langs de rivieren en nevengeulen. Er is in ons land ongelooflijk veel behoefte aan groen. Niet alleen in de stad, maar ook tussen de stadskernen in. Maatschappelijk wordt er veel geïnvesteerd in natuurgebieden, met de Natura2000-gebieden als vlaggenschip.

Natuurinclusieve landbouw

Ik vraag mij echter af of iedereen op hoogwaardige natuur zit te wachten. Veel mensen willen een wandelingetje of een fiets-ommetje maken, en dat kan ook in agrarisch gebied. Maar dan moet het platteland wel aantrekkelijk zijn voor de burger. Een van de gemengde bedrijfsvormen waar de landbouw naartoe kan ontwikkelen heeft hiermee te maken. Een landbouwbedrijf dat naast producten als melk, vlees en aardappelen, ook het landschap onderhoudt. Hoe het verdienmodel eruit ziet weet ik ook nog niet, maar het is een interessante gedachte. Sommigen noemen dit ook wel natuurinclusieve landbouw.

‘Achter het idyllische Franse landschap gaat veel leed schuil’

In Frankrijk hebben de boeren lang een aparte status genoten. De Franse staat beschermde zijn agrarisch erfgoed, waardoor veel bedrijven niet zijn gemoderniseerd. Iedere zomer genieten vele Nederlanders weer van het afwisselende Franse landschap met weilanden die omzoomd worden door heggen en hagen en de solitaire bomen midden in de wei. Het landschap vol biodiversiteit en afwisseling, waarin we kunnen recreëren, genieten van bloeiende bloemetjes en geërgerd een vlieg weg kunnen meppen.

Maar achter deze idylle gaat veel leed schuil. De Franse boer leeft namelijk in armoede, of van subsidies. Melk en vlees kunnen worden verkocht, maar landschap levert niks op en wat betreft productie kan niet worden geconcurreerd met de Deense of Duitse boeren.

‘Landschap levert direct niets op, maar indirect kan het een grote inkomstenbron zijn’

Het moet anders, meer biodiversiteit, een mooi landschap; daar zal een ondernemer pas aan gaan werken wanneer het geld oplevert. Landschap levert direct niets op, maar indirect kan het een grote inkomstenbron zijn. Wanneer mensen uit de grote stad kunnen ontspannen in mooie, goed toegankelijke buitengebieden, worden zij daar gezonder en blijer van. Dat scheelt weer in zorgkosten en de productiviteit stijgt.

Maar ook economische takken kunnen verdienen aan het landschap. De alpenweiden in Zwitserland worden onderhouden door boeren die geld verdienen aan de toeristenindustrie. Op de fiets door Nederland kom je ’m wel eens tegen: een lege lijst met daaronder de tekst ‘dit landschap wordt u aangeboden door de boeren’. We moeten nadenken over een verdienmodel, zodat boeren ook kunnen leven van het onderhoud van een mooi, idyllisch landschap.

Laatste reacties

 • veelust

  Mijnheer van Essen heeft het over meer biodiversiteit.Kan mijnheer ook aangeven hoeveel biodiversiteit er is, een beetje meer of een beetje minder is erg loze praat.
  Waar ik ook niet over hoor dat er jaarlijks 7 tot 8000 hectare landbouwgrond weggenomen wordt voor wegen, woningbouw,industrie etc en dat dit na 30 jaar inmiddels al een gebied te grote van de provincie Utrecht weggenomen heeft uit het Nederlandse landschap.Ook zal hierdoor de biodiversiteit zeker niet meer van worden.wat betreft die voedingsstoffen in de bodem die hollen al achteruit, de bemestingsnormen voor de bodem zijn inmiddels al zover omlaaggebracht dat we de gronden aan het uitmergelen zijn en er hier en daar al problemen voordoen bij het vee met te lage fosforgehaltes.Ook heeft mijnheer van Essen het over het importeren van nutriënten voor veevoeder maar vergeet daarbij te vermelden dat we ook veel producten als vee en vlees, en akkerbouwprodukten weer exporteren.Al die grondstoffen die we importeren voor de menselijke productie, denk bijvoorbeeld aan soya(olie) gaat helemaal niks terug.heb een beetje het idee dat mijnheer van Essen vergeet dat de mens hierin wel eens een beetje het probleem is.

 • deB.


  Precies, dat stadsmens in grote getale, DAT is het probleem!

