Redactieblog

4 reacties

‘Voor de rechter met Brabant’

Niet te geloven dat Provinciale Staten van Noord-Brabant met zo’n grote meerderheid van stemmen koos voor een koude sanering van de veehouderij.

Wat mij het meest tegenviel was dat de VVD bij de voorstemmers hoorde. Een heel ander geluid dan je hoort op het Brabantse platteland. Dat geluid komt via de broers van Hanna bij ons binnen. Die zijn boos, bedroefd en teleurgesteld. Ze willen best meewerken, maar dan wel binnen de eerder vastgestelde kaders en niet de zaak zes jaar naar voren halen. Dat vinden ze onbetrouwbaar en gemeen.

Geen goed woord hebben Hanna’s broers over voor de compensatiemaatregelen. Die zijn grof gezegd alleen voor de boeren die in de problemen komen, en niet voor de boeren die in het verleden een buffer hebben gevormd om moeilijkere tijden de baas te blijven. Met moeilijkere tijden bedoelen ze dan de markt, eventuele handelsbelemmeringen of onverwachte en niet te voorkomen ziekteuitbraken. Ze bedoelen niet een wispelturige overheid die met één pennenstreek de toekomstperspectieven afbreekt. Dat is niet te voorzien en daartegen kun je je niet wapenen. Juist daarom is het zo vals van Provinciale Staten van Brabant. Allemaal burgerlieden, geen notie van ondernemen, die zomaar beslissen over je toekomst, de bestemming van je reserves en je inkomen.

‘Een wispelturige overheid die met één pennenstreek de toekomstperspectieven afbreekt, daartegen kun je je niet wapenen’

Daarom is het goed dat zowel ZLTO als POV naar de rechter stappen. Als er nog recht is in Nederland, dan kan het niet anders dat dit succes moet opleveren. Het kan best dat de hele beslissing teruggedraaid wordt, maar die kans lijkt me gering. Dan maar proberen forse schadeclaims te krijgen. Niet alleen voor de noodlijdende bedrijven, maar ook voor de prima draaiende boeren. Dit is geen aanvullende vergoeding voor probleemgevallen. Het is gewoon een vergoeding van de schade die optreedt door een overheid die de gevolgen van haar daden niet kan overzien. Verandering van inzicht, akkoord, maar dan wel binnen de regels die eerder waren vastgesteld door dezelfde overheid. En anders de schade vergoeden.

‘Verandering van inzicht, akkoord, maar dan wel binnen de regels die eerder waren vastgesteld door dezelfde overheid’

Het is te hopen dat ZLTO en POV gezamenlijk optrekken in de rechtszaak. De totale sector moet erachter staan, dat versterkt de argumenten. Desnoods bij de rechtbank maar massaal protesteren. Een onverantwoordelijke Provinciale Staten moet met dezelfde munt worden terugbetaald.

Laatste reacties

  • alco1

    Zo. Vergaderboer op de barricades.

  • Wordt tijd dat de provincie Brabant en burgers eens beseffen wie er voor hun eten zorgt!!!!!Het is onderhand een hetze tegen boeren.misschien de schappen in de winkel eens een poosje leeg laten zodat ze weer tot benul komen want nu is het o het milieu.maar wel op vakantie met auto vliegtuig nee daar krijg je GEEN vervuiling van toch???Hypocriet tot op het bot

  • WGeverink

    @ persoon zonder naam. Als je nu niet reist omdat je zogenaamd onmisbaar bent in het proces om de wereld te voeden doe je dat ook niet als je met pensioen bent (mocht je het halen). Onze voertuigen rijden ongeveer 100000km per jaar voor werk en plezier en als we ergens naar toe willen vliegen doen we dat ook.

  • magele

    Van die rode bloedhonden kun je toch moeilijk iets goed verwachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.