Redactieblog

4 reacties

‘Spanning door en voor bedrijven buiten fosfaatreductieplan’

Het blijft spannend rond de fosfaatreductie van de melkveestapel en de juridische procedures die dat opleverde.

In het gerechtshof Den Haag waren er vorige week beschietingen over en weer tussen de landsadvocaat en de advocaten van de 51 melkveehouders. Die groep van 51 die voor 2 juli 2015 investeringsverplichtingen zijn aangegaan kreeg in mei gelijk van de rechter. Ze werden vrijgesteld van het fosfaatreductieplan en kunnen nu in feite zoveel melkvee houden als ze willen. Dat geldt voorlopig ook voor de 400 melkveehouders die in augustus eveneens gelijk kregen. De procedure leverde weinig nieuws op volgens enkele advocaten. De landsadvocaat probeerde gaten te schieten in de argumenten van de advocaten en schadeberekeningen van de 51 melkveehouders. In sommige gevallen zouden de schadeberekeningen best eens aan de hoge kant kunnen zijn. Zeker met de kennis van nu met een reductiepercentage van hooguit 12% ten opzichte van de melkveeaantallen van 1 oktober 2016.

Het begint spannend te worden

Wel verrassend is het aantal bedrijven dat zich heeft gemeld bij RVO.nl voor een gelijke behandeling als de 51 melkveehouders uit de eerste procedure (via de lichte toets). Volgens de landsadvocaat kan het aantal bedrijven, waarvoor het fosfaatreductieplan niet meer van toepassing is, groeien tot 2.500 of zelfs 3.000 op basis van het aantal toetsen dat RVO.nl al heeft verwerkt en nog moet verwerken. Gezien de fosfaatreductie die tot en met juni was geboekt, hoeft dat niet te betekenen dat het fosfaatplan is mislukt. Maar het begint wel spannend te worden. De uitspraak die duidelijkheid moet geven is pas op 31 oktober. Als het hof de vrijstelling van de lagere rechter terugdraait, zullen de 51 melkveehouders uit die eerste procedure alsnog moeten voldoen aan het reductieplan. Dat geldt dan ook voor die misschien wel 3.000 bedrijven die zich beroepen op diezelfde vrijstelling. Gebeurt dat niet dan is het de vraag of berekeningen over fosfaatrechten voldoende duidelijk zijn. Want daar ligt dan de eerstvolgende beperking op groei ten opzichte van 2015.

Laatste reacties

 • Als er inderdaad 3000 bedrijven in het gelijk zouden worden gesteld dan zou haast de conclusie moeten getrokken dat het hele fosfaat gedoe mislukt is.
  Al de over gebleven bedrijven kan niet meer verlangd van worden dat zij
  nog meer moeten reduceren. Zij hebben immers ook niks verkeerd gedaan.
  Kortom we gaan een spannende tijd tegemoet. Misschien gewoon ondernemersrisico noemen.

 • Zuperboer

  Ik neem aan dat de meeste bedrijven gewoon voldoen aan het fosfaatreduktieplan zoals dat tot nu toe gold. Wel zullen veel bedrijven hun juridische status middels de lichte toets willen vastleggen. Dit met het oog op de toedeling van de fosfaatrechten in 2018. Vrij logisch en zeker verstandig gezien de chaos die EZ tot nu toe gecreeerd heeft.

 • koestal

  Bijna alle melkveehouders zijn slachtoffer van de fosfaatwet !

 • Reactie verwijderd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.