Redactieblog

‘Oude landbouwknarren’

Erg leuk, die zomerserie van deze krant over oud-Kamerleden. In het stuk over Theo Meijer kwamen alle oude landbouwknarren weer voorbij.

Veel gaat het over de mores in de Tweede Kamer destijds, en het gevecht om de portefeuilles. Toen Meijer vervolgens voorzitter van het Productschap Wijn werd – dat leek mij altijd een droombaan, en akkerbouw en diervoeders kon je er dan bij doen – merkte hij pas hoe belangrijk de Europese Unie eigenlijk was voor de Nederlandse land- en tuinbouw. In de Tweede Kamer hadden ze dat niet zo in de gaten, die vonden vooral Nederland belangrijk.

Meijer gelooft dat dat nu beter is. Ik denk dat eigenlijk ook wel. En dan gaat het mij er niet om of de Nederlandse parlementariërs met de Europese spreken. Ik neem aan dat dat gebeurt, en ook vaker dan twee keer per jaar (zoals in Meijers tijd).

Hoeveelheid Kamerstukken over landbouw

Ik kijk vooral naar de grote hoeveelheid Kamerstukken op het terrein van de landbouw, die over het Europese beleid gaan. Elke agenda van de Landbouwraad wordt naar de Kamer gestuurd, met een uitvoerige toelichting van de regering. De vaste commissie vergadert erover, stelt vragen en neemt moties aan, waarop vaak weer een uitvoerige regeringsbrief volgt.

Ook de verslagen van de Landbouwraad worden naar de Kamer gestuurd, waar opnieuw over wordt beraadslaagd. Deze stukken zijn niet altijd even interessant, maar ze bevatten wel veel informatie over wat er in andere landen gaande is, wat de standpunten van de verschillende partijen zijn, wat de Nederlandse inbreng is en wat de uitkomsten van de onderhandelingen zijn.

‘In een markt die internationaal is zullen ook het beleid en het recht internationaal moeten zijn’

Als het belang van de EU voor de Nederlandse landbouw kan worden afgemeten aan de hoeveelheid papier dat door Kamerleden wordt verwerkt, dan is die groot. En dat is ook logisch. In een markt die internationaal is zal ook het beleid, en niet te vergeten het recht, internationaal moeten zijn.

Intussen is het aardig om over oude knarren te lezen. Tot het besef doordringt dat je ze allemaal kende, en dat je dus zelf zo langzamerhand ook een oude knar bent.

Lees de artikelen uit de zomerserie over oud-Kamerleden, die tot nu toe zijn verschenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.