1 reactie

‘Ruim baan voor insecten in veevoer’

Wist je dat insecten de perfecte eiwitbron voor veevoer kunnen zijn? Helaas blijft het in de huidige situatie nog bij kúnnen, want verouderde Europese regelgeving laat het gebruik van insecten voor veevoer nog niet toe.

En dat terwijl insecten veel voordelen bieden. Allereerst voor het milieu. Zo kunnen reststromen via insecten opgewaardeerd worden tot hoogwaardige eiwitten en zijn we daardoor minder afhankelijk van de import van andere eiwitbronnen. Verder zou het voeren van insecteneiwit een positief effect hebben op de diergezondheid en daarmee de kostprijs van de boer.

‘Dat insecten geslacht moeten worden in gecertificeerde slachthuizen is van de zotte’.

BSE-crisis

Binnen de huidige Europese regels valt het gebruik van insecteneiwit echter onder een zeer streng regime. Dit is vooral een erfenis van de BSE-crisis en men hoopt met deze strenge regels een nieuwe crisis te voorkomen. Insecten worden in deze regelgeving gezien als landbouwhuisdieren en mogen daarom niet zomaar in het veevoer verwerkt worden. Veiligheid staat uiteraard stipt op nummer één, maar dat insecten geslacht moeten worden in gecertificeerde slachthuizen – zoals de regelgeving voorschrijft – is van de zotte.

‘Insecten hebben een veelbelovende voedingswaarde’.

Kweekvis

Gelukkig is er goed nieuws! Vanaf 1 juli jongstleden is het gebruik van insecten alvast toegestaan bij de gekweekte visserij. Tot op heden werd kweekvis, bijvoorbeeld kweekzalm, gevoerd met vismeel, bestaande uit vermalen vissoorten. Maar, om voldoende vismeel te produceren is bijna twee tot drie kilo wild gevangen vis nodig. Dat is veel, terwijl insecten van nature veel efficiënter zijn in het maken van eiwitten en zelf boordevol voedingsstoffen zitten. Daardoor hebben insecten een veelbelovende voedingswaarde en zorgen ze voor een duurzamere productie.

Innovatie

Kortom; het gebruik van insecten bij veevoer biedt veel kansen. Ik zet mij graag in voor een innovatie als deze, die goed is voor het milieu en de boer. De eerste stap is genomen. Laten we ervoor zorgen dat het gebruik van insecteneiwit in varkens- en pluimveevoer ook in een stroomversnelling komt.

Eén reactie

  • farmerbn

    Ik krijg een boete als ik tarwe lever en er zitten insecten in. Graag kom ik in contact met een koper die tarwe met insecten wil kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.