Redactieblog

18 reacties

‘De ‘roofridders’ van Rabo’

Rabo betekent ‘rover’ in het Servo-Kroatisch. Welnu, ze doen hun naam op het ogenblik eer aan.

Zeker, met zaken uit het verleden, maar toch. Het kost nu veel geld om de boetes te betalen en de terugbetalingen te doen voor datgene wat de ‘roofridders’ van de Rabo toen uithaalden.

Geld toe-eigenen

De term ‘roofridders’ past wel. Deze benaming stamt uit de twaalfde en dertiende eeuw. Rijke feodale meesters verrijkten zich door zich geld toe te eigenen van schippers, waar ze geen recht op hadden. In de negentiende eeuw werd de term gebruikt in de Verenigde Staten om zakenlieden te beschrijven die er een gewetenloze tactiek op nahielden om zelf een fortuin te vergaren. In dat rijtje voegde de Rabo zich in de voorbije jaren.

Libor-affaire

We zijn de Libor-affaire nog niet vergeten. De rente werd kunstmatig hoog gehouden, waarbij de klanten van banken meer moesten betalen. De veroordeling kostte de Rabo een paar jaar geleden rond de € 750 miljoen.

Schikking met de Amerikanen

Vorige week gaf de Rabo een persbericht uit, waarin ze bekendmaakten € 310 miljoen te reserveren voor een schikking met de Amerikaanse autoriteiten. Rabo had vlakbij de Mexicaanse grens een filiaal, waar jarenlang geld werd witgewassen van Mexicaanse drugshandelaren. Volgens de Volkskrantcorrespondent Marjolein van de Water ‘reden gepantserde trucks af en aan met contant geld. En niemand zag het’.

‘Rabo heeft met de schikking nu echter schuld bekend’

Kantoor gesloten

Het kantoor is inmiddels gesloten en de verantwoordelijke bankman ontslagen. Die liet oogluikend toe dat zijn medewerkers rekeninghouders discreet hielpen met het witwassen van drugsgelden. De klant was daar koning en dat waren dus de Mexicaanse drugskartelleden. Daar werd goed aan verdiend. Rabo heeft met de schikking nu echter schuld bekend.

Derivaten

Dichter bij huis, in eigen land, is men bezig met het derivatendrama. Vele klanten van de Rabo kregen jaren geleden het advies van de bank om zich middels derivaten in te dekken tegen rentestijging. De rente steeg niet, maar daalde. Toen moesten de klanten bijbetalen. Dat was hun niet verteld. De bank voer er wel bij, totdat er rechtszaken werden aangespannen. Het ministerie van Financiën stelde een commissie van wijze mannen in. Die kwam met een regeling om de gedupeerde klanten schadeloos te stellen. Morrend gingen de gezamenlijke banken akkoord. De Rabo heeft de helft van de probleemdossiers, ongeveer tienduizend stuks.

‘Grappig dat criminologen helpen het geld terug te laten vloeien naar gedupeerden’

Criminologen in dienst

Daar werken op het ogenblik 500 mensen aan om de schade per dossier te bepalen. Dat schijnt moeilijk werk te zijn. De Rabo heeft er juristen, economen en zelfs criminologen voor in dienst genomen. Wel grappig, dat criminologen het geld, dat is verdiend met naar crimineel riekend gedrag, terug moeten laten vloeien naar de gedupeerden.

Nieuwe slogan

Gemiddeld zo’n € 70.000 per klant. In totaal gaat deze compensatie de bank ongeveer € 700 miljoen kosten. Al dat geld, dat de bank op deze wijze kwijtraakt, zal opgebracht moeten worden door de leden en klanten. Want reken maar niet dat de Rabo in de verliezen duikt.

De nieuwe slogan van de Rabo is: ‘Growing a better World together’. Ik hoop dat ze daarmee, nadat de scherven uit het recente verleden zijn geruimd, bij zichzelf beginnen.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Vergaderboer beschrijft de gevolgen van een doorgeslagen marktwerking die gebaseerd was op de Angelsaksiche cultuur.

 • farmerbn

  Dat is te gemakkelijk Bennie. De Rabo-top was verrot en dat wisten ze gewoon. Als ouder zou je dat gedrag verbieden en als kind zou je je kapot schamen. Schandalig dat de klanten het moeten betalen.

