Expertblog

1 reactie

‘Los van industrie boerenoplossingen ontwikkelen’

De zomer bracht ons in Walcheren met akkerranden en trekpaarden, in Zeeuws Vlaanderen met volle bietenvelden en af en toe een vlasakker, en in Friesland met groene graslanden en verdwaalde pinken.

Tussen al die mooie uitzichten leek het data- en IT-spook ineens ver weg. En ik betrapte mezelf op weerstand. Wat hebben data en IT ook te zoeken in deze wereld van ambacht, menskracht en levende have? Alsof je met graffiti aan de haal gaat met een Van Gogh-schilderij.

Maar ik heb te veel gezien en gehoord. Het spook is niet ver weg, het is heel dichtbij. Anderen in dit domein werken al jaren aan strategieën om het te temmen en nieuwe inkomsten te genereren. Sommigen bleken zelfs bereid om hiertoe miljoenen te lenen van investeerders. Het slagveld bevindt zich momenteel rond de boerderij en boerendata. En ik heb het al vaker gezegd: de technologie die hieruit voortvloeit dient het verdienmodel van degene die er nu in investeert.

‘Ik hoor ook over boeren die het idee hebben dat offline gaan een slimme strategie is’

Heel af en toe krijg ik terug dat ik te weinig recht doe aan alle initiatieven uit de praktijk. De sector zet heus in op data en IT. Ik hoop dat ik ongelijk heb. Dat ik te weinig weet. En dat die initiatieven niet alleen over data en data-analyse gaan, maar ook over de achterliggende modellen en protocollen die de sector een onderhandelingspositie moeten gaan bieden ten opzichte van afnemers en toeleveranciers. Maar optimistisch ben ik daar niet over. Ik hoor ook over boeren die geen heil zien in digitalisering en het idee hebben dat offline gaan een slimme strategie is.

Inhaalslag nodig

Een studiegenoot uit Frankrijk verzuchtte vijftien jaar geleden dat de Franse landbouw ten onder ging aan nostalgie – aan de hang naar vroeger, toen alles beter was. Hoe verleidelijk het ook moge zijn om de digitalisering buiten de deur te willen houden, eenzelfde lot zal de Nederlandse boer beschoren zijn. De realiteit is dat een inhaalslag nodig is. Een activistisch mandaat aan boerenorganisaties en vertegenwoordiging, om los van de industrie boerenoplossingen te ontwikkelen.

Eén reactie

  • John*

    het probleem is het kip en ei verhaal. Al die praktische kennis moet in programma's gestopt worden en dat moet de boer dan weer terugkopen. Betalen voor je eigen jarenlange ervaring en dan ook nog de wetenschap dat die ervaring zo klakkeloos de grens over kan geeft toch wel wat weerstand.

Of registreer je om te kunnen reageren.