Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘EU-geld naar risicobeheer’

Het Europees Landbouwbeleid gaat weer eens op de schop. Dat gebeurt niet van vandaag op morgen, er gaan jaren overheen. Maar net als bij een mammoettanker is een eenmaal ingezette koerswijziging moeilijk terug te draaien.

De beweging waar we nu middenin zitten, gaat richting minder inkomenssteun. Die is steeds lastiger te verkopen naar het publiek. Vooral Noord-Europese landen waaronder Nederland willen er wel vanaf. Staatssecretaris Van Dam benadrukte dat deze week nog in een brief aan de Kamer.

Allerlei organisaties verheugen zich op een deel van dit tot nu toe ‘boerengeld’ dat zou moeten worden verdeeld via de zogeheten tweede pijler van het landbouwbeleid. Natuurclubs zien miljoenen gloren, en ook andere aaibare groepen zoals jonge boeren en innovatieve, duurzame bedrijven krijgen eurotekens in de ogen.

Risicobeheer

Een nieuwe bestemming is risicobeheer. Laat ondernemers meer zelf hun broek ophouden, is de gedachte, maar investeer geld in instrumenten die tegenvallers kunnen opvangen. Komende week staat dit op de agenda op een Europese top in Estland.

Het is een interessante optie. Boeren zijn altijd betrekkelijk kleine ondernemers op heel grote markten, en ze staan bloot aan relatief grote risico’s – natuurlijke en economische. Voor de overheid blijft er een rol in het dempen van die risico‘s. Wel is er gevaar van doorschieten. Zo groeiden in de VS de gesubsidieerde gewasverzekeringen onbedoeld uit tot een vorm van inkomensondersteuning.

Beheer
WP Admin