 • Bennie Stevelink

  Ik vermoed dat in de toekomst geconcludeerd wordt dat Trump in het Witte Huis en de Brexit het einde van het Angelsaksische tijdperk markeerden.

 • agratax(1)

  Bennie ik hoop dat je gelijk krijgt. Maar helaas er zijn te veel -leiders- die zich flink hebben verrijkt aan het Angelsaksische model en daar niet even afstand van nemen omdat Trump of Brexit als slechte voorbeelden gaan gelden. De mondiale of ten minste de Europese leiders zullen ons weer tot het Saksische model moeten transformeren, hebben we meer kans op een redelijk nette economie in de toekomst.

 • toch een opmerking : In 2008 heb ik een behoorlijk aantal hectares land gekocht , met lening met variabele rente . Na een half jaar kwamen ""accountmanegers "" met het ""advies "" om in een voor mij destijds nieuwe ""rente swap "" te stappen .
  Het was voor mij een onbekende vreemde materie . Ben er niet ingestapt . Verkeerd gevoel.
  Met achteraf een goede keuze . Maar als de rente nu torenhoog was gebleven ?
  Had ik dan een verkeerde keuze gemaakt ?

  Berend

 • farmerbn

  Dan hadden de boeren met een swap niet geklaagd en waren die de slimmerikken geweest en jij de domoor.

 • simpel boerke

  @... het punt is dat je als klant onvoldoende geunformeerd werd over de gevolgen. Als bij het afsluiten van een swap u ook verteld wordt dat bij een eventulele rentedaling de boete in de tonnen kan lopen, zou je hem dan ook afgesluiten? of is het risico dan te groot?

 • Colusdijk

  zijn toch de vergaderboeren die de structuur van cooperatie's in stand houden

 • Gerardone

  Bennie heeft wel gelijk dit is in de jaren negentig er geïndoctrineerd op de universiteit

 • Nog een aanvulling van me . Ik begreep destijds de voordelen van de swap niet , vond ze althans minimaal . Daarnaast heb ik het gevoel dat tot pakweg 15 jaar geleden de grote Rabobank met de boer /ondernemer meedacht ,naast je zat aan de tafel . Nu en al wat langer zit de onderhandelaar aan de andere zijde van de tafel . "" Boer pas op je kippen ""

  Berend

 • Tegenwoordig mijden ze elk 'risico'. Maw durven/doen in mijn ogen te weinig. Gelukkig zijn er ook andere banken waar ik nu zaken mee doe.

 • koestal

  In Amerika al weer een strop van 320.000.000 , vanwege een witwaspraktijk. In Amerika nemen ze wel risico,s ,maar in Nederland zijn ze heel voorzichtig.

 • helvo2

  was de rabobank nog maar een coöperatie dan konden de leden ingrijpen.

 • Attie

  Het blijft opletten Berend, maar ondanks dat, heb je toch best geboerd met die zelfde Rabobank. En dat is waar voor we ze nodig hebben!

 • Mfb

  Wij hadden hetzelfde als Berend.
  Geen swap maar gewoon variabele rente. Vraag me wel af of diegenen die voor gewone vaste rente hebben gekozen nu ook een vergoeding kunnen krijgen?
  Met een swap kies je toch eigenlijk ook voor een vaste rente?
  De Rabo is gedwongen om een vergoeding te geven maar als je het met gezond boerenverstand bekijkt dan is het gewoon een kadootje.

 • .....en nog een vraag van mij ..waarom hoor ik niets van de accountantskantoren , ik neem toch aan dat de meeste ""swapleningen "" destijds vooraf beoordeeld zijn door deze financiele specialisten .??

  Berend

 • Zuperboer

  @Mfb; Zo is het, een mooie beloning voor (in de meeste gevallen) blind een handtekening zetten onder een transactie waar met name de omzet van de RABO bij gebaat was, maar zonder voldoende kennis van de materie. Onze Raboman toendertijd zat zwetend aan tafel en wist ook niet goed uit te leggen wat nu precies het doel van zo'n swap was, met als gevolg dat hier nog een ongetekend exemplaar in de administratie zit. Daar zullen we wel geen compensatie voor krijgen in de vorm van smartengeld!

 • A1967

  Zuperboer#, ik heb idd nooit begrepen waarom mensen een handtekening zetten onder iets wat ze niet begrijpen.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.