  Interessante praat verkopen, dat kunnen zulke lui....ga een vak leren, en verdien je kost met echt werk. Ipv in de boerenachtertuinen te klooien...want die zijn van ONS

 • Ik zou zeggen ga op het platteland wonen

 • alco1

  Het lult maar achter elkaar aan.
  Meneer van Essen.
  :Kijk eens waar te hoge waarden worden gemeten. Vlakbij steden, riool overstorten en veengronden.
  : Milieudoelen. Kijk eens wat onze voeding van onze grond opneemt uit de lucht.
  : Welk verstand heeft u van welzijn.
  : Meer biodiversiteit? Dan moet er weer meer landschap teruggegeven worden aan de landbouw.
  : Wat is er mis met intensieve bedrijven, vooral wat betreft koeien?
  :Insecten. Alle riool weer rechtstreeks in de sloot?
  Boeren moeten clean werken en laten zien om te mogen leveren!
  : En heeft u verstand van economie. Er zijn namelijk heel veel mensen die niet door hebben dat er verdient moet worden om sociaal te kunnen zijn.

 • hollandagri

  ik liep een paar weken door met een gezelschap door denhaag , en zei hart op tegen een groepje mensen. als we nu die gebouwen allemaal weghalen. dan kan er een "mooi" natuurgebied van gemaakt worden. waarom niet? , nederland is een beetje vol.

 • Firma Vellenga

  Van de week naar de Bio beurs geweest. Stond een stand over wilde bloemen zaden/zaaien. Wij willen ook wel ons steentje bijdrage aan een mooier beeld voor de burger (Hoewel wij hier zelf niets aan verdienen) We kwamen dan uit op 2000 euro per hectare inzaaien. Voor een leuk beeld zit je dan gauw op 10.000 euro. Wie wil dit ons vergoeden??? De "burgers" fietsen er aan voorbij en bond voor dieren geeft niet thuis. Als iemand met een zak geld komt willen wij allemaal wel mee werken....(Denk ik)

 • D. de Jong

  Gesubsidieerd adviseur????

 • Mbmb

  Zo denken alle 'adviseurs": het draait om de recreatie en natuurbeleving van de stedeling, die geen cent over heeft voor het landschap . Van de zomer gefietst in natuurgebied Spaarnwoude, ingeklemd tussen de steden. Wat een verwaarloosde zooi, wat een overwoekerde ravage, pardon 'natuur'. Geen vogel te zien en alleen de golfbaan zag er mooi uit. Uiteraard is wel de hele landbouw daar de streek uit gejaagd. Blij weer in de polder te zijn met koeien en graan. Oja, we moeten ook nog 9 miljard mensen voeden, en daar zorgt 'natuur'echt niet voor. Benoem eens het echte probleem van Nederland: we zijn vol, voller, volst, en daar draait alles om.

 • Hindrik66

  Het artikel heeft meer kwaliteit dan de reacties

 • a van Gerwen

  @hindrik, noem je dat kwaliteit. van alles benoemen en willen. maar de financiele onderbouwing vergeten. zo kan ik het ook.

 • mtseshuis

  @Hindrik: Had het artikel maar zoveel kwaliteit als de reacties, dan was er nog een klein beetje hoop, nu is het weer meer van hetzelfde, waar de beste meneer weer een leuke boterham aan overhoudt... Door wie betaald eigenlijk?

 • alco1

  Hindrik 66
  Geef jij dan eens antwoorden op wat ik concludeer in 16.46
  Anders hou je mond.

 • el

  De winkel ligt vol met goed, goedkoop en gezond voedsel! Meneer v Essen, de consument kan al fietsend langs de akkers en weilanden met eigen ogen zien waar hun voedsel vandaan komt. Wat wil je nog meer!

 • DJ-D

  Wat een geleuter en geframe weer, maar reken maar dat hij weer heel wat potjes leeg trekt straks. Zijn verdienmodel zit wel snor.

 • deB.


  Laat dat kereltje maar gaan, grote wijsneus in een leasebak, volop en route 66
  Milieu daar doen we niet aan in m'n eigen wagen....

 • bankivahoen

  Als deze meneer eens voor lege schappen in de winkel staat is zijn nepbaan van generlei waarde, eigenlijk wel apart dat we van gekkigheid niet meer weten hoe we het gepeupel van de straat moeten houden met deze bezigheidstherapie. Zou hij zich gelukkig voelen? Maar hij kan in iedergeval trots zijn op zijn zo te zien belangrijke titel onder zijn naam.

 • pinkeltje

  Economische groei, méér banen, dat loopt iedere politicus van welke partij dan ook te toeteren. En er zijn al een aantal jaren veel te weinig huizen gebouwd. Daar moet nog een flinke inhaalslag gemaakt worden. Dat past blijkbaar bij een land waar de landbouw wordt uitgerookt?

 • deB.

  En het mooiste van dit al.... (vakblad) boerderij geeft deze kwasten dikwijls een podium om dit gekrakeel rond te bazuinen. BAH

  Een poppenkast, dat is dit zwalkend landje geworden, waar menig balletje over straat rolt, om onze eigendommen in te richten.
  Blijf in de stad, en laat ons het werk normaal kunnen uitvoeren. Het is prachtig in de polder!

  Zo, dat is de andere kant op kletsen....wat kan mij het schelen waar in de stad een hangbankje of een kastanjeboom neer geplant wordt!!!!!!

 • farmerbn

  Ik denk dat mijnheer Van Essen niet de Franse landbouwsituatie kent. Heel het artikel rammelt van onjuistheden. Hij zou het beste kunnen beginnen in het stedelijk gebied en met name de (lekke) riolen.

 • Bennie Stevelink

  Ik ben het met van Essen eens dat we moeten nadenken over een verdienmodel in landschaponderhoud. Als we dat kunnen realiseren, kan dit voor een deel van de boeren, interessante neveninkomsten opleveren naast hun productieve landbouw. Hun bedrijf (vooral melkveehouderij) kan er financieel stabieler van worden doordat men minder afhankelijk is van één inkomstenbron.

 • De stedeling beleeft met de mond maar geeft geen cent voor natuur. Zie de steden. Verharding of gemaaid plantsoen. Niks geen natuur. Als er al een boom staat en er poept een vogel dan moet de boom weg. Maak eerst de steden maar groener en kom dan bij ons praten.

 • alco1

  Ben ik met je eens @Bennie.
  Maar als we niet oppassen wordt het de standaard en daarmee is onze landbouw verloren en zal ons land hetzelfde overkomen als een land als Griekenland.
  Als ook de gasinkomsten verdwijnen zal ons land vervallen in een schurkenstaat

 • farmerbn

  Rutte mag het niet zeggen maar het verschil tussen Nederland en Belgie is wel gewoon het aardgas.

 • agrobosbouwer

  Dat er iets moet worden gedaan aan (het herstel van) de biodiversiteit in ons land, ook door en met onze agrarische sector, is eind vorig jaar nog eens onderstreept toen allerlei uiteenlopende organisaties (waaronder ook LTO Nederland) de intentieverklaring 'Deltaplan Biodiversiteitsherstel groene ruimte van Nederland' ondertekenden. De eerste werkconferentie als eerste stap op weg naar het vaststellen en uitbrengen van dat Deltaplan voor de zomer van dit jaar, vond afgelopen woensdag in Lunteren plaats. Het is de bedoeling dat "daarin partijen worden beloond voor handelen dat het behoud van de biodiversiteit ondersteunt", om maar eens iets te noemen.

 • hollandagri

  agrobosbouwer, daar hebben we met veel geld onze natuurgebieden voor aangelegd en ze beheren. dus die gronden is de landbouw ook ( buiten wegen en verstedeling) kwijt. en dan maar mopperen dat de biodiversiteit achteruit gaat . ga zo door, ga zo door

 • DJ-D

  <>

  Lees het rapport sjoemelnatuur en alles is weer duidelijk wat deze man van plan is

 • Gat

  @ Bennie denk jij dat het vergoed wordt. Hier natuurgebied van 1000 ha aangelegd. 5 boeren werken in dit principe. Een paar hebben weinig of geen tijd. Het najaar was te nat, dus moesten ze met rupsvoertuigen de wildernis weg maaien. Die extra kosten komen er op neer dat die boeren dit jaar geen vergoeding kregen. Ohja ze hebben elk een x aantal ha Natuurland. Nou ja 22 rollen van 20 ha laatste jaar onbemest. Eet jij die troep op Bennie???
  En ik meen 7 euro per uur voor verrichtte werkzaamheden. Welke volwassene gaat daarvoor in de koud, nat, blubber voor werken? Burgers lachen je keihard uit man, kijk daar heb je zon sukkel die voor paar ha prairie gras hier het gebied moet bijhouden. En ene jaar stroken maaien max 6 meter, jaar erop was andere menneke moesten ze zigzag maaien vond ie. Jah van zulke kneusjes krijg je dan gezegd hoe het moet.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.