Redactieblog

1 reactie

‘Gelderse geiten’

De provincie Gelderland heeft plotseling de geitenhouderij in die provincie op slot gezet. Er mogen geen nieuwe bedrijven komen en bestaande bedrijven mogen niet meer uitbreiden.

Er worden twee redenen gegeven: in Brabant geldt ook zo’n moratorium en als Gelderland niet mee zou gaan, zouden de Brabantse geitenhoeders misschien wel de grens oversteken, net als de zuidelijke drugscriminelen. En dat willen we natuurlijk niet.

De tweede reden is de gezondheid van de omwonenden. Uit onderzoeken blijkt volgens Provinciale Staten dat omwonenden van geitenhouderijen in een straal van twee kilometer meer kans op longontsteking hebben en dat 10% van alle gevallen van longontsteking in de provincie is te wijten aan de geitenhouderij. Er wordt toegegeven dat nog niet duidelijk is wat de oorzaak is van dat verhoogde risico. Het is een kwestie van statistisch verband, volgens Jan Jacob van Dijk. Er moet nog meer onderzoek plaatsvinden.

‘Statistiek is gevaarlijk’

Statistische relaties zijn altijd lastig om een beslissing mee te onderbouwen. Ik las eens over een knaap die beweerde dat gouden horloges hartaanvallen veroorzaakten; hij had dit onderzocht en het bleek dat dragers van gouden horloges 20% meer kans op een hartaanval hadden dan mensen met gewone horloges. Ik heb later nooit meer van die man gehoord. Misschien is hij geitenhouder geworden of bij de provincie gaan werken. Statistiek is gevaarlijk.

Er zal vanuit de geitenboeren ook wel weer het nodige tegenin worden gebracht. Misschien komen er wel weer rechtszaken, dat is tegenwoordig aan de orde van de dag. Tot nu toe hebben rechters zich niet al te veel gelegen laten liggen aan gezondheidsrisico’s bij beroepen tegen ruimtelijke besluiten. Maar dat kan veranderen. Want ook al kunnen we geen oorzakelijk verband vinden: statistiek speelt wel een rol. De getalletjes kunnen dan wel overtuigen. Lucia de B. heeft er jarenlang ten onrechte voor in de cel gezeten.

‘Met de nek worden aangekeken is misschien nog wel erger dan op slot zitten’

En dan hebben we nog de bestaande bedrijven. Die worden door de provincie met rust gelaten. Maar bij elke longontsteking in de buurt zullen zij voortaan met de nek worden aangekeken. Dat is misschien nog wel erger dan op slot zitten.

Eén reactie

  • koestal

    Deze beslissing is genomen en gemaakt op aannames

Of registreer je om te kunnen reageren.