Redactieblog

6 reacties

’Draagvlak is winst’

“Kijk, dat is leiderschap”, knikt Hanna instemmend als ze leest dat LLTB-voorzitter Léon Faassen zelf strengere uitstootregels voorstelt. Zijn organisatie wil minimaal een halvering van fijn stof, geur en endotoxines voor de verscheidene veesectoren in Limburg.

“Dat is tenminste geen leider die achter de feiten aanloopt. Dat doen de andere boerenleiders wel. Ze wachten eerst wat de politiek besluit en komen dan in verweer. Ze geven daarmee op voorhand de regie uit handen en komen daarna niet verder dan het bijslijpen van de voorstellen. Passief beleid. Dan is zo’n Faassen een verademing”.

‘Limburgse boer moet meer investeren in stallen’

Tja, Hanna zal wel gelijk hebben, maar ik vind het nogal wat. Bedrijven in Limburg moeten dan gemiddeld 10% meer investeren in de stallen. Daar staat geen extra inkomen tegenover.

“Kortzichtig”, reageert Hanna fel. “Ze willen blijvend draagkracht voor de sector creëren. Ze vinden Brabant, waar het uit de hand is gelopen en het draagvlak onder de bevolking is verdwenen, een gruwel. Pas als je het draagvlak niet meer hebt, zie je wat dat de sector kost. Met draagvlak is het als met vertrouwen, het komt per voet en gaat te paard. In Brabant is het weg gegalloppeerd en ze zien het nog niet terugkomen. Draagvlak is de winst die de Limburgse boeren behalen met hun stap vooruit.”

Ze vinden Brabant, waar het uit de hand is gelopen en het draagvlak onder de bevolking is verdwenen, een gruwel. Pas als je het draagvlak niet meer hebt, zie je wat dat de sector kost.

‘Faassen loopt gevaar aansluiting met achterban te verliezen’

Ik vind dat een leider niet te ver voor de troepen uit moet lopen. Dan mist hij de aansluiting. Dat gevaar loopt Faassen met zijn LLTB. Als je niet genoeg draagvlak onder je eigen leden hebt, bereik je ook niets.

Kees Romijn van LTO ‘bereikte uiteindelijk niets’

“Wie zijn nek niet durft uit te steken, bereikt nooit iets”, mengt Hans zich in het gesprek. “Neem Kees Romijn van de LTO. Die probeert alle kikkers in de kruiwagen te houden, staat bol van het overleg en bereikte uiteindelijk niets. Na zijn vertrek zitten we met een uiteengevallen melkveehouderij. Met allerlei groepen, die voor de rechter nu in de fosfaatkwestie hun gelijk bevechten. Romijn heeft zijn achterban en daarmee zijn draagvlak verwaarloosd.”

“Zo is het”, glundert Hanna. “Draagvlak in de maatschappij en de achterban, daar draait het om.”

“Wie zijn nek niet durft uit te steken, bereikt nooit iets”, mengt Hans zich in het gesprek. “Neem Kees Romijn van de LTO. Die probeert alle kikkers in de kruiwagen te houden, staat bol van het overleg en bereikte uiteindelijk niets. Na zijn vertrek zitten we met een uiteengevallen melkveehouderij.”

Laatste reacties

 • alco1

  Het is allemaal heel eenvoudig:
  Waar het mis is, moet je maatregelen treffen, voordat er weerstand komt.
  Maar zoals zo vaak praat de landbouw zichzelf een complex aan.

 • chila

  Er zijn veel legbatterijen omgebouwd naar scharrelstallen en daarmee een flinke toename aan fijnstof veroorzaakt. Is het dan fair dat andere sectoren daarvoor moeten inleveren ?

 • farmerbn

  Limburg is geen Brabant. In Brabant heb je veel gebieden waar mensen naar toe komen uit andere gebieden en daar in andere sectoren gaan werken en wonen. Dat heb je nauwelijks in Limburg. In Limburg staan de inlanders dichtbij de boeren en gaan ze samen naar de gilde en de harmonie. Faasen hoeft eigenlijk niet zo ver vooruit te lopen om draagvlak te houden.

 • agratax(1)

  Ik vind het moedig om als boerenleider nu eigen verzwaarde eisen op tafel te leggen m.b.t tot dierhouderij of andere zaken wetende dat hier geld mee gemoeid is. Geld dat op dit moment niet uit de markt komt. Mijn vrees is dat de activisten de politiek zullen overtuigen "Het is nog niet genoeg, het moet beter / meer". De grote schreeuwers winnen doorgaans de slag binnen de democratie en dat zal in dezen helaas niet anders zijn. Wat landbouw ook doet aan verbeteringen van welzijn, milieu, kwaliteit etc. het is voor de activisten ooit genoeg, zij willen van de landbouw af om de gronden om te zetten in Natuur. Natuur die aan hun (verknipte) geesten is ontsproten.

 • j.verstraten1

  ZLTO stak in 2009 ook zijn nek uit door een deal met de provincie om ammoniakuitstoot te halveren over een periode van 18 jaar. Dat was toen nodig om de afgifte van vergunningen los te trekken, en het is nu tégen de boeren gebruikt.

 • alco1

  Verstraten. Dat is waar ik zo vaak voor waarschuw.
  Geef je ze één vinger, dan willen ze de hele hand.